Selecteer de beste beleggingsfondsen en ETFs met de Fonds Screener

Zoek en vindt actief en passief beheerde fondsen aan de hand van uw voorkeuren.

Maarten van der Pas 09 augustus, 2012 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

Bent u op zoek naar één of meerdere beleggingsfondsen met bepaalde eigenschappen dan kunt u die eenvoudig vinden met Morningstar’s Fonds Screener. In deze tool kunt u uw voorkeuren tot op detail invoeren om zo tot de gewenste selectie te komen. De selectieprocedure is verdeeld in vier secties: fondstype, prestaties en risico’s, fondsportefeuille en fondskosten en aankoopgegevens.


Fondstype

U begint met het invoeren van enkele algemene kenmerken. Bij ‘Fondsuniversum’ kunt u aangeven of u wilt zoeken in alle in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen in alle valutavarianten (‘Alle fondsen, alle valuta’) of dat u bijvoorbeeld in het geval van ETFs een fondsen zoekt die aan een bepaalde beurs zijn genoteerd.


Wilt u een fonds van een bepaalde aanbieder dan kunt u dat bij ‘Fondshuis’ aangeven.

Bij ‘Morningstar categorie’ selecteert u de categorie waarin u een fonds of ETF zoekt. Morningstar deelt beleggingsfondsen in in een groot aantal categorieën variërend van aandelen uit een bepaald land of bepaalde regio tot obligaties in diverse valuta tot mixfondsen met een defensieve, neutrale of agressieve beleggingsstijl. 

Wilt u fondsen die met een bepaalde valuta handelen dan kunt u de gewenste valuta onder ‘Basisvaluta’ aangeven.

Tot slot kunt u nog aangeven of u fondsen wenst die dividenden herbeleggen (zogenaamde accumulation (Acc) fondsen of die dividenden uitkeren (zogenaamde income (Inc) fondsen, of u geeft aan dat u beide type fondsen wilt zien.


Prestaties en risico’s

Nadat u de algemene kenmerken heeft gekozen kunt u verder selecteren op de prestaties en risico’s van fondsen. Wilt u fondsen met een bepaalde Morningstar Rating –de bekende sterrating- dan kunt u hier aanvinken of u fondsen met bijvoorbeeld vier en/of vijf sterren wenst. Hetzelfde kunt u doen voor de Morningstar Analyst Rating. Wilt u fondsen waarvan de analisten van Morningstar vinden dat ze het verschil maken dan vinkt u Bronze, Silver en/of Gold aan.

Onthoud dat de sterrating is gebaseerd op in het verleden behaalde rendementen (aangepast voor de kosten). Hoe hoger het historisch rendement, hoe groter het aantal sterren, maar het biedt uiteraard geen garantie voor de toekomst. 


De Analyst Rating zegt iets over het toekomstig rendement. Van de fondsen met de waardering Bronze, Silver of Gold verwachten de Morningstar-analisten dat ze de index zullen verslaan en een hoger rendement dan het gemiddelde van de categorie boeken. Wilt u meer weten over de Morningstar Rating en Analyst Rating, lees dan het artikel Morningstar verbetert Analyst Rating.

Overigens is de Analyst Rating er alleen voor actief beheerde fondsen. De analisten van Morningstar spreken voor hun oordeel uitvoerig met de fondsbeheerder. Voor passieve fondsen (ETFs) is er daarom alleen de sterrating.

Morningstar heeft een eigen maatstaf voor het risico van een fonds. Hoe variabeler het rendement hoe hoger het risico (ten opzichte van het gemiddelde van de categorie waarin het fonds zich bevindt). U kunt uw eigen risicotolerantie invoeren variërend van laag tot gemiddeld tot hoog. 

U kunt ook de standaarddeviatie gebruiken om naar de volatiliteit van een fonds te kijken.

Bij ‘Rendement’ kunt invoeren of het fonds een beter dan het categoriegemiddelde of beter dan een bepaald percentage moet renderen.


Fondsportefeuille

Morningstar heeft de Style Box ontwikkeld om in één oogopslag de beleggingsstijl van een fonds weer te geven. Voor aandelen wordt een onderscheid gemaakt tussen de marktkapitalisatie van de onderneming (small-, mid- of large-cap) en of het een waarde- of groeiaandeel betreft. Het fonds heeft een positie in één van de negen vakjes waaraan u kunt zien in welk type ondernemingen het belegt en of het waarde- of groeiaandelen aanhoudt, of beide (gemengd).

Obligaties worden verdeeld afhankelijk van hun duration of rentegevoeligheid (kort, medium of lang) en de kredietkwaliteit (hoog, medium of laag). Het fonds scoort op één van de negen vakjes en u kunt zien of het investeert in kort- of langlopende obligaties met meer of minder risico.


Bij de Fonds Screener kunt u zelf een vakje in de Style Box aanvinken en dus aangeven of u geïnteresseerd bent in large-cap, mid-cap, of small-cap aandelen en of u een waarde of groeibelegger bent, of allebei? In de vastrentende Style Box combineert u rentegevoeligheid met kredietkwaliteit.


Het totale netto vermogen of fondsvermogen is nuttig om de omvang van het fonds te bepalen en dus zijn populariteit. Gebruik de knopjes op de schuifbalk om aan te geven hoe groot het vermogen onder beheer volgens u mag zijn.


Fondskosten en aankoopgegevens

U kunt uw zoekopdracht nog verder verfijnen door te kiezen voor een bepaalde minimale initiële aanvang (het kleinste bedrag dat een belegger kan inleggen als hij wil deelnemen aan een fonds) en voor bepaalde maximale initiële kosten (de verkoopkosten die een belegger in rekening worden gebracht als hij zijn aandelen in een fonds verkoopt).


De kosten van een beleggingsfonds hebben een negatieve invloed op het rendement. De Total Expense Ratio (TER) is een maatstaf voor de kosten die een fonds aan zijn beleggers in rekening brengt. U kunt zelf met de schuifbalk aangeven hoe hoog de kosten mogen zijn die u aan een fonds wilt betalen.


Rechtsboven en linksonder ziet u op de pagina van de Fonds Screener het kopje ‘Totale resultaat’. Dat begint met alle in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen in Morningstar’s database.  Bij elke selectie die u maakt verkleint dit getal tot het aantal dan nog relevante fondsen. Klikt u tot slot op de zoek-knop om een overzicht te krijgen van de fondsen die aan uw wensen/zoekcriteria voldoen.


Ga naar de Fonds Screener >


Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten