Morningstar's vooruitzicht voor energie-aandelen

Als geheel is de energiesector licht overgewaardeerd. Olie- en gasboorders zijn de enige ondergewaarde subsector.

Jason Stevens 26 april, 2011 | 16:36
Facebook Twitter LinkedIn

In het kort

  • Geopolitieke gebeurtenissen en de ramp in Japan versterken de opwaartse trend van de olieprijzen.
     
  • De onderliggende factoren voor aardgas zouden in de loop van 2011 moeten verbeteren, omdat het aantal actieve gasboorinstallaties (rig count) blijft dalen.
  • Grote geïntegreerde bedrijven en buitenlandse energiebedrijven ondersteunen de Amerikaanse exploratie- en productieactiviteiten (E&P) nog steeds door samenwerkingsverbanden, maar die joint ventures zetten sterker in op meer olierijke bronnen.
     
  • Over het geheel genomen lijken energie-aandelen enigszins overgewaardeerd. Small-capaandelen lijken het duurst, terwijl large- en mid-capwaarden rond de fair value noteren

Vrijwel sinds het begin van 2011 bepalen geopolitieke gebeurtenissen het energienieuws. Volksopstanden in Tunesië, Egypte, Bahrein, Libië en andere landen in noorden van Afrika en het Midden-Oosten leidden tot een vrees voor "besmetting", aangezien de oliemarkten een hoge premie berekenen voor politieke risico’s.
De gebeurtenissen in Libië, dat in 2010 1,4 miljoen vaten olie per dag produceerde, vergrootten de bezorgdheid nadat Westerse oliemaatschappijen het land verlieten en de olie- en gasexport ineenstortte. Als antwoord hierop verhoogde Saoedi-Arabië de productie en het lijkt erop dat er voldoende olie op de markt komt. De toegenomen Saoedische productie heeft echter geleid tot een lagere wereldwijde reserveproductiecapaciteit, waardoor de markt minder goed bestand is tegen eventuele volgende schokken.

De aardbeving en de tsunami die Japan troffen, zorgen op de energiemarkt nog voor naschokken. Ongeveer 30 procent van de Japanse raffinagecapaciteit en 10 procent van de elektriciteitsopwekking werd buiten gebruik gesteld als gevolg van de tsunami. Een deel hiervan, zoals de kerncentrale in Fukushima, zal waarschijnlijk definitief uitvallen. Voor de korte termijn zal Japan geraffineerde producten moeten importeren. Morningstar verwacht dat elektriciteitscentrales en fabrieken zullen overschakelen op olie en diesel om de verloren nucleaire opwekking te compenseren, maar voor de korte termijn is het onduidelijk of de nieuwe vraag zal overeenkomen met de vraag die door de ramp verloren is gegaan. Op middellange termijn denken wij dat Japan voor de elektriciteitsopwekking meer olie en aardgas zal gaan gebruiken.

In het eerste kwartaal bespraken wij waarom Morningstar van mening is dat de olieprijs op korte termijn zou stijgen, hoewel wij geen volksopstanden of tsunami's voorspelden. We zien nog altijd dat de vraag sterker groeit dan het nieuwe aanbod. Tenzij de vraag ineenstort vanwege een zwakke economie (mogelijk veroorzaakt door hoge olieprijzen), blijven de onderliggende factoren van de markt de olieprijs ondersteunen.

Voor wat betreft aardgas ziet Morningstar dat haar veronderstellingen juist zijn en bedrijven steeds meer investeren in meer olierijke velden. Het dalend aantal actieve boorinstallaties is een voorloper van minder sterk stijgende en vervolgens dalende gasproductie in de VS. Omdat er nog een reserve voor 1 à 2 kwartalen aan ongeactiveerde boorinstallaties voorhanden is, zal het volume slechts langzaam teruglopen. Wij verwachten nog altijd dat er in de tweede helft van 2011 aanzienlijk minder naar gas geboord zal worden. De combinatie van lage gasprijzen, hoge servicekosten, minder druk in de vorm van drill-to-holdactiviteiten en de zwakke interne kasstroomgeneratie in de E&P-bedrijven zal de wil en het vermogen om het huidige hoge aantal gasboorinstallaties te handhaven sterk doen verminderen. Hoewel de gasprijs waarschijnlijk in 2011 nog laag zal blijven, zullen de onderliggende factoren voor gas voor 2012 en daarna waarschijnlijk verbeteren.

Bovendien zal de overschakeling op de productie van vloeibaar gas naar onze mening tot hogere gasprijzen leiden, omdat exploratie- en productiebedrijven aantrekkelijkere prijzen zullen willen zien voordat zij hun investeringsplannen aanpassen. Ondanks de sterke ondersteuning voor de hoge prijzen van olie en vloeibaar aardgas, menen wij dat olieaandelen in totaliteit meer dalingsrisico’s in zich bergen dan gasnamen als  Range Resources.

Gezien de problemen die gasgerichte E&P-maatschappijen ondervinden, is het wat vreemd dat op de VS gerichte olie- en gasdienstverleningsbedrijven de afgelopen kwartalen een ongelooflijk sterke prijsstellingspositie hebben gehad. De consolidatie bij de dienstverleners en de hoge prijzen voor olie en vloeibaar aardgas, samen met de wens om boorputten te slaan maar de productie nog niet te starten (ondanks de lage gasprijzen) hebben bijgedragen aan een grote vraag naar diensten door de Amerikaanse exploratie- en productiebedrijven en geleid tot een uitzonderlijke prijsstellingskracht voor de dienstverleners.

Veel E&P-bedrijven staan dus van twee kanten onder druk, met lagere verkoopprijzen voor gas en hogere kosten voor ingekochte diensten en daardoor dalende winstmogelijkheden. De winstgevendheid van de dienstverleners is gestegen. Hoewel Morningstar meent dat deze dynamiek op langere termijn onhoudbaar is, verwachten wij dat de dienstverleners dit hele jaar nog hun huidige prijsstellingskracht behouden.

Ontwikkelingen in de branche
Als geheel liggen de energie-aandelen net boven onze ramingen van de fair value en ligt de mediaan koers/fair value voor de sector op 1,03. Large- en mid-capaandelen vallen binnen deze bandbreedte, terwijl de small-capaandelen, die het sterkst hebben geprofiteerd van de koersstijgingen in de energiesector die in het derde kwartaal van 2010 echt begonnen, overgewaardeerd lijken met een koers/fair value 1,20.

Voor wat betreft de energiesubsectoren lijken midstream- en geïntegreerde olie- en gasbedrijven redelijk gewaardeerd, terwijl E&P-bedrijven en dienstverleners enigszins overgewaardeerd lijken. De raffinagebedrijven zijn het sterkst overgewaardeerd, met de mediaan van koers/fair value op 1,26, terwijl olie- en gasboorders onze enige ondergewaardeerde subsector zijn, met een koers/fair value van 0,94.


Lees ook
Morningstar's favoriete energie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor technologie-aandelen

Morningstar's vooruitzicht voor aandelen consumptiegoederen


Bekijk de beste beleggingsfondsen in energie-aandelen (Elite en Superior rating) met de Fonds Screener

Bekijk de ETFs die de energiesector volgen (4 en 5 sterren) met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jason Stevens  Jason Stevens is an associate director of equity research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten