1.6 Portefeuillebeheer - Kern- en niet-kernbeleggingen (1)

Het concept van de kernparticipatie is wellicht één van de spannendste beleggingsideeën.

Morningstar 31 juli, 2012 | 7:31 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Goed, de sarcasme-modus mag weer uit. De begrippen 'kernparticipatie' en 'spannend' zijn niet te rijmen. Maar wat kernparticipaties missen aan spanning, maken ze goed aan importantie.

Een kernparticipatie is precies wat de naam zegt: het centrale deel van uw beleggingsportefeuille. Voor de kern heeft u beleggingen nodig die jaar na jaar betrouwbaar blijven. Ze vormen de solide fundering voor de rest van de portefeuille.

Om uw beleggingsdoelen te bereiken, heeft uw portefeuille een solide, betrouwbare kern nodig. De rest blijft vaak versiering.


Waaruit bestaat een kernbeleggingsfonds?

Aandelen

Gemengde large-capfondsen, die beleggen in grote bedrijven met een gemiddelde aandelenkoers, zijn prima kernposities. Gemengde large-capfondsen behalen doorgaans misschien niet de hoogste rendementen, maar de kans is ook klein dat ze qua rendement achteraan hinken. Ze zijn saai en precies daarom een ideale kernpositie.


Voor de voorzichtige belegger waren de favoriete kernposities vroeger op waarde gerichte large-capfondsen. Deze fondsen beleggen in grote, gevestigde bedrijven met aandelen die goedkoop zijn in verhouding tot andere large-caps. Historisch gezien leverde die focus op doorgaans stabiele bedrijven met een gestage groei de waardegerichte large-capfondsen de laagste risicoscores op van alle Morningstar-categorieën.


Maar die risicocijfers zijn bedrieglijk. In baissemarkten verliezen waardegerichte fondsen vaak meer geld dan hun gemengde tegenhangers. Gemengde large-capfondsen zijn mogelijk betrouwbaarder.


Maar wacht eens even. Als large-capfondsen goede kernparticipaties zijn, waarom zijn op groei gerichte large-capfondsen dat dan niet?

Groeigerichte large-capfondsen hebben niet het beste temperament om kernparticipaties te zijn. Ze hebben doorgaans meer last van stemmingswisselingen dan hun gemengde of waardegerichte tegenhangers. Ze bereiken weliswaar mooie hoogtepunten (hogere rendementen dus), maar als ze in het slop zitten, zijn hun verliezen een stuk groter dan u in het hart van uw portefeuille zou willen zien.


Als u écht niet aan de verleiding van groeigerichte large-capfondsen kunt weerstaan, beleg dan ook een even groot bedrag in een waardegericht large-capfonds. Door beide aan te houden, doet u nagenoeg hetzelfde als beleggen in een gemengd large-capfonds.


Daarnaast kan de toevoeging van een buitenlands aandelenfonds als kernparticpatie ook een wijze raad blijken. Zo zet u niet alles in op de Nederlandse markt. Het fonds zou zich moeten richten op de ontwikkelde markten van de wereld door te beleggen in toonaangevende bedrijven, net als uw Nederlandse kernfondsen.


Gemengde large-cap fondsen met een internationale focus vindt u gemakkelijk met Morningstar’s Fonds Screener. Selecteer bij het veld ‘Morningstar categorie’  de categorieën ‘Aandelen Europa large-cap gemengd’, ‘Aandelen Verenigde Staten large-cap gemengd’ of ‘Aandelen wereldwijd large-cap gemengd’.


Obligaties

Ook een obligatiefonds kan een goede kernparticipatie vormen als uw activaspreiding daar om vraagt. Houd het bij obligatiefondsen die beleggen in effecten van hoge kwaliteit. Richt uw aandacht op fondsen met een voorkeur voor het middelste deel van de rentecurve. Waarom? Hoe langer de looptijd (maturity) van een fonds, hoe volatieler zijn rendementen doorgaans zijn. U kunt met een fonds met middellange looptijd een groot deel van het rendement van een fonds met een lange looptijd realiseren, maar dan met veel minder volatiliteit.


Een fonds dat voor de ene belegger een kernparticipatie is, is dat uiteraard niet noodzakelijk voor de andere. Morningstar-analisten bespreken echter wel de rol die een fonds in een portefeuille kan spelen – kernparticipatie, ondersteunend of gespecialiseerd – in het deel Analyse van een Morningstar Fondsanalyse.


Ook obligatiefondsen vindt u eenvoudig met de Fonds Screener. In het veld ‘Morningstar categorie’ kunt u fondsen selecteren in een veelheid aan obligatiescategorieën (staatsobligaties, bedrijfsobligaties, diverse valuta’s, kortlopend, langlopend, high yield)


Hoe zit het met kernaandelen?

Als u liever in aandelen belegt, stel uw kern dan samen met stabiele blue-chipbedrijven. Net als voor fondsen geldt ook hier dat groot en saai uitstekende kenmerken van een kernbelegging zijn.

Goede kernaandelen hebben een handvol kwaliteiten met elkaar gemeen: Allereerst zijn ze winstgevend en verdienen ze consequent uitstekende rendementen op het belegde geld (of kapitaal) van aandeelhouders. Het rendement op kapitaal wordt voor ondernemingen gemeten op basis van de ROE of return on equity, het rendement op het eigen vermogen. Het is voor een bedrijf echter eenvoudig om op een jaar tijd een grote ROE te genereren. Kernparticipaties bieden jaar na jaar een indrukwekkende ROE.

Kernaandelen zijn betrouwbare groeiwaarden. Ze groeien misschien niet tegen hetzelfde tempo als een nieuw bedrijf, maar hun winst is elk jaar opnieuw voorspelbaar. Misschien betalen ze hun winst zelfs uit aan hun aandeelhouders in de vorm van een dividend.


Tot slot: kernbedrijven zijn ook financieel gezond. Ze bouwen met andere woorden geen grote schuldenlast op. Bovendien genereren ze enorme beschikbare kasstromen, of kasstromen na uitgaven.

U vindt veel uitstekende kernaandelen in Morningstar's categorie van klassieke groeiaandelen (vooral diegene die volgens Morningstar over een ‘wide moat’ beschikken (letterlijk een ‘brede slotgracht’, een begrip dat we gebruiken voor bedrijven met duurzame concurrentievoordelen). Dit soort ondernemingen heeft volgroeide activiteiten met een solide winstgevendheid. Dergelijke aandelen staan op Morningstar’s lijst met Aanbevolen Aandelen.


Ga verder met deel 2 van deze paragraaf over de omvang van de kernbelegging.


Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten