Nieuwe tegenvaller Unilever bij overname

Unilever en Alberto Culver hebben te veel barrières opgeworpen voor een alternatief overnamebod. "Tegenbod is echter onwaarschijnlijk."

Maarten van der Pas 03 december, 2010 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Nadat Unilever bekend maakte, dat het een bod heeft uitgebracht op de Amerikaanse producent van (haar)verzorgingsproducten Alberto Culver is een groep aandeelhouders van Albero Culver, waaronder Oklahoma Firefighters, City of Riviera Beach, Laborers Local 235 en KBC Asset Management, naar de rechter gestapt. Ze vonden dat Unilever en Alberto Culver in hun overeenkomst te veel hindernissen voor een alternatief bod hadden opgeworpen en vreesden niet de beste prijs te krijgen voor hun belang. Ze zijn in het gelijk gesteld.

Alberto Culver moet de zogenaamde 'matching rights' uit de overeenkomst schrappen. Hiermee bedong Unilever het recht om elk nieuw hoger bod te evenaren, zodat het geen nut had voor andere partijen om een concurrerend bod uit te brengen. Ook is de break up fee verlaagd, de prijs die Alberto Culver aan Unilever moet betalen als het afziet van de verkoop. Die was aanvankelijk 125 miljoen dollar en is nu met 100 miljoen dollar verlaagd tot 25 miljoen dollar. Ook moet Alberto Culver elke bieder van een hoger bod onmiddellijk voorzien van vertrouwelijke documenten die eerder ook zijn gedeeld met Unilever.

Tegenbod
Het is nu de vraag of er ook daadwerkelijk andere geïnteresseerden zijn die een tegenbod willen uitbrengen op Alberto Culver. Morningstar-analist Lauren DeSanto verwacht geen superieur tegenbod. "De uitspraak van de rechter weerhoudt me er niet van dat de deal tussen Alberto Culver en Unilever in feite rond is. Het  bod van Unilever (37,50 dollar per aandeel, een premie van 19 procent op de toenmalige koers en van 34 procent op Morningstar's fair value voor Alberto Culver) is een gezonde vergoeding voor aandeelhouders. De overname past goed in de strategie van beide ondernemingen."

Door het vonnis wordt de aandeelhoudersvergadering waarop over de overname wordt gestemd een week uitgesteld tot 17 december. Die extra tijd geeft concurrenten de gelegenheid een beter bod te doen. "Maar ik zou hoogst verbaasd zijn als er een tegenbod komt", aldus DeSanto.
Aandeelhouders lijken zich er niets van aan te trekken. Het aandeel Unilever stond halverwege de middag op een winst van 0,73 procent. Alberto Culver noteerde gisteren een klein verlies.

Bij de overname van de divisie lichaamsverzorging van Sara Lee kreeg Unilever onlangs ook al een tegenvaller te verwerken. Op last van de Europese Commissie moet Unilever Sara Lee's topmerk Sanex verkopen, omdat het anders een te dominante positie op de deodorantmarkt krijgt.


Lees ook
Tegenvaller Unilever bij overname Sara Lee

Integratie Alberto Culver zware kluif Unilever

'Unilever betaalt te veel voor Alberto Culver'

Aandelenrapport Unilever

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten