Chinese aandelen laten dinsdag een stijgende trend zien na geruchten dat de Chinese overheid maatregelen neemt om de economie te stimuleren en Europese politici hun pogingen om de schuldencrisis op te lossen opdrijven. De Shanghai Composite Index klom met 29,36 punten ofwel 1,2 procent en sloot op 2.412,39. Dat is de grootste toename sinds 14 november.
De Shanghai Composite heeft in november al 2,3 procent verloren na zorgen dat China’s economie, de tweede grootste van de wereld, afkoelt. De graadmeter wordt nu gewaardeerd op 11,4 keer de geschatte winst vergeleken met een vierjaars gemiddelde van 17,3 keer, aldus gegevens van financieel dataleverancier Bloomberg. De index is dat jaar 14 procent gedaald nadat de centrale bank van China drie de rente heeft verhoogd en kapitaaleisen aan banken heeft verhoogd om de inflatie te beteugelen.
Zwakke export
China’s economische expansie nam in oktober verder af. De groei van de industriële productie, investeringen in vaste activa en de consumptie vertraagde gematigd sinds september. Maar de afname van de export was sterker door de afgenomen vraag uit Europa en de Verenigde Staten. De laatste Canton Fair Trade, een tweejaarlijkse beurs en een redelijk betrouwbare graadmeter voor de export, was ongeïnspireerd en wijst op een aanhoudende zwakke export op de korte termijn.
De inflatiedruk bleef in oktober afnemen bi j zowel retail- als groothandelsprijzen. Morningstar verwacht op korte termijn geen renteverlagingen door China’s centrale bank, omdat de inflatie de komende maanden rond de 5 procent zal hangen en de CPI voor 2011 waarschijnlijk uitkomt boven 4 procent inflatie. Dat is een percentage waarbij de beleidsmakers zich comfortabel voelen.
Niettemin, met een afnemende inflatie blijft Morningstar bij zijn visie dat een beweging naar een meer meegaand fiscaal en monetaire beleid waarschijnlijk is, omdat de Chinese overheid geen intentie heeft om de economie af te remmen. Zeker niet bij de matige exportverwachtingen.
Beleggingsfondsen en ETFs
Beleggingsfondsen in Chinese aandelen (Morningstar categorie ‘Aandelen China’) noteren dit jaar tot zover flinke verliezen door de ongerustheid over de economische groei, inflatie en vastgoedbubbel in China. De zogenaamde 'harde landing'. Robeco Chinese Equities I USD Cap laat met min 17,07 nog het kleinste verlies zien, zoals Morningstar’s Fondsscreener laat zien. Edmond de Rothshild China E sluit de rij met een verlies van 38,98 procent.
Bij de passief beheerde fondsen staat iShares FTSE/Xinhua China 25 Inc (EUR) op verlies noch winst en boekt W.I.S.E. - SSE 50 China Tracker (TWD) een verlies van 28,63 procent. Zie voor de rendementen van alle ETFs die Chinese aandelen volgen de ETFscreener.