In het kort
- Macro-economische onzekerheden en onduidelijkheid over regelgeving kunnen in de komende kwartalen leiden tot lagere waarderingen en tot aankoopmogelijkheden.
- De problemen in Europa hebben weinig directe gevolgen voor Amerikaanse banken, maar het tegengestelde kan het geval zijn voor Europese instellingen met hoge hefboomwerking.
- De prijscyclus in verzekeringen kan op het omslagpunt zijn beland, maar de markt is zich hiervan waarschijnlijk bewust.
In het eerste kwartaal stimuleerde de juichstemming over het economisch herstel, de opleving van fusie- en overnames en het hervatten van dividenduitkeringen door sommige van de grootste banken nog de stijging van de aandelenkoersen in de financiële sector. Maar het sentiment kan snel omslaan en de toenemende onzekerheid van beleggers droeg in het tweede kwartaal bij aan een ommekeer in de ontwikkelingen. De geconsolideerde Morningstar-ratio koers/fair value voor aandelen in de financiële dienstverleningssector bedraagt inmiddels slechts 85 procent: het laagste niveau in bijna een jaar.
Regelgeving in de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal een van de grootste negatieve factoren geweest voor de aandelen van Amerikaanse financiële instellingen. In juli is het een jaar geleden dat de Dodd-Frank-wet werd aangenomen, maar veel van de meest relevante aspecten van de wet zijn nog niet in werking getreden, omdat er nog heftig wordt gedebatteerd over de implementatie van de nieuwe regels. Een aantal voorschriften over derivaten bijvoorbeeld, die oorspronkelijk in het midden van het jaar hadden moeten ingaan, zullen pas eind 2011 van kracht worden. Zoals vaker was te zien in andere sectoren – gezondheid, tabak, commerciële onderwijsinstellingen om er maar een paar te noemen – zijn veel beleggers terughoudend bij de aankoop van aandelen waarover de schaduw van politieke of juridische ontwikkelingen hangt. Volgens Morningstar is dit een van de factoren die de sector financiële dienstverlening momenteel het sterkst drukt en voorlopig komt hieraan geen einde.
Macro-economische zorgen
Naast de onzekerheid op het gebied van wet- en regelgeving beginnen ook de macro-economische zorgen weer toe te nemen, omdat het wereldwijde herstel lijkt te stokken. Een ideaal economisch klimaat, met een hoge groei en lage inflatie, lijkt niet langer tot de mogelijkheden te behoren en veel beleggers denken alleen in extreme inflatie- of deflatiescenario’s. Het klopt dat de Amerikaanse economie beleggers in financiële instellingen de afgelopen maanden weinig redenen tot juichen heeft geboden. De werkloosheid is hoog, de situatie op de huizenmarkt blijft slecht, de kredietverstrekking groeit nauwelijks en de aandelenmarkt staat nu ongeveer op dezelfde stand als aan het begin van het jaar. Met als mogelijke uitzondering de volatiele en onvoorspelbare aandelenmarkt is een zeer geleidelijke verbetering van de macro-economische factoren het beste is waar Amerikaanse beleggers volgens ons op mogen hopen, ten nadele van diegenen die op zoek zijn naar katalysatoren op de korte termijn.
Europese financiële instellingen zijn onderhevig aan nog meer onzekerheden, zoals de afloop van de crisis rond de staatsschulden. Europese aandelen uit de financiële sector kunnen tijdens het kwartaal volatieler zijn dan hun Amerikaanse evenknieën en wij verwachten niet dat de vrees voor een financieel debacle aanzienlijk zal verminderen totdat de situatie van de zwaarst getroffen Europese landen tot een duidelijke oplossing komt.
Aan de positieve kant houden al deze bezorgdheid en onzekerheden het potentieel in zich om gunstig uit te pakken voor beleggers met een langetermijnhorizon. Bedrijven met kleine of grote concurrentievoordelen zijn wellicht het best gepositioneerd om in dit steeds moeilijkere klimaat de tegenwind op korte termijn het hoofd te bieden en te gedijen, ten koste van ondernemingen die geen economische slotgracht hebben.
Beleggen in de financiële sector
Aandelen
In het artikel ‘5 Aantrekkelijke financiële aandelen’ presenteert Morningstar ondernemingen die momenteel ten onrechte een lage waardering en/of een positief winstvooruitzicht hebben.
Een overzicht van financiële aandelen is te vinden met de Aandelen Quickrank.
Van de volgende banken, verzekeraars en vermogensbeheerders is een aandelenrapport beschikbaar: Aegon, Banco Santander Brasil, BlackRock, Crédit Suisse, ING, JP Morgan Chase, KB Financial Group, Standard Chartered en Wells Fargo.
Beleggingsfondsen
Fondsen met een focus op de financiële sector en hun rendementen zijn te bekijken met de Fonds Sreener.
ETFs
Wie de voorkeur geeft aan passief beheer vindt ETFs die de financiële sector volgen met de ETF Screener.