De huidige volatiliteit op de aandelenmarkten draagt niet bij aan de gemoedsrust van beleggers. Het verloop van de S&P 500 Index is een als een wilde achtbaanrit. Klom de index in het eerste kwartaal nog 12 procent, in april ging het 1 procent omlaag om in mei een val van 6 procent te maken en op de eerste handelsdag nog eens 3 procent te kelderen, maar de laatste twee weken staat hij weer op 5 procent winst. De STOXX Europe 600 Index laat eenzelfde golvend verloop zien en bewoog dit jaar van 247,15 aan het begin naar een piek van 272,40 medio maart naar een dieptepunt van 234,59 begin juni.
De vooruitzichten voor een herstel van de markt in de tweede helft van het jaar zijn weinig hoopgevend. De Europese staatsschuldencrisis moddert onveranderd door en de eurozone staat gevaarlijk dicht bij de afgrond. Spanje en Italië zitten op dezelfde weg naar een bankroet die eerder door Griekenland is afgelegd. Het economisch herstel in de Verenigde Staten lijkt te blijven steken. China ziet signalen van een vertragende economische groei.
Topaandelen
Zijn er in deze omstandigheden aandelen te vinden die een hoger rendement dan de benchmark leveren, die actief zijn in stabiele sectoren, waar er minder onzekerheid is over de toekomstige kasstroom en die beleggers bescherming bieden tegen een neerwaartse trend?
Met deze vraag in het achterhoofd is het interessant om eens te kijken welke aandelen de Ultimate Stock-Pickers in hun portefeuille hebben. De Ultimate Stock-Pickers zijn -Amerikaanse- beleggers die hun sporen hebben verdiend en die Morningstar bewondert om hun visie en rendementen. De bekendste onder hen is Warren Buffett. We kijken naar de portefeuilles van deze superbeleggers om aantrekkelijke beleggingsideeën op te doen.
Een vergelijking tussen de aandelen die aan de bovengenoemde criteria voldoen en holdings van de topfondsmanagers levert een lijstje dividendaandelen op. Maar die selectie is nog te ruw. Het overzicht wordt nog representatiever als het aspect ‘overtuiging’ wordt meegenomen (zogenaamde higher-conviction dividendaandelen).
Om tot een shortlist van kwaliteitsdividendaandelen te komen met een grotere overtuiging van de Ultimate Stock-Pickers wordt de longlist verder beperkt tot onderneming die volgens de aandelenanalisten van Morningstar concurrentievoordelen hebben (zogenaamde wide of narrow moat). En tot ondernemingen waarbij de analisten hun onzekerheid over hun schatting van de fair value (de waarde van een onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) kwalificeren met laag of gemiddeld (low of medium uncertainty).
Door te focussen op die ondernemingen met een voorsprong op concurrenten komen er bedrijven naar voren waarbij het concurrentievoordeel hen in staat stelt om de kasstroom te genereren die nodig is om het dividend op langere termijn te handhaven. En alleen die ondernemingen in ogenschouw nemen met een onzekerheidwaardering van low of medium betekent dat alleen naar ondernemingen wordt gekeken waarvan Morningstar’s aandelenanalisten meer overtuigd zijn van hun schatting van de toekomstige kasstroom.
Aldus ontstaat onderstaand overzicht van ultieme dividendaandelen (waarbij opgemerkt moet worden dat het bij Europese ondernemingen gaat om hun notering aan de NYSE en dat de berekening van het dividendrendement is gebaseerd op reguliere dividenduitkeringen in het laatste jaar en bijzondere dividendbetalingen zijn niet meegenomen).
Top 10 dividendaandelen van de Ultimate Stock-Pickers
Deze top 10 van dividendaandelen die worden aangehouden door de Ultimate Stock-Pickers wordt gedomineerd door ondernemingen in de sector gezondheidszorg. Zes van de tien ondernemingen zijn medicijnfabrikanten (GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Novartis, Merck, Pfizer en Johnson & Johnson). De afgenomen onzekerheid rond de hervormingen van het Amerikaanse stelsel van gezondheidszorg (Obamacare) en de relatief stabiele kasstroom die deze ondernemingen genereren (die minder wordt beïnvloedt door economische cycli dan bij andere dividendaandelen met uitzondering van nutsbedrijven) maken deze aandelen iets aantrekkelijker voor de topmanagers.
Er is wel enig risico wat betreft de winstgevendheid van deze faramceuten, omdat veel van hen op korte termijn patenten zien verlopen. Maar het is volgens de aandelenanalisten van Morningstar onwaarschijnlijk dat dat bij de ondernemingen in de top 10 resulteert in een lager dividend (wat niet uitsluit dat de dividendgroei afvlakt als de onderneming belangrijke patenten ziet verlopen).
Lees ook de analyses van Novartis, Unilever, Pfizer en Johnson & Johnson.
Leer hoe u dividendaandelen vindt en een dividendportefeuille samenstelt van Morningstar's dividendgoero Josh Peters.