- Een productportefeuille met oplossing voor cloud computing samenstellen is één, deze oplossingen ook zien te verkopen is twee.
- Grote verschuivingen in marktaandeel bij smartphones is nog mogelijk.
- Na een serie flops eindelijk een serieuze uitdager van Apple’s iPad met Amazon's Kindle Fire.
- De halfgeleiderindustrie bleef over het geheel genomen steken in een cyclische achteruitgang.
Software: bedrijfssoftwarereuzen stappen volop in cloud computing
De reuzen in bedrijfssoftware hebben zich uiteindelijk ook in de strijd om de ‘cloud’ gemengd. De voorgenomen overname van SuccessFactors door SAP voor 3,4 miljard dollar wijst op een intensivering van de betrokkenheid van de onderneming in cloud computing. Hoewel de transactie strategisch interessant is voor de betrokken bedrijven, volgde deze kort op de aankondiging van Oracle dat RightNow Technologies zou worden overgenomen, een software-as-a-service (SaaS) klantenservicespecialist. Kort daarna besloot IBM om DemandTec DMAN te kopen, een SaaS-aanbieder die detailhandelaren helpt prijzen vast te stellen.
Morningstar is al lang van mening dat aanbieders van software voor grote ondernemingen zich zouden moeten bezighouden met de toenemende belangstelling voor cloud computing. Deze golf van overnames wijst erop dat de bedrijfssoftwarereuzen de daad bij het woord voegen en nu ook geld inzetten op dit nieuwe terrein.
De recente cloud-gerelateerde overnames kunnen wel eens het begin zijn van een opleving van de fusie- en overnameactiviteit in de technologiesector. Softwareaanbieders passen namelijk hun productportefeuilles aan om op die manier relevant te blijven voor hun klanten. De overstap naar cloud-diensten zal waarschijnlijk voor een deel uit autonome inspanningen bestaan (zoals SAP’s Business ByDesign-pakket voor middelgrote ERP-toepassingen) en uit overnames van verticale oplossingen, zoals de hierboven beschreven transacties.
SaaS-specialisten als NetSuite, Taleo, Kenexa en het niet-beursgenoteerde Workday komen allemaal in aanmerking nu de traditionele softwaregiganten ernaar streven een brede cloud-portefeuille op te bouwen. Salesforce.com zou ook een overnamekandidaat kunnen zijn, maar zijn aanzienlijk hogere waardering en het feit dat het zich al in een relatief volwassen ontwikkelingsstadium bevindt, maken het naar onze mening waarschijnlijker dat dit bedrijf onafhankelijk blijft.
Het samenstellen van portefeuilles met cloud-oplossingen is maar het halve werk. Misschien is het verkopen van cloud-oplossingen nog wel de grootste opgave. Hoewel SAP, Oracle, IBM en anderen hun sterke balans misschien kunnen gebruiken om cloud-oplossingen in huis te halen, is het nog onduidelijk of hun schaalgrootte in traditionele software hen in staat zal stellen om cloud-diensten te verkopen met vergelijkbare of zelfs hogere marges dan de huidige gemiddelden.
SaaS-specialisten waaronder pionier Salesforce.com leveren wegens de lagere gemiddelde verkoopprijzen en het hoge verloop onder de klanten een harde strijd om een fatsoenlijke winst te maken. Hoewel de schaalgrootte in distributie de verkoop- en marketingproductiviteit van de grotere aanbieders aanzienlijk kan verbeteren, moet de verkoop van cloud-diensten bijzonder resoluut worden aangepakt, ook al zet dat de marges op korte termijn onder druk. Als de grote bedrijven de verkoop niet voortvarend genoeg aanpakken, staat de deur open voor startende bedrijven die dezelfde markten doeltreffender kunnen bedienen. Dit zou dan leiden tot verdere noodzakelijke en dure acquisities om in de toekomst marktaandeel te consolideren.
Hardware: de markt voor smartphones en tablets krijgt verder vorm
Aan het begin van 2012 trekt de snelle groei van smartphones en tablets concurrenten aan die de markt verder vorm zullen geven. Apple is niet langer de enige geloofwaardige partij en de alternatieve aanbieders heffen het verschil in functionaliteit snel op. Bovendien trekken lagere prijzen nieuwe klanten aan, wat bedrijven dwingt tot het maken van zware keuzes met betrekking tot hun positionering. De resultaten van de eindejaarsverkopen zullen het traject voor veel belangrijke spelers mee bepalen.
Morningstar moet het komende kwartaal belangrijke indicatoren zoals de groei van het aantal toestellen en verschuivingen in markaandeel op de smartphonemarkt nauwlettend in de gaten houden. Er worden nu meer telefoons verkocht die werken met Google’s Android-platform dan Apple’s iOS, maar beide hebben een kritische massa aan gebruikers bereikt. Wij geloven dat de overstapkosten voor gebruikers in de toekomst zullen toenemen, dus het leggen van een sterke basis in deze beginfase is essentieel.
De twee systemen zijn momenteel geconcentreerd in verschillende delen van de markt. iOS domineert bij de duurdere toestellen (> 600 dollar) en Android verkoop het best in het meer betaalbare segment. Apple richt zich echter duidelijk op een groter marktaandeel door zich ook in de lagere segmenten te wagen, terwijl fabrikanten van Android-toestellen concurreren met nieuwe producten van Nokia, Research in Motion (RIM), maar vooral met elkaar. Grote verschuivingen zijn nog steeds mogelijk.
Op het gebied van tablets ziet Morningstar na een hele serie flops (RIM’s Playbook, HP’s Touchpad, Motorola’s Xoom en Dell’s Streak) eindelijk een geloofwaardige uitdager voor Apple’s iPad. De Kindle Fire van Amazon is afgeleid van Android, kost slechts 199 dollar en mag zich over een grote belangstelling verheugen. In de komende kwartalen zal duidelijk zijn hoeveel momentum Amazon weet op te bouwen. Apple’s iPad heeft nog altijd de beste functionaliteit van alle tablets, maar is wel duur (> 499 dollar) in vergelijking met de Kindle Fire voor 199 dollar.
Wij verwachten dat Apple het goed zal blijven doen, en dat de Kindle Fire eerder nieuw markten verovert dan dat het toestel marktaandeel afsnoept van Apple. Andere fabrikanten zullen het waarschijnlijk moeilijk hebben om tegen de Kindle Fire op te boksen. Samsung, HTC en Research in Motion zijn niet in staat om Amazon’s strategie te volgen van het subsidiëren van het toestel om zo de verkoop van content te stimuleren.
Halfgeleiders: elk segment een specifieke dynamiek
De halfgeleiderindustrie bleef over het geheel genomen in een cyclische achteruitgang steken in het vierde kwartaal van 2011. Wel speelt er in elk segment een andere dynamiek, waardoor sommige chipfabrikanten kunnen profiteren van specifieke ontwikkelingen. Chipfabrikanten met blootstelling aan het pc-segment zijn getroffen door verstoringen in de aanvoerketen, terwijl een zwakke vraag uit de eindmarkten ten gevolge van de wereldwijde economische onzekerheid halfgeleiderbedrijven treft die leveren aan infrastructuur voor mobiele communicatie en industriële segmenten. De situatie op het gebied van smartphone-chips is wel goed en dit is een groeifactor voor de sector.
De recente overstromingen in Thailand hebben geleid tot een gebrek aan harde schijven (HDD) in de aanvoerketen, omdat een aanzienlijk deel van de HDD-productie in dat land plaatsvindt. Hoewel de vraag naar pc’s uit de eindmarkten gezond lijkt, vooral door opkomende markten als China en Brazilië, heeft de beperkte beschikbaarheid van HDD’s computerfabrikanten ertoe gedwongen om hun pc-productie te verlagen. Waardoor zij ook tijdelijk orders voor halfgeleiders verminderen.
Dit zorgde ervoor dat chipreus Intel onlangs zijn prognose voor het vierde kwartaal neerwaarts moest bijstellen. Ook andere halfgeleiderfabrikanten met blootstelling aan de pc-sector, zoals Intersil worden waarschijnlijk getroffen. Marvell ondervond een directe impact van de HDD-productieproblemen, omdat het bedrijf een belangrijke leverancier is van chips voor HDD’s. Het bedrijf verwacht dit kwartaal daarom een daling van 20 tot 30 procent in de verkoop van chips voor opslag. De verstoring van de pc-aanvoerketen is niettemin slechts van korte duur en de HDD-productieniveaus zullen zich in de eerste helft van 2012 naar verwachting herstellen. Dit zal de vraag voor pc-gerelateerde chipfabrikanten weer doen opleven.
De algemene macro-economische onzekerheid heeft ook een negatieve invloed gehad op de halfgeleidersector en vooral de segmenten infrastructuur voor mobiele communicatie en industrie hebben last van een zwakke eindvraag. Klanten blijven hun halfgeleidervoorraden afbouwen en plaatsen minder nieuwe orders voor chips bij verschillende leveranciers. Op een bepaald punt zullen deze klanten hun voorraden weer aanvullen.
Dit zou volgens Morningstar tot een opleving van de vraag naar chips moeten leiden. Als het wereldwijde macro-economische klimaat verbetert, zullen veel chipfabrikanten met een breed leveringsprogramma waarschijnlijk nog meer kunnen profiteren. De timing en de mate van het herstel zijn moeilijk te voorspellen. Microchip stelde in november al dat het dieptepunt was bereikt, maar winstwaarschuwingen van Texas Instruments en Altera lijken erop te wijzen dat de bodemvorming nog niet helemaal voltooid is.
De expansie van de smartphonemarkt heeft de sector de wind in de zeilen bezorgd en dit blijft een lichtpunt. Wij blijven van mening dat de halfgeleidervraag uit de smartphonemarkt veerkrachtiger zal blijken dan die uit andere segmenten, vooral nu Apple’s meest recente iPhone 4S op de markt is gekomen. Qualcomm verwacht voor de korte termijn een robuuste omzetgroei in zijn chipactiviteiten en de omzet van Broadcom zal de bovenkant bereiken van de bandbreedte die eerder voor het vierde kwartaal werd geraamd.
Op langere termijn zien we de evolutie van overschakeling van eenvoudige modellen naar geavanceerdere smartphones nog niet meteen ophouden. Wij geloven dus ook dat fabrikanten van processoren voor mobiele toestellen zoals Qualcomm het goed zullen blijven doen.
Meer tech en telecom
Deze week geeft Morningstar in een serie artikelen haar visie op de sector technologie en telecommunicatie. Maandag begonnen met een algemene verwachting voor de tech- en telecomsector. Woensdag staan telecom en internet op het programma. En donderdag sluiten we af met 5 aandelen in deze sector die beleggers op hun radar moeten hebben.
In dit artikel passeren enkele ondernemingen in de revue. Ze zijn gelinkt naar een analyse van de onderneming en het aandeel. Bekijk ook de andere technolgie- en telecomaandelenanalyses die op Morningstar.nl beschikbaar zijn:
AMD
Apple
Applied Materials
ASM International
ASML
Cisco
Google
Hewlett-Packard
IBM
Intel
KPN
Microsoft
Nokia
NTT DoCoMo
Oracle
Philips
Research in Motion (RIM)
Vooruitblik 2012
Dit artikel maakt deel uit van een serie met Morningstar's verwachtingen voor 2012. Lees ook:
Outlook sector defensieve consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector defensieve consumptiegoederen
Er is bij producenten van defensieve consumptiegoederen nog steeds druk op de marges, kansen in opkomende markten, afsplitsingen, spin-offs als overnamedoelwitten en op een aantal plekken waarde.
Defensieve consumptiegoederen: opkomende markten compenseren ontwikkelde markten
Een uitgesproken stijging van de consumentenbestedingen in de ontwikkelde markten zal nog een aantal kwartalen op zich laten wachten, maar opkomende markten bieden groeikansen.
Defensieve consumptiegoederen: spin-offs kunnen in 2012 overnamedoelwit worden
Managementteams kijken nog steeds zorgvuldig naar hun productportefeuilles om waarde vrij te maken. Morningstar sluit splitsing Unilever niet uit.
Defensieve consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.
Outlook sector cyclische consumptiegoederen
Morningstar’s visie op sector cyclische consumptiegoederen
De waardering van ondernemingen reflecteert niet volledig de vertraging in consumentenbestedingen in 2012. Morningstar blijft selectief en focust op structurele winnaars.
Amazon.com één van de winnaars verkoop consumentenelektronica
E-commerce blijft het traditionele verkoopmodel voor consumentenelektronica verstoren.
Cyclische consumptiegoederen: 5 interessante aandelen
Morningstar belicht vijf aandelen in de sector cyclische consumptiegoederen die beleggers op hun radar moeten houden.
Outlook aandelenmarkt en Amerikaanse economie
Verwachtingen voor de aandelenmarkt
Ook als de economie niet sterk aantrekt, kan de aandelenmarkt het toch goed doen in 2012. Er zijn aantrekkelijke beleggingskansen in diverse sectoren.
Morningstar’s vooruitzicht voor de Amerikaanse economie
De kansen op een opwaartse verrassing in 2012 zijn aanzienlijk groter dan die op een neerwaartse. Onvoorspelbare risico's blijven in Europa desondanks op de loer liggen.
Amerikaanse economie beter gepositioneerd dan andere economieën
Wat zijn de gevolgen van de Europese staatsschuldencrisis en de vertragende Chinese economische groei voor de Amerikaanse economie.