Tijdens een recente paneldiscussie in het Londense kantoor van Fidelity gaf Stewart Cowley, hoofd vastrentende waarden van Old Mutual Asset Management, Europese aandelen als zijn beste tip voor 2012, Cowley, die zichzelf tijdens de 2011 Morningstar Investment Conference in Londen omschreef als “een obligatiebeheerder die nu even niets met obligaties heeft” zei hetzelfde als Chris Rice van Cazenove, die gevraagd naar zijn voorspellingen voor de Europese aandelenmarkten voor 2012, zei dat hij volgend jaar een stijging van de Europese aandelenmarkten met 15 procent verwachtte.
Europese aandelen: Welke aandelen moeten wij in 2012 nauwlettend volgen?
Het is weer zover: de tijd van het jaar waarin vermogensbeheerders over de hele wereld ons laten delen in hun hoop en vrees voor het komende jaar. Dit jaar spreken zij zich echter niet vol zelfvertrouwen uit over bepaalde activa, regio’s of sectoren. Vermogensbeheerders voelen zich genoodzaakt om over “scenario’s” te praten: potentiële in plaats van absolute uitkomsten binnen een bepaalde bandbreedte.
Wij weten maar al te goed dat de aandelenmarkten in 2011 sterk hebben geschommeld van euforie naar depressie en terug. Er is echter nog altijd geen eind in zicht en de wereldwijde aandelenmarkten zullen hun dolle rit op de achtbaan waarschijnlijk voortzetten. Er heerst onder meer nog altijd grote onzekerheid over de toekomst van de eurozone, het gebrek aan samenwerking in de Verenigde Staten over het terugdringen van het begrotingstekort en een voorziene zachte landing van de Chinese economie.
In dit beleggingsklimaat wilden Cowley (die GBP 558 miljoen (EUR 654,5 miljoen) beheert in het OMAM Global Strategic Bond Fund dat van Morningstar-analisten de rating Bronze kreeg), Rice (verantwoordelijk voor de samenstelling van de pan-Europese aandelenportefeuille bij Cazenove Capital die EUR 1,1 miljard) aan activa beheert in het met Silver beoordeelde Cazenove European Fund) en Trevor Greetham (asset-allocation director van Fidelity Worldwide Investment wiens Multi Asset Strategic Fund EUR 687,3 miljoen beheert), zich tijdens een recente paneldiscussie in het Londense kantoor van Fidelity niet laten vastpinnen op specifieke verwachtingen.
De obligatie-, aandelen- en multi-activabeheerders waren het er over het algemeen echter over eens dat Europese aandelen wel eens de moeite waard zouden kunnen zijn in 2012, gezien de huidige waarderingen.
Terwijl Cowley Europese aandelen uitkoos als zijn beste aanwijzing voor 2012 en Rice een stijging van 15 procent voorspelde voor de Europese markten, voegde die laatste eraan toe dat het alternatief ook een daling van 20 procent kon zijn, afhankelijk van de uitkomst van de overheidsschuldencrisis in de eurozone. Gezien deze ruime bandbreedte van uitkomsten, onderstreepte Greetham meermaals de noodzaak tot diversificatie en multi-activastrategieën om op alles voorbereid te zijn.
Waar in Europa?
Natuurlijk zijn de drie tot nu toe genoemde beheerders niet de enigen die naar Europese aandelen kijken. In een recent onderzoeksrapport over wereldwijde aandelenstrategieën van Citigroup stelden de analisten van de zakenbank dat beleggers volgens hen misschien te optimistisch zijn over een aantal van de Europese problemen en dat zij zelf zouden wachten op effectieve beleidsmaatregelen. Zij vermeldden bovendien dat zij, hoewel ze een onderweging in continentale Europese aandelen behouden, bijzondere kansen zien in Italië en Duitsland.
“De waarderingen in Italië lijken wel erg aantrekkelijk – Italië noteert 45 procent lager dan de rest van het Europese vasteland naar koers/boekwaarde (en tegen een nooit geziene korting ten opzichte van Spanje), schreven de analisten van Citigroup. “De resultaten van Italiaanse aandelen in vergelijking met de rest van de eurozone staan op een laagterecord en maar 6 procent boven de recorddiepte ten opzichte van Spanje”, voegden zij toe.
Citigroup stipte Italië aan als mogelijk de beste, met hoge risico’s verbonden inzet en beklemtoonde mogelijke opportuniteiten in Italiaanse aandelen als Enel (ENEL) en Lottomatica (LTO).
Rice van Cazenove wees ook op de waarde in Italiaanse aandelen: “In de koersen zit eigenlijk verwerkt dat Italië de EU verlaat”, zei hij. “Als Italië inderdaad uit de EU stapt, gaat er wat geld verloren, maar dan hebben ze de lire en als de euro inderdaad ten onder gaat, dan zijn de laatste dingen die je in bezit wilt hebben Duitse aandelen... Stel je voor wat de waarde van de Duitse mark zou zijn, als we die zouden hebben.”
Over Duitsland zegt Citigroup dat het heeft vastgesteld dat de belangrijkste index, de DAX, de op vier na goedkoopste markt in Europa is, na Griekenland, Italië, Frankrijk en Nederland. De analisten van de bank stelden verder dat de euro volgens hen nog zwakker zal worden en dat de DAX het meeste gebaat zou zijn bij een dergelijke ontwikkeling. Binnen Duitsland haalde Citigroup Porsche (PAH3), Heidelbergcement (HEI), Allianz (ALV) en Thyssenkrupp (TKA) aan als vier DAX-aandelen die “abnormaal goedkoop” lijken, op basis van de verwachtingen voor devolgende 12 maanden op het gebied van de koers/winstratio ten opzichte van zowel vergelijkbare bedrijven als de globale markt.
Over wereldwijde aandelen als geheel zegt Citigroup dat een gecoördineerde kwantitatieve verruiming door zowel Europa als de VS “een sterk aankoopsignaal zou vormen voor aandelen – de enige goedkope indekking tegen inflatie.”
Een alternatieve visie
Dat de waarderingen van Europese aandelen goedkoop zijn, wordt over het algemeen niet betwist. Maar dat betekent nog niet dat beleggingsexperts nu al klaar staan om in hun portemonnee te graaien. Bill O’Neill, CIO voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika van Merrill Lynch Wealth Management stelde bij de aankondiging van de vooruitzichten van zijn onderneming voor 2012 dat aandelen uit de eurozone inderdaad goedkoop waren en dat het sentiment al op het laagste punt stond. Hij waarschuwde wel dat het vanwege de hoge risico’s nog te vroeg is om in deze regio te beleggen.
“Bij de keuze voor aandelen in 2012 bevelen wij een focus aan op large-caps met een sterke kasstroom en stijgende dividenden”, zei O’Neill.
Hij voegde toe dat Merrill Lynch Wealth Management EMEA een voorstander zou zijn van een overweging van Amerikaanse en Britse aandelen voor de meest doeltreffende positionering in het beleggingsklimaat van volgend jaar. Hij geeft de voorkeur aan Amerikaanse large-caps, omdat deze gewoonlijk meer voldoen aan de winstverwachtingen van de analisten dan aandelen uit andere regio’s.
Terwijl Bank of America Merrill Lynch naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk (VK) kijkt, is OMAM’s Cowley teleurgesteld in die laatste aandelenmarkt. “Mijn probleem met de Britse markt is dat deze altijd achterloopt als de markt stijgt, en dan ook weer sterker daalt dan alle andere markten als het weer bergaf gaat”, zei Cowley tijdens het debat bij Fidelity. “In de loop van de tijd heb ik in die zin het vertrouwen in de Britse markt verloren.” Hij voegde echter toe dat naast voor Europese aandelen, het beleggingsklimaat in het komende jaar goed zou moeten zijn voor Britse small-caps die direct aan buitenlandse economieën zijn verbonden en niet alleen aan de Britse binnenlandse economie.
En de opkomende markten? Rice van Cazenove haalde een groot aantal onderzoeken aan waaruit blijkt dat er geen correlatie is tussen economische groei en aandelenmarktrendementen en stelde dat de opkomende economieën misschien wel groeien, maar dat het voor beleggingen belangrijker is tegen welke koers je koopt. “Het is de koers waartegen je koopt die belangrijk is, niet wat je verwacht van de groei over 20 of 40 jaar,” stelde hij en voegde eraan toe dat bovendien niemand nauwkeurig kan voorspellen wat er over een zo lange periode gaat gebeuren.
De visie voor 2012 van Andreas Utermann, wereldwijd CIO van Allianz Global Investors/RCM, is dat: “opkomende markten waarschijnlijk van strategisch belang zullen blijven en dat de groeivertraging van de economische activiteit volgens ons waarschijnlijk eerder met een zachte dan met een harde landing zal eindigen.” Het rapport, getiteld “Een moeilijk jaar 2012 in zicht”, voegt toe dat deze positieve kijk op opkomende markten ertoe leidt dat de onderneming ondanks de waarderingen een strategisch positieve visie op activa uit opkomende markten heeft, ongeacht of het aandelen, obligaties of valuta's betreft.
Diversifieer dus (als het kan)
Europese aandelen zijn dus heel goedkoop, maar ook ontzettend riskant. Britse aandelenwaarderingen bieden kansen, maar zijn onbetrouwbaar in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. Opkomende markten bieden nog steeds groei, maar economische vooruitzichten betekenen nog geen goede resultaten voor aandelen. Welke conclusies moet een belegger aan een dergelijk onvoorspelbaar beleggingsklimaat verbinden?
Eén ding waar alle vermogensbeheerders het over eens zijn, is de noodzaak om een portefeuille te spreiden. Zo kan het hoofd worden geboden aan de vele verschillende mogelijke ontwikkelingen in deze onzekere tijden. Maar zelfs diversificatie ligt moeilijk in een dergelijk scenario. “De taak om voor spreiding te zorgen in beleggingsportefeuilles, wordt moeilijker gemaakt doordat er steeds minder ‘veilige havens’ zijn,” zei O’Neill van Bank of America Merrill Lynch. “Bij de aandelenselectie beklemtonen wij opbrengsten, kwaliteit en groei.”
Gebruik Morningstar’s X-Ray tool om uw portefeuille te analyseren en uw vermogensallocatie te zien over activaklassen, regio’s en sectoren heen.