Tegenwind voor op aandelen gerichte Amerikaanse vermogensbeheerders

Financiële dienstverleners -in de Verenigde Staten- beginnen zich langzaam te herstellen van de kredietcrisis.

Jim Sinegal 28 januari, 2011 | 14:10 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Bankaandelen, die meestal in de financiële sector het voortouw nemen, krijgen in het eerste kwartaal van 2011 met gemengde vooruitzichten te maken. De kwaliteitsbedrijven die de voorkeur van Morningstar genieten en over een grote of kleine voorsprong op concurrenten beschikken zoals Wells Fargo, PNC Financial, BB&T en J.P. Morgan Chase hebben hun problemen grotendeels overwonnen en kunnen weer in de aanval gaan. Wellicht door andere banken over te nemen die nog in moeilijkheden zijn. De waarderingen voor deze ondernemingen worden echter minder aantrekkelijk, omdat de markt uiteindelijk de kwaliteit van deze ondernemingen begint te onderkennen.

Morningstar meent, dat de beste waarde gevonden kan worden in herstellende banken zoals Bank of America. Hoewel deze bank nog steeds werkt aan het oplossen van haar problemen (vooral de neiging om de problemen van anderen over te nemen), vinden wij dat Bank of America verder gevorderd is op de weg naar herstel dan algemeen wordt aangenomen. Als wij het bij het rechte eind hebben, zou dit zich op korte termijn moeten uiten in de bedrijfsresultaten.

Tot slot zullen sommige banken misschien nooit herstellen en de strijd opgeven, zoals Wilmington Trust dat instemde met een overname door M&T Bank, na de laatste in een serie van onoverkomelijke kwartaalverliezen. Morningstar denkt, dat meer financiële instellingen, bijvoorbeeld BankAtlantic, zich in 2011 in deze positie zullen bevinden.

Verzekeraars
Hoewel 2010 een goed jaar was voor levensverzekeringsaandelen, vindt Morningstar dat de vooruitzichten in 2011 niet zo goed zijn. Levensverzekeringen behalen een toenemend deel van hun winst met de verkoop van producten als lijfrenten en andere pensioenproducten, meer dan uit de verkoop van traditionele bescherming. De ommekeer op de financiële markten heeft voor kapitaalwinst op de beleggingsportefeuilles van levensverzekeraars gezorgd en bijgedragen aan het herstel van hun balanspositie. Omdat zij echter weinig echte concurrentievoordelen hebben, blijven deze bedrijven kwetsbaar voor een verslechtering van de markt.

De verkopen van lijfrenten zijn al weer terug op het niveau van voor de crisis en hoewel wij menen dat sommige levensverzekeraars hebben geleerd dat het riskant kan zijn om garanties te bieden in een onzekere wereld, hebben andere dat niet. Bovendien, gezien de magere verhouding tussen het eigen vermogen en de activa van de meeste spelers in deze sector, lopen zij het risico niet voldoende kapitaal te hebben wanneer de spanningen weer toenemen.

Eigendom- en ongevalverzekeraars profiteerden in 2010 ook van het herstel van de financiële markten, hoewel in mindere mate omdat de rendementen op kortlopende beleggingen laag bleven. In tegenstelling tot bij de levensverzekeraars is het probleem hier een overschot aan kapitaal, en wij menen dat dit de prijsstijgingen zal beperken, vooral in zakelijke verzekeringen. Stijgende kapitaalniveaus en dus de mogelijkheid om claims uit te betalen, werken remmend op prijsverhogingen die de sector wel nodig heeft. Wij menen dus dat de aanzienlijke volumegroei van de reserves snel tot een eind zal komen, omdat het vrijkomen van reserves de afgelopen maanden al een lagere trend vertoonde.

Aan de positieve kant hebben de niet-levenverzekeraars in de laatste paar maanden kapitaal gestoken in het inkopen van eigen aandelen - in plaats van in nieuwe activiteiten - hetgeen een positieve impact kan hebben op de prijssituatie omdat het kapitaal daalt. Een verdere verslechtering van de winstgevendheid van herverzekeringsactiviteiten zou de prijssituatie ook steviger kunnen maken, vooral als de positieve reserveontwikkeling omdraait, zoals Morningstar verwacht.

