De markt van ETFs blijft bloeien. Eind juli stonden er zo’n 487 verschillende fondsen van een tiental aanbieders aan de beurzen van Euronext (Brussel, Amsterdam en Parijs) genoteerd. Daarmee is het aantal ETFs dat via Euronext wordt aangeboden met 40 nieuwe producten toegenomen sinds het begin van dit jaar.
Het marktsegment van ETFs heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar een stijging in het aantal verhandelde aandelen laten zien van 30 procent, waarbij het beheerde vermogen steeg van 90 tot 118 miljoen euro. Maar beleggers moeten opletten voor de verborgen werkelijkheid achter deze cijfers.
Dagvolumes
Maandag 16 augustus werd via 266 ETFs ongeveer 140 miljoen euro verhandeld op de Beurs van Parijs. Bovenaan het lijstje van meest verhandelde fondsen stonden drie ETFs die de CAC40 volgden. Zij kenden die dag een totaal volume tussen 25 en 33 miljoen euro. Maar al vanaf de vierde plaats zakt het handelsvolume helemaal weg tot beneden 5 miljoen euro.
Onderaan staan ETFs die het minst verhandeld werden. In totaal wisselden bij de 10 laagst genoteerde ETFs slechts 2 duizend euro aan aandelen van eigenaar. Het gaat daarbij voornamelijk om nicheproducten zoals EasyETF Egypt die de beurs van Caïro volgt. Opvallender is het feit, dat er in ruim 105 ETFs helemaal niet gehandeld werd op maandag.
Deze situatie roept ongetwijfeld vragen op. Enerzijds bij de verkopers van ETFs die geconfronteerd worden met lage marges en waarvoor het belangrijk is dat het handelsvolume voldoende hoog is om de kosten van de ETF te compenseren. Anderzijds fronsen ook de kopers van ETFs de wenkbrauwen. Door de beperkte vraag vermindert de liquiditeit van ETFs en worden deze minder aantrekkelijk. Een niet onbelangrijk gevolg is, dat de spreads groter worden wanneer vraag en aanbod verder uit elkaar liggen. Dat wil zeggen dat de extra vergoeding die betaald moet worden om een tegenpartij te overtuigen om te handelen in een bepaalde ETF oploopt.
In juli had Lyxor XBear CAC 40 het grootste gemiddelde dagvolume: bijna 57 miljoen euro (zie tabel). Het niveau van de gemiddelde spread voor deze ETF ligt op 5,61 basispunten (1 basispunt = 0,01 procent). Dit betekent dat het verschil tussen vraag en aanbod zich beperkte tot 0,0561 procent. Dit staat in scherp contrast met de gemiddelde spread op EasyETF Global Titan 50 waarvan de spread in juli op 868,85 basispunten eindigde, ofwel 8,69%!
Kosten
De spread drukt op het rendement van een ETF en moet als zodanig eigenlijk worden toegevoegd aan de kosten van het fonds. Beleggers die op korte termijn in- en uitstappen op de beurs moeten hiermee rekening houden. Het kan namelijk erg duur worden om weer uit een ETF te stappen wanneer volumes laag zijn en de spreads oplopen.
In de voorbeelden in dit artikel zijn ETFs gebruikt die staan genoteerd aan de Parijse beurs. Maar een zelfde analyse kan ook worden gemaakt voor ETFs met een notering aan andere beurzen. De waarschuwing om op de grootte van de spread te letten geldt voor alle ETFs.