De omzet van KPN nam in 2010 met 0,8 procent af waar Morningstar uitging van een daling van 1 procent. De lagere omzet over 2010 kwam uit op 13,4 miljard euro. Hiermee miste de telecomoparator wel zijn in 2008 geformuleerde doelstelling om de omzet elk jaar te laten toenemen. De EBITDA-marge kwam uit op 40,9 procent en dat is een fractie beter dan de door Morningstar verwachtte 40,2 procent. Met een EBIDTA-resultaat van 5,48 miljard euro zat KPN een fractie onder zijn doelstelling van 5,5 miljard euro.
In Nederland blijft telefonie-omzet dalen met een afname van 2,9 procent door klanten die hun vaste lijn opzeggen en toezichthouder Opta die druk op de prijzen zet. “Waar de meeste telefoonmaatschappijen het verlies aan bellers met een vaste lijn deels compenseren met een groei in mobiele bellers, is dat bij KPN niet het geval. Die verliest in Nederland ook mobiele bellers, van 6,5 naar 5,6 miljoen, en dat is zorgwekkend”, licht Morningstar-analist Allan Nichols de woensdag gepresenteerde jaarcijfers toe.
KPN verloor ruwweg 900.000 mobiele bellers in 2010, dat is 14 procent van zijn abonnees. Nichols: “Het nettoresultaat is dat 1 miljoen prepaid klanten zijn vertrokken en er slechts 100.000 bellers met een contract (postpaid) zijn bijgekomen. Dit significante verlies is met name zorgwekkend omdat de gemiddelde omzet per beller gelijk blijft. De klanten die KPN verloor waren dus juist geen klanten die weinig omzet genereerden.”
Getronics
Naast telefonie lieten de andere activiteiten van KNP gemengde resultaten zien. De omzet van IT-dienstverlener Getronics viel met 6,2 procent, hoewel een deel van de afname kwam door desinvesteringen. “Het betekent wel dat dit onderdeel al strompelt sinds KPN het heeft overgenomen”, aldus Nichols. “Ik zie dit niet veranderen in 2011.”
Aan de andere kant presteert iBasis goed sinds KPN volledige controle kreeg eind 2009. De omzet sprong met 27 procent in 2010.
Internationaal
Gelukkig voor KPN doen de internationale activiteiten het goed. KPN’s buitenlandse mobiele telefonie-activiteiten zag de totale omzet met 2,6 procent groeien. Duitsland nam met 1,9 procent toe en de rest van de wereld met 67 procent en daarmee werd de omzetafname in België van 2,1 procent meer dan gecompenseerd.
In Duitsland werd de groei gedreven door de aanwas van 1,2 miljoen mobiele bellers, waarmee het totaal boven de 20 miljoen komt. In België kwamen er 100.000 nieuwe mobiele bellers bij waarmee het totaal op 3,6 miljoen uitkwam. Maar die groei was onvoldoende om de tariefsverlaging die toezichthouder Bipt oplegde teniet te doen.
De groei in de andere landen kwam vooral door nieuwe abonnees, maar met kleine aantallen. In Spanje en Frankrijk heeft KPN nou elk ongeveer 400.000 bellers. “De concurrentie op deze internationale markten gaat heftiger worden en dat zal groei moeilijk maken”, verwacht Nichols.
Marge
Aan de margekant ging Nichols uit van een aanzienlijke verbetering van de EBITDA-marge (in 2009 38,4 procent) omdat KPN zich op het terugdringen van kosten richt waaronder fors snijden in het personeelsbestand (ruim 9.000 medewerkes weg sinds 2005). “Maar de meeste margeverbetering kwam in 2010 van eenmalige incidenten waarvan het niet waarschijnlijk is dat ze zich zullen herhalen”, aldus Nichols. “Ik verwacht dan ook dat de EBITDA-marge in 2011 iets boven de 40 procent zal uitkomen.”
KPN blijft een aanzienlijke vrije kasstroom genereren en kondigde aan dat het deze zal gebruiken om voor 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen.
De doelen worden 2011 worden gehandhaafd: groei van de EBITDA, vrije kasstroom en een dividend van minimaal 0,85 euro per aandeel.
France Telecom
Voor de telecomsector geeft Morningstar de voorkeur aan France Telecom. Het aandeel van de Franse telecommaatschappij staat op Morningstar’s lijst van aantrekkelijke aandelen. Lees het aandelenrapport France Telecom voor de waardering van deze onderneming en het aandeel.
Lees ook
aandelenrapport KPN
koersgrafiek KPN