Volgens ons zullen deze positieve factoren op de zeer korte termijn geen rol gaan spelen, maar naarmate het jaar vordert houden wij deze trend nauwlettend in het oog. Verzekeraars van eigendomstitels zullen in het begin van het jaar slechte resultaten boeken vanwege de tijdelijke vertraging in beslagleggingen. Wij menen dat het transactievolume en de winsten voor deze ondernemingen later in het jaar zullen opleven, omdat de wanbetalingszaken alle stadia in het systeem moeten doorlopen voordat het tot beslaglegging en uiteindelijk verkoop komt.

Vermogensbeheerders
Net als de verzekeraars profiteerden ook de vermogensbeheerders van de recente goede prestaties van de aandelenmarkten. Hoewel de aandelenmarkten afgelopen jaar bleven stijgen, ging dit wel gepaard met de nodige volatiliteit. De gediversifieerde vermogensbeheerders profiteerden hier meer van dan de vooral op aandelen gerichte bedrijven. Hoewel dit niet altijd tot uiting kwam in hun aandelenkoersen.
Ondanks de opmars van de aandelen bleven beleggers kapitaal aan Amerikaanse aandelenfondsen onttrekken, een uitstroom die in de eerste 11 maanden van 2010 bijna 70 miljard dollar bedroeg. Hiermee zou 2010 het op een na slechtste jaar voor uitstroom vanuit Amerikaanse aandelenfondsen zijn in de gegevens over bijna 20 jaar waarover Morningstar beschikt. Het slechtste jaar was 2008, met een uitstroom van meer dan 90 miljard dollar als gevolg van het ineenstorten van de krediet- en aandelenmarkten.

Nog zorgwekkender voor sterk op aandelen geconcentreerde actieve beheerders is het feit dat in de afgelopen vier jaar meer dan 140 miljard dollar uit Amerikaanse aandelenfondsen is gehaald is, vrijwel geheel met bestemming vastrentende strategieën en exchange-traded funds. Zo lang beleggers risico-aversie tonen en ETF’s hun sterke groeitempo volhouden, zullen op aandelen gerichte actieve beheerders (vooral degenen met slechte relatieve resultaten) met sterke tegenwind te maken hebben.

Aan de andere kant verwacht Morningstar dat de instroom in 2011 zal blijven voortduren voor BlackRock, Franklin Resources, Invesco en Eaton Vance. Bedrijven met passieve aandelenproducten -BlackRock en Invesco - of solide relatieve fondsprestaties ondersteund door doeltreffende distributienetwerken -Franklin en T. Rowe Price- zullen er ons inziens. in slagen hun aandelenactiviteiten te laten groeien, onafhankelijk van de risicobereidheid van beleggers.

Morningstar is nog altijd van mening dat bedrijven met een wat stabielere activabasis (hetzij door een gespreid productaanbod of in een niche waardoor zij activa langer kunnen vasthouden) bovengemiddeld zullen presteren. Vooral als zij netto nieuwe klanten kunnen aantrekken. Dit is zeker het geval voor Franklin Resources (gespreide portefeuille), T. Rowe Price (gericht op pensioenen) en Eaton Vance (fiscaal geoptimaliseerde strategieën), maar wij menen dat BlackRock en Invesco kunnen profiteren van hun robuuste ETF-platformen en de cross-sellingkansen die hun recente acquisities bieden, om de sterkste instroom te genereren.
Hoewel die instroom zal worden gematigd door een fusiegerelateerde uitstroom, menen wij dat BlackRock deze inmiddels bijna achter de rug heeft en dat Invesco, dat zich in een eerder stadium van het proces bevindt, waarschijnlijk niet met dezelfde uitstroom zal worden geconfronteerd als BlackRock.


Lees ook
Vooruitblik aandelen financiële sector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jim Sinegal  Jim Sinegal is the associate director of the financial team at Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten