Morningstar’s visie op sector financiële dienstverlening

De problemen in Europa werpen een schaduw over de financiële sector, maar verschillende katalysatoren voor hogere aandelenkoersen lijken aan de horizon te verschijnen.

Jim Sinegal 24 januari, 2012 | 10:25 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

  • De Europese staatsschuldencrisis is nog steeds niet opgelost, waardoor Morningstar op zijn hoede is voor Europese banken. Wij geven de voorkeur aan beter gekapitaliseerde banken in de Verenigde Staten en bepaalde opkomende markten.

Zoals ook in het laatste kwartaal van 2011 het geval was, drukken wereldwijde onzekerheden nog steeds op de sector financiële dienstverlening. De Amerikaanse werkloosheid is nog steeds hoog, de Europese staatschuldencrisis nog steeds niet opgelost en de Chinese economie lijkt steeds kwetsbaarder voor een harde landing. Echter, Morningstar’s ratio koers/reële waarde (fair value) voor aandelen in de sector financiële dienstverlening steeg echter in het derde kwartaal van 2011 van 70 naar 78 procent. Dat betekent dat de aandelen onze ogen in waarde zijn gestegen en minder ondergewaardeerd zijn. 

Hoewel Morningstar nog steeds van mening is dat macro-economische tegenwind het grootste deel van het jaar van invloed zal zijn op de resultaten van ondernemingen in de financiële sector, zijn er tekenen die erop wijzen dat de aandelenkoersen in 2012 weer zullen stijgen. Na een zoveelste ronde van stresstesten is het waarschijnlijk dat veel banken in de Verenigde Staten hun dividend in de eerste helft van het jaar weer zullen verhogen.

Een succesvolle oplossing voor de Europese crisis, waarbij ook de overheidsschulden worden geherstructureerd en een herkapitalisatie van de banken plaatsvindt, kan ook de koersen van financiële waarden met een minimale directe blootstelling stimuleren. Aan de andere kant kan het zeker ernstige negatieve gevolgen hebben voor de hele markt indien de situatie uit de hand loopt.

Morningstar meent dat aandelenselectie essentieel is in de sector financiële dienstverlening. De juiste beoordeling van het balanskapitaal, de kwaliteit van de activa en de deskundigheid van het management zijn cruciaal, gezien de hoge hefboomwerking waarmee veel bedrijfsmodellen in de financiële dienstverlening gepaard gaan. Wij geloven nog altijd dat ondernemingen met een smalle of brede economische slotgracht (kleine of grote concurrentievoorsprong), concurrentievoordelen en een goed management in de beste positie zijn om de ongunstige ontwikkelingen op korte termijn het hoofd te bieden en ten koste van in nood verkerende vergelijkbare ondernemingen kunnen profiteren van de situatie.

Visie op Europese banken
Onze visie op de meeste Europese financiële instellingen is ongewijzigd. Grote participaties in twijfelachtige staatsschulden en lage niveaus van kernkapitaal zullen in het beste geval leiden tot verwatering voor aandeelhouders. Slechts enkele Europese banken voldoen aan of overtreffen de limiet van 4-5 procent voor tangible common equity/adjusted assets die Morningstar als een uiterst minimum ziet om tot beleggen in de bank over te gaan, terwijl vrijwel alle door ons onderzochte Amerikaanse banken wel hieraan voldoen.

(Tangible common equity (TCE) is een kapitaalratio om de solvabiliteit van een bank te meten. TCE wordt berekend door de boekwaarde van een onderneming te verminderen met de vlottende activa, goodwill en preferente aandelen. De TCE van een onderneming meten is vooral handig bij ondernemingen die grote hoeveelheden preferente aandelen hebben zoals banken die met staatssteun overeind zijn gehouden in de –vorige- financiële crisis).

Terwijl banken in de VS hun hypotheekgerelateerde misstappen achter zich hebben gelaten, leningen hebben afgeschreven en nieuw kapitaal hebben opgehaald, hebben Europese banken weinig stappen gezet om hun problemen op te lossen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat wij de voorkeur geven aan de weinige goed gekapitaliseerde banken op het Europese continent en dat wij aanbevelen om de meeste andere Europese banken links te laten liggen ten gunste van beter gekapitaliseerde financiële instellingen in de VS en in opkomende markten.


Meer financiële dienstverlening
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector financiële dienstverlening. Dinsdag bespreken we 5 aandelen in deze sector die beleggers op hun radar moeten hebben.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jim Sinegal  Jim Sinegal is the associate director of the financial team at Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten