Vooruitblik op de aandelenmarkt in tweede kwartaal

Na de wereldwijde aandelenrally in het eerste kwartaal zijn er nu veel minder interessante mogelijkheden dan drie maanden geleden.

Heather Brilliant, 12 april, 2012 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

•Morningstar’s duidelijk positieve scenario van drie maanden geleden is veel sneller werkelijkheid geworden dan wij hadden verwacht. Dat kwam door een enorme wereldwijde rally in het eerste kwartaal waardoor de belangrijke markten wereldwijd 5 tot 10 procent of zelfs meer stegen. Het gevolg daarvan is dat aandelen inmiddels vrijwel op hun reële waarde (fair value) gewaardeerd worden. De naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde verhouding tussen koers en reële waarde van door Morningstar beoordeelde aandelen bedraagt 92 procent, een stijging ten opzichte van eind vorig jaar met 83 procent.

•Hoewel men nu veel meer over- dan ondergewaardeerde sectoren zal aantreffen zijn er volgens Morningstar per saldo meer mogelijkheden voor extra rendement in economisch gevoelige sectoren. De energie en de basismaterialen staan bovenaan in onze lijst van sectoren die worden verhandeld met de grootste korting ten opzichte van onze schattingen van de reële waarde (fair value). Door de -naar onze mening overdreven- bezorgdheid over de reglementaire onzekerheid, is de sector van de gezondheidszorg volgens ons eveneens ondergewaardeerd.

•Na een kwartaal van sterke marktprestaties  is het veel moeilijker om top-downkansen te identificeren. Morningstar spoort beleggers dan ook aan om zich te concentreren op bedrijven die nog steeds met een flinke korting ten opzichte van hun reële waarde (fair value) worden verhandeld.

Eind 2011 wees Morningstar op drie tekenen dat de Amerikaanse aandelenmarkt in 2012 een duidelijke rally zou beleven: een reeds lang sluimerende vraag naar goederen, solide bedrijfsbalansen met stijgende winsten en redelijke winstverhoudingen.Wij blijven ervan overtuigd dat de Amerikaanse markt van de eerste twee zal profiteren, maar na de verbluffende rally van het eerste kwartaal zijn de waarderingen niet meer zo aantrekkelijk als voorheen. Dit blijkt niet alleen uit de totaalstatistieken, waarbij het door Morningstar gevolgde universum wordt verhandeld tegen 92 procent van de reële waarde en de meeste belangrijke wereldwijde indices worden verhandeld met een winstratio van boven de 10 procent.

Het wordt eveneens ondersteund door de verdeling van onze aanbevelingen. Wij hebben momenteel bijna evenveel aandelen met 5 sterren als aandelen met een rating van 1 ster, wat in scherp contrast staat met eind 2008, toen meer dan 60 procent van alle aandelen die wij bespraken, een 5-sterrenrating genoot. Omdat de waarderingen op de markt minder worden ondersteund dan drie maanden geleden, zou het ons niet verbazen als ook de rest van 2012 volatiel blijft, met enkele extra koopkansen voor aandelen.

We vinden nog wel kansen, vooral in sectoren die economisch gevoeliger zijn. De sectoren van de basismaterialen en de energie worden verhandeld tegen 87 procent van hun reële waarde, wat lager is dan om het even welke andere sector. Als we wat dieper graven, vinden we binnen de basismaterialen en energie bedrijfstakken die ronduit goedkoop zijn: aluminium wordt verhandeld tegen 60 procent van de reële waarde, staal tegen 63 procent en olie- en gaswinningmaterieel en –dienstverlening tegen 75 procent van de reële waarde.

Europa
In Europa ziet de situatie er – zij het tijdelijk – beter uit. De Europese Centrale Bank is erin geslaagd een liquiditeitscrisis te vermijden, maar de onderliggende solvabiliteitsproblemen zijn nog lang niet opgelost. De ECB heeft echter zeker wat tijd gewonnen en deze verbetering wordt door de markt beloond.Wel zijn er volgens ons nog interessante beleggingsopportuniteiten in ondergewaardeerde Europese bedrijven zoals Novartis, een grote internationale farmaceutische onderneming met een brede economische slotgracht (concurrentievoorsprong) die wordt verhandeld met een korting van 20 procent ten opzichte van onze schatting van de reële waarde.

Voor beleggers met iets meer risicobereidheid wordt het staalbedrijf ArcelorMittal, dat over een smalle economische slotgracht beschikt, verhandeld tegen slechts 40 procent van zijn volgens ons geschatte waarde, wegens zijn aanzienlijke blootstelling aan de Europese economie.

China
Tot slot China. De toekomst van China kan een belangrijke impact hebben op veel onderdelen van de wereldwijde economie. Het lijkt vrij duidelijk dat de industriële boom van China tekenen van vertraging vertoont. Vooralsnog lijkt China erin te slagen om op relatief ordelijke wijze het hoofd te bieden aan deze vertraging. Zolang het land daarin slaagt, kan de wereldwijde economie volgens Morningstar langzaamaan herstellen, maar een sterke vertraging in de groei van de Chinese economie is volgens ons het grootste risico waarmee de markten vandaag geconfronteerd worden.


Heather Brilliant, CFA, bezit geen aandelen in enige van de bovenvermelde bedrijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten