Volgend doemscenario hangt al weer in de lucht

Een ietwat tegenvallende groei van de Amerikaanse economie is voor doemdenkers genoeg om over een "double dip" te beginnen.

Freddy van Mulligen 03 augustus, 2010 | 15:05
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggen is een optimistische bezigheid. Afgezien van een notoire shortbelegger, hoopt en denkt iedere belegger dat koersen een grote kans hebben om te stijgen. Anders is er immers geen reden om te beleggen. Toch kunnen onder analisten, commentatoren en economen genoeg zwartkijkers worden gevonden. En wie doemscenario’s voorspelt, kan rekenen op aandacht en geloofwaardigheid. Gelukkig komen niet alle doemscenario’s uit.

Vorig jaar werd er door pessimisten een depressie voorspeld die niet zou onderdoen voor de grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat scenario is geruisloos begraven. Na een krimp in 2009, blijkt er inmiddels wereldwijd sprake van economische groei. Maar de doemdenkers geven niet op en wijzen nu op het mogelijke scenario van een "double dip". Volgens aanhangers hiervan is het gejuich over het economisch herstel te vroeg en zal er nog een fikse correctie nodig zijn.

Robuust
De Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal van 2010 bleek vorige week 2,4 procent te bedragen. Dat is wat lager dan de 3,7 procent in het eerste kwartaal. Het feit dat de groei 0,1 procentpunt lager was dan verwacht én het opgelopen handelstekort maakten de beurzen eind juli nerveus. De zomer is dan ook niet goed begonnen voor beleggers en per saldo zijn koersen over de laatst maanden gedaald, hoewel 2010 tot nu toe nog wel positieve rendementen laat zien.
Wereldwijde aandelenbeleggingen en opkomende markten leverden beide gemