Bezorgde beleggers: John Paulson’s rendementen wankelen

Is 2012 opnieuw een verloren jaar voor de bewezen hedge fund manager John Paulson of weet hij in de tweede helft van het jaar nog sterk terug te komen?

Maarten van der Pas 02 juli, 2012 | 13:59
Facebook Twitter LinkedIn

John Paulson staat onder druk.  2011 Was een verloren jaar voor de miljardair-hedge fund manager en ook de eerste helft van 2012 gaat stroef. Kan Paulson het tij nog keren of heeft hij ook dit jaar misgerekend, zoals sommige analisten beweren?


Paulson vertelde zijn vermogende beleggers aan het begin van het jaar, dat hij had geleerd van zijn fouten in 2011. De oprichter en manager van Paulson & Co, die roem en fortuin vergaarde omdat hij de problemen met de Amerikaanse rommelhypotheken voorzag en daar tijdig op anticipeerde, ging zelfs zo ver om beleggers te vertellen dat de verliezen in 2011 (inclusief een verlies van 50 procent van het populaire Advantage Plus fonds) een dwaling waren. Maar met het voorbijgaan van de eerste zes maanden van 2012 wachten beleggers nog steeds op de ommekeer die Paulson heeft beloofd.


Advantage Plus staat nog steeds in de min en verloor 10 procent in mei. Een andere grote portefeuille die op goud inzet, eens een succesnummer voor Paulson, staan eveneens in het rood. In beide gevallen geeft de fondsmanager de koersdalingen van goudmijnbouwers de schuld voor het verlies.


Druk

Deze negatieve ontwikkelingen hebben een enorme hap uit het vermogen van het fondshuis genomen en dat volgens beleggers is afgenomen van 38 naar 22 miljard dollar begin vorig jaar. Investeerders haalden substantiële bedragen terug uit de fondsen van Paulson, maar de tegenvallende resultaten namen volgens hen het grootste deel van de terugval voor hun rekening.


Paulson heeft nog steeds loyale beleggers, maar sommige Amerikaanse pensioenfondsen en banken op Wall Street die bij hem investeren hebben wel hun groeiende bezorgdheid bekendgemaakt.

Er zijn enkele signalen die wijzen op een comeback van de zessenvijftigjarige trader diehet jaar struikelend begon door in het eerste kwartaal de rally van Amerikaanse aandelen te missen. Vorig jaar werd Paulson’s fonds gestraft omdat het te bullish was over banken. Hij heeft enkele van deze verliesgevende posities verkleind. Het meest opmerkelijk is het van de hand doen van aandelen Bank of America eind 2011, vlak voordat de koers zich herstelde. 


De druk werd nog eens verhoogd, nadat twee van Paulson’s luitenanten –voormalig partner Robert Lacoursiere en bankenanalist James Fotheringham- in maart opstapten en hun eigen fonds Petrarca Capital begonnen.


Fouten

Paulson heeft erkend, dat hij in 2011 te optimistisch was over het herstel van de Amerikaanse economie en dat hij de Europese staatsschuldencrisis heeft onderschat. Hij vond de prestaties van zijn fonds in 2011 ‘onacceptabel’ en zei  en alles aan te doen om in de toekomst een ‘superieur rendement’ te leveren. Maar sommige analisten van de hedge fundsector zeggen dat Paulson er dit jaar weer naast zit. De manager is bekend vanwege zijn geduld, anderen noemen het koppigheid, en handhaaft zijn aandelen in goudmijnbouwbedrijven omdat hij vind dat ze ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de koers van het edelmetaal. 


Paulson vertelde zijn beleggers, dat de goudaandelen het rendement eind mei en begin juni hebben gesteund. Maar dit jaar tot nu toe hebben twee van zijn grootste posities niet goed gepresteerd. AngloGold Ashanti heeft bijna 20 procent verloren op de beurs in New York en Gold Fields staat op min 17 procent.


Andere kritiek die Paulson krijgt, is dat hij erg laat is met beleggingen die inspelen op de crisis in de eurozone en de moeilijke tijden voor Europese banken en financiële instellingen. Paulson heeft zijn beleggers verteld dat hij en zijn team veel tijd hebben besteed aan nadenken over Europa en eventuele calamiteiten zoals een Grieks faillissement. ‘Hij lijkt weigerachtig om short te gaan op Europa. Hij heeft een gebeurtenis nodig om succes te hebben zoals een faillissement van een bank, maar de Europese Centrale Bank en de Europese Unie hebben dat vooralsnog voorkomen’, zegt Peter Rup over Paulson. Ruo is CEO en CIO van Artemis Wealth Advisors en belegt niet bij Paulson.


Overtuigen

Paulson en zijn team steken ondertussen veel tijd in het overtuigen van bezorgde beleggers om bij het fonds te blijven en nieuwkomers te interesseren voor een belegging. Daarbij laat hij zijn rendementen in 2007 voor zich spreken toen zijn credit fonds 591 procent steeg en zijn Advantage Plus fonds 163 procent pluste.

En waar Paulson gewoonlijk de society pagina’s en grote bijeenkomsten mijdt waar zijn hedge fund rivalen wel opduiken, wordt hij daar nu vaker gesignaleerd. 


Beleggers hebben maar een paar mogelijkheden per jaar om hun geld uit de fondsen van Paulson te halen. Als ze dat eind juni willen doen moeten ze het fonds half mei daarover inlichten, vertellen enkele kleine investeerders die gevraagd hebben om hun belegging terug te storten. 

De resultaten van de Paulson-fondsen zullen snel moeten verbeteren wil het vertrouwen van beleggers niet –verder- afnemen.



Lees ook:

Titanenstrijd: Ray Dalio meest succesvolle hedge fund manager



(Dit artikel is een bewerking van het artikel Insight: John Paulson’s returns falter again; investers fret op de financiële website reuters.com)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten