Historische underperformance in 2011

2011 Was een zeer moeilijk jaar voor actieve fondsbeheerders. Toch gaat het te ver om de hele industrie af te schrijven.

San Lie, 19 januari, 2012 | 12:13
Facebook Twitter LinkedIn

Van de in Europa verkrijgbare wereldwijd beleggende aandelenfondsen die een mix kennen van waarde- en groeiaandelen (Morningstar Categorie Global Large Cap Blend), wist in 2011 slechts 13,2 procent de MSCI World Index te verslaan. Dit blijkt uit een onderzoek dat mijn collega-analist Jeffrey Schumacher heeft gedaan. Deze 13,2 procent is een dieptepunt in de afgelopen 10 jaar. Gewoonlijk ligt dit percentage tussen de 25 en 65 procent.

Deze 'historische underperformance' kent een aantal oorzaken. Het aanvankelijke optimisme over de opkomende markten en de terughoudendheid ten aanzien van de VS en de daaruit volgende positionering raakte veel wereldwijd beleggende fondsen hard. Beide bets pakten verkeerd uit. Ook de zogenaamde ‘vlucht naar kwaliteit' had een negatieve impact op een aantal fondsen. Veel fondsmanagers wijzen de schuldencrisis in Europa en het onvermogen van de politiek om dit probleem op te lossen aan als belangrijke reden voor de sentimentsgedreven markt.

Hoewel kalenderjaar 2011 dus een slecht jaar was voor de (actieve) fondsenindustrie, gaat het mij veel te ver om hiermee de gehele industrie af te schrijven. In dat opzicht is het goed dat mijn collega Jeffrey ook het langere-termijnplaatje in ogenschouw heeft genomen. De resultaten zullen u iets meer geruststellen. U leest ze volgende week op deze plek.


Zie hier een overzicht van alle in Nederland verkrijgbare beleggingsfondsen in 'aandelen wereldwijd large cap gemengd'. U kunt de fondsen zelf verder selecteren op onder andere rendement, kosten en Morningstar Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten