Van tijd tot tijd selecteert Morningstar opinies, onderzoek en analyses van externe partijen onder de kop 'Morningstar's selectie'. Deze artikelen helpen beleggers betere beleggingsbeslissingen te maken. In dit artikel geeft Virginie Maisonneuve, head of global and international equities bij vermogensbeheerder Schroders, antwoord op vragen over de richting die China na de recente machtswisseling zal inslaan en gaat in op de belangrijkste prioriteiten voor de beleggers.
Heeft u interesse om uw visie ook te presenteren in deze rubriek? Klik hier voor meer informatie. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.
In welke zin is de wisseling van de wacht in China gunstig voor de beleggers?
Om te beginnen bestaat de kans dat de nieuwe leiding stappen zal zetten om de economische groei een nieuwe impuls te geven. Het laatste jaar van de tienjarige ambtstermijn in China is meestal een overgangsjaar, waarin weinig nieuwe initiatieven worden ontplooid. Dit is waarschijnlijk door veel beleggers, mede door de externe druk van de wereldwijde financiële crisis, ten onrechte opgevat als een "harde landing".
Verder denken wij dat Xi Jinping, hoewel hij tijdens de overgang relatief weinig heeft losgelaten over de richting waarin hij het land vanaf maart 2013 wil leiden, een positieve invloed zal hebben. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie Chinese leiders, hoewel hij nog steeds in de traditie van het Deng Xiao Ping tijdperk staat. Xi is een pragmaticus en diplomaat, en kan ervoor zorgen dat 's werelds tweede economie een prominentere geopolitieke rol in de wereld gaat spelen, die beter in verhouding is met zijn economische macht. Dit kan gepaard gaan met een verandering in het buitenlands beleid.
Welke hervormingen zijn te verwachten van de nieuwe leiders en wat zijn de gevolgen voor beleggers?
Wij voorzien onder de nieuwe leiders geen radicale omslag in het hervormingsbeleid, hoogstens hier en daar een accentverschuiving. Ze zullen vermoedelijk prioriteit geven aan financiële hervormingen, prijshervormingen – in sectoren zoals gas, aardolie en elektriciteit – hervormingen in de staatssector waarbij mogelijk activa van noodlijdende bedrijven zullen worden overgedragen, en begrotings- en belastinghervormingen.
De noodzaak om zowel meer woningen te bouwen als de stijging van de huizenprijzen "acceptabel" te houden, zal mogelijk leiden tot welkome hervormingen in de grondpolitiek, die gevolgen hebben voor ontwikkelaars, bouwers en de grondstoffensector. Tot slot verwachten wij een focus op verstedelijking. Deze bedraagt in China ongeveer 35 procent (als alle plattelandsarbeiders in de steden niet worden meegeteld) en zal nog vele jaren als motor voor de groei kunnen dienen.
Is de stijgende consumptie voldoende reden om in China te beleggen?
De consumptie in China is een belangrijke megatrend en zal de komende drie decennia blijven groeien. Geschat wordt dat de Chinese consumentenuitgaven de komende jaren van USD 2 biljoen zullen stijgen tot USD 6 biljoen in 2020. Ter vergelijking: de wereldwijde consumentenbestedingen zullen in 2020 naar schatting USD 40 biljoen bedragen. Dit betekent dat China straks 15 procent voor zijn rekening neemt, tegen 5 procent nu.
Naarmate het bbp per hoofd van de bevolking stijgt en de bevolking ouder wordt, zullen de bestedingen verschuiven naar de dienstensector. Dit komt mede door de toenemende verstedelijking. Toegang tot de groei van de Chinese consumentenuitgaven en de kansen die deze biedt, kan niet alleen worden verkregen door middel van Chinese beursgenoteerde aandelen, maar ook via ondernemingen uit andere delen van de wereld die op deze groei inspelen. Daarom moeten beleggers hun aandacht richten op de winststromen van zowel internationale als lokale bedrijven.
De sterke groei in China heeft niet tot een duurzame stijging van de Chinese aandelenmarkten geleid. Hoe komt dat en zal hierin snel verandering komen?
De macro-economische ontwikkelingen en de aandelenmarkten lopen niet altijd parallel. Dit was de afgelopen 12 tot 18 maanden om verschillende redenen ook het geval in China. Ten eerste durfden veel buitenlanders niet op de lokale Chinese markt te beleggen omdat ze vreesden dat China op een harde landing afstevende.
Ten tweede is de economie in China weliswaar sterk gegroeid – zeker gezien het lastige wereldwijde economische klimaat – maar heeft de regering de afgelopen anderhalf jaar geprobeerd de effecten van het stimuleringsprogramma uit 2009, het grootste dat China ooit heeft gekend, te normaliseren. Dit was nodig vanwege enkele negatieve bijwerkingen van dat programma, vooral de oplopende huizenprijzen, het ondergrondse banksysteem en de corruptie.
Sommige van deze maatregelen zijn onlangs teruggedraaid, waarmee een einde is gekomen aan het verkrappingbeleid, maar de beleggers wachten liever af totdat de effecten van deze stabilisatie zichtbaar worden en de machtsovergang achter de rug is. Opmerkelijk is dat internationale ondernemingen die weten in te spelen op de toenemende vraag in China, vooral in de consumentensectoren, het goed hebben gedaan.
Wat zijn de grootste uitdagingen en risico's voor wie in China wil beleggen?
Buitenlandse beleggers die in China willen beleggen, moeten zich goed bewust zijn van drie dingen. Ten eerste is inzicht in de politieke dynamiek en de manier waarop deze het macro-economische beleid beïnvloedt, van cruciaal belang.
Ten tweede gelden er verschillende publicatie- en verslagleggingsregels voor A-aandelen, H-aandelen of Chinese aandelen die aan een buitenlandse beurs genoteerd zijn.
Ten derde is China weliswaar ongekend snel gegroeid (het bbp per hoofd van de bevolking is in 12 jaar verdubbeld, iets waar Europa 100 jaar over gedaan heeft) maar gaapt er een kloof tussen de economische macht van het land en zijn invloed op het wereldwijde politieke toneel. Hierin zal het komende decennium misschien een omslag plaatsvinden als China zijn buitenlandse beleid aanpast om zich sterker te profileren. Dit kan leiden tot veranderingen in de rol van het leger vergeleken met de afgelopen 25 jaar en daarmee tot een nieuwe geopolitieke dynamiek. De eerste stap in deze richting is misschien al gezet in het kader van de conflicten met Japan en de Filippijnen.
Welke sectoren in China zijn op middellange termijn gezien aantrekkelijk voor de beleggers?
Om succesvol in aandelen te beleggen, is het cruciaal op de hoogte te zijn van de belangrijkste middellangetermijntrends in China. Denk aan demografische kwesties (snel vergrijzende bevolking, een arbeidsbevolking die over zijn hoogtepunt is), de voortschrijdende verstedelijking, de hervorming van de landbouw, de verschuiving van investeringen naar consumptie, en de gevolgen van de klimaatverandering op de groei en de kansen in China.
Wij zien sterke groeikansen in de dienstensector in het algemeen en verzekering, retail en voeding (inclusief restaurants) in het bijzonder. In het consumentensegment hebben we nog steeds goede verwachtingen van luxe goederen (waaronder auto's) omdat de merkbewustheid in kleinere steden toeneemt. Verder schept de voortschrijdende verstedelijking in China kansen in bepaalde grondstoffenmarkten. Tot slot zullen ook klimaatgerelateerde kwesties en investeringen belangrijk blijven, aangezien China inmiddels 's werelds grootste CO2-producent is. Andere sectoren die overweging verdienen, zijn energiebesparing, waterzuivering - waaronder riolering - en openbaar vervoer.
Disclaimer - Deze rubriek bevat artikelen geschreven door externe partijen. Meningen en visies in deze artikelen zijn die van de externe partij en niet van Morningstar. Morningstar is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.