De STOXX 600 Oil & Gas Index aanboren

In dit artikel wordt de STOXX 600 Oil & Gas Index onder de loep genomen. Wat bepaalt het rendement en welke ETFs volgen deze index.

Ben Johnson 31 augustus, 2010 | 16:10
Facebook Twitter LinkedIn

Bovendien bekijken we de fundamentele factoren voor het financieel rendement van de onderliggende onderdelen ervan, en de ETF’s die hem volgen.

Fundamentele kijk
Net zoals bij andere grondstoffenproducenten zijn ook de aandelen van aardolie- en gasproducenten het aantrekkelijkst geprijsd op het absolute dieptepunt van de macro-economische cyclus. Op dat punt liggen de energieprijzen doorgaans aan de onderkant van de vork die voorzien wordt voor toekomstige scenario’s, omdat er ruim voldoende aanbod is en het vraagplaatje nog onzeker oogt.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de belangrijkste factor voor het financiële rendement van aardolie- en gasproducenten de prijs van aardolie en gas is. De relatie tussen die twee niveaus is echter lang niet perfect. Veel van deze bedrijven hebben grootschalige stroomafwaartse activiteiten (raffinage, petrochemie enz.), en de producten van deze bedrijven profiteren op verschillende momenten van de prijzen van ruwe aardolie of aardgas. Elk bedrijf heeft ook zijn eigen kostenstructuur en wordt geconfronteerd met unieke, bedrijfsspecifieke risico’s.

Het economisch rendement van de productie hangt af van het activaprofiel van de producent. Het is heel wat duurder om een vat olie uit Canadees teerzand te persen, dan het op te pompen uit een enorm aardolieveld in Saoedi-Arabië. Ook de productietechnieken en –technologie spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de relatieve posities van de verschillende producenten binnen de kostencurve van de sector.

Bedrijfsspecifieke risico’s kunnen uit diverse bronnen afkomstig zijn. Tegenwoordig is het meest relevante risico wellicht het risico van een milieuramp. De schadevergoedingen en opruimkosten (onder andere) kunnen in de miljarden dollars lopen, en zelfs leiden tot nieuwe voorschriften die de hele sector heel wat geld kunnen kosten. Veel grote aardolieproducenten zijn ook sterk afhankelijk van velden in opkomende landen, waar het politieke risico op de activiteiten of winsten kan drukken.

Portefeuille
De STOXX 600 Oil & Gas Index is sterk geconcentreerd, waarbij de top 5 onderdelen 75% van zijn totale marktkapitalisatie uitmaken. BP, Total en Royal Dutch Shell alleen al zijn goed voor 58% van de index.



Waardering
De aandelenanalisten van Morningstar bestrijken momenteel 86% van de STOXX 600 Basic Oil & Gas Index gemeten naar marktkapitalisatie. Per eind mei vertoonde het fonds een verhouding tussen koers en reële waarde van 0,89, op basis van een evaluatie van de reële waarde door onze analisten, wat inhoudt dat de sector licht onderwogen is.

Een blik op het ETF-menu
Momenteel zijn er acht verschillende ETF’s beschikbaar op de Europese beurzen die de STOXX 600 Oil & Gas Index volgen. De award voor laagste totale-kostenratio (TER) in deze groep gaat naar het STOXX 600 Oil & Gas fonds van ComStage ETF, dat een TER van 0,25% in rekening brengt. Het meest liquide aanbod is het iShares STOXX 600 Oil & Gas fonds (de versie met materiële replicatie), dat kan bogen op zo’n € 1,3 miljoen in gemiddelde dagelijkse omzet op de Xetra beurs tijdens het afgelopen jaar. Ook het db x-trackers fonds is zeer liquide op het Xetra platform, en het Lyxor fonds is redelijk liquide op de Parijse beurs. De Easy ETF optie wordt slechts in beperkte mate verhandeld op de Euronext Paris beurs. De liquiditeit voor de db x-trackers en ETFX fondsen op de LSE is momenteel minimaal, en we zouden aanraden limietorders te gebruiken om er in en uit te stappen (voor meer informatie over limietorders en een meer diepgaande bespreking van de liquiditeit kunt u hier klikken). Het ETFX fonds ten slotte is ook sterk illiquide op de Euronext Amsterdam beurs.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ben Johnson  Ben Johnson is Morningstar’s Director of European ETF Research.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten