Obligatiefondsen zitten wereldwijd in de lift

Europese beleggingsfondsen kenden een solide maand maart en een sterk eerste kwartaal. Obligatiefondsen zagen een instroom.

Maarten van der Pas 03 mei, 2012 | 12:25
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers stortten in maart meer dan 16 miljard euro aan nieuwe middelen in Europese langetermijnfondsen. Daarmee stijgt de instroom in het eerste kwartaal van dit jaar tot boven 50 miljard euro. Dat blijkt uit gegevens over kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen van Morningstar. Europese fondsen moeten echter meer sterke kwartalen hebben om de uitstroom van 2011 goed te maken.

Op het niveau van de vermogenscategorieën is het beeld gemengd (zie onderstaande tabel). Na twee maanden van een bescheiden instroom zagen de aandelenfondsen in maart 1,3 miljard euro aan netto uitstroom. Tegelijkertijd brachten Europese beleggers bijna 14 miljard euro aan nieuwe middelen naar het obligatiesegment, waarmee het kwartaaltotaal voor obligatiefondsen op 37 miljard euro uitkwam. Mixfondsen deden het ook prima, met een plus van 3 miljard euro in maart en bijna 7 miljard euro in het eerste kwartaal. Ook de geldmarktfondsen wisten in maart meer dan 10 miljard euro aan te trekken, waarmee hun eerste kwartaal op een positieve 5,5 miljard euro uitkwam.





De staatsschuldencrisis in de eurozone zorgde ervoor dat obligaties in 2011 niet vlot van de hand gingen. Tussen augustus en december 2011 onttrokken Europese beleggers voor meer dan 50 miljard euro aan obligatiefondsen terugkopen, omdat het risico van staatsfaillissementen groot leek en risicoaversie de overhand kreeg.

De recente geldstromen naar obligatiefondsen mogen niet worden geïnterpreteerd als een blijk van vertrouwen in de eurozone, waarschuwt Dan Lefkovitz van het Morningstar Euroepan Research Team. "Beleggers maken duidelijk onderscheid tussen staatsobligaties van landen in moeilijkheden en winstgevende ondernemingen, en tussen het schuldbeladen westen en de opkomende markten waar cash in overvloed is."

Obligatiezeepbel
Belangstelling van beleggers in het hoogrentende segment (bedrijfsobligaties) en obligaties uit opkomende markten kan beschouwd worden als een wereldwijd fenomeen en als een trend die in Europa opnieuw aan kracht wint. In 2009-10 staken Europese beleggers ongeveer 150 miljard euro in obligatiefondsen. Met name bedrijfsobligaties (vooral hoogrentende) en schuldeffecten uit opkomende landen waren in trek. De zoektocht naar rendement speelt duidelijk een rol.

Het is ook waarschijnlijk dat schichtige beleggers alternatieven zoeken voor aandelen. Converteerbare obligaties lijken ook te profiteren van deze ‘niet-echt-hetzelfde-als-aandelen’-perceptie. Europese beleggers staken in het eerste kwartaal meer dan 1 miljard euro in fondsen voor converteerbare obligaties. Ondertussen dalen de obligatierendementen en wordt er steeds vaker gesproken over een 'obligatiezeepbel'.

Opkomende markten
Gezien de belangstelling voor opkomende markten is het geen verrassing dat de populairste aandelenfondsen in het eerste kwartaal gericht waren op opkomende markten en op rendement georiënteerde aandelen. Aberdeen Global Emerging Markets had tijdens het kwartaal een instroom van 1,5 miljard euro. Beleggers staken bijna 1 miljard euro in zowel M&G Global Dividend als Templeton Asian Growth. De drie fondsen hebben respectievelijk de rating Gold, Silver en Bronze van Morningstar-analisten, waaruit blijkt welke goede verwachtingen onze analisten van deze fondsen hebben.

Met een autonome groei van 34 procent was de snelst groeiende categorie (van betekenisvolle omvang) in het eerste kwartaal ‘Mixfondsen Emerging Markets’. Met afstand het grootste fonds in de categorie, Carmignac Portfolio Emerging Patrimoine, domineerde de geldstromen tijdens de periode. Ook producten van Capital International, Pioneer, PIMCO en UBS profiteerden van het concept om de portefeuillebeheerder speelruimte te geven in de balans tussen wegingen van aandelen en schuldgerelateerde kansen in opkomende markten.


Bekijk ook de analistenrapporten van de genoemde beleggingsfondsen:
Aberdeen Global Emerging Markets

M&G Global Dividend

Templeton Asian Growth

Carmignac Portfolio Emerging Patrimoine

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten