'ASML is overgewaardeerd, Applied Materials niet'

Chipmachinemakers varen wel bij investeringen van chipproducenten. Recordcijfers voor ASML, maar Applied Materials is een beter aandeel voor beleggers

Maarten van der Pas 25 januari, 2011 | 15:39
Facebook Twitter LinkedIn

ASML profiteert van de zeer gunstige omstandigheden in de chipindustrie, onder meer dankzij de populariteit van tablets en smartphones. Dat leidt tot klinkende cijfers. De omzet van de chipmachineproducent bereikte vorig jaar een recordniveau van 4,5 miljard euro, ten opzichte van een omzet van 1,6 miljard euro in 2009. De nettowinst bedroeg in 2010 1,02 miljard euro, in vergelijking met een nettoverlies van 151 miljoen euro in 2009.

ASML verwacht voor het eerste kwartaal een omzet van 1,4 miljard euro (omzet in het vierde kwartaal van 2010 bedroeg 1,5 miljard euro). “Ik verwacht dat de omstandigheden voor ASML gunstig blijven”, licht Morningstar-analist Andy Ng toe. “De chipindustrie blijft investeren in 2011.”

Het management van ASML gaf bij de presentatie van de jaarcijfers dinsdag 18 januari geen inzicht in de orders voor het eerste kwartaal, maar verwacht voor 20011 een omzet van 5 miljard euro (tegen 4,5 miljard euro in 2010). Beleggers rekenden daar de chipmachineproducent op af en ondanks de recordcijfers was het aandeel ASML een daler. Dat deed cfo Peter Wennink verzuchten dat hij de focus op de orderinname maar vermoeiend vindt. Volgens hem gaat het om de verschepingen, die bepalen hoe het productiepatroon van ASML eruit ziet. Volgens de financiële topman is het verder logisch dat er in het eerste kwartaal een dip zit in de orderinname, omdat het vierde kwartaal een recordinname had. Dit niveau is niet vast  te houden en volgens Wennink ligt de focus op de orderinname in het tweede en derde kwartaal.

Aantrekkelijker aandeel
Ondanks de goede resultaten van ASML ziet Ng in concurrent Applied Materials een aantrekkelijker aandeel voor beleggers dan in ASML. Applied Materials staat op Morningstar’s lijst van aantrekkelijke aandelen met een 5 sterrenrating. “Het is puur een kwestie van waardering”, licht Ng toe. “Sinds de semieconductorindustrie voorjaar 2009 uit het diepste dal begon te klimmen zijn de aandelen van ASML en andere chipmachinefabrikanten gestegen. Sommige met dubbele cijfers. Maar Applied Materials is achtergebleven. Dat komt, omdat de onderneming marktaandeel heeft verloren. En Applied Materials had ook een verliesgevende divisie voor zonne-energietechniek. Die is nu gesloten en zonder deze verliesgevende activiteit staat de onderneming er veel beter voor dan de koers suggereert.
Op de korte termijn is het aandeel ASML overgewaardeerd in vergelijking met onze fair value . Applied Materials is ondergewaardeerd. ”

Het aandeel ASML bereikte in de laatste drie jaar zijn dieptepunt op 10 oktober 2008 met een koers van 10,92 euro. Sindsdien is het aandeel geklommen tot 28,55 euro (slotkoers maandag): een stijging van 261,4 procent. Het aandeel Applied Materials noteerde het diepste dal een maand later op 21 november 2008 met een koers van 8,35 dollar per aandeel. Daarna ging het bergopwaarts tot 15,37 dollar (slotkoers maandag): een stijging van 184,1 procent. De koers van Applied Materials is procentueel minder hard gestegen dan die van ASML.

De fair value (de waarde van een onderneming gebaseerd op de toekomstige kasstroom) voor ASML is 18 euro per aandeel bij een koers van 28,55 euro. Het aandeel wordt boven de fair value verhandeld en is in ogen van Morningstar dus overgewaardeerd. Applied Materials heeft een fair value van 22 dollar bij een koers van 15,37 dollar en is daarentegen ondergewaardeerd.  

ASML heeft wel een presentje voor zijn aandeelhouders, de onderneming gaat voor 1 miljard euro eigen aandelen inkopen.


Lees ook het artikel Kleinduimpje AMD verovert terrein op reus Intel en Morningstars vooruitblik op de technologiesector.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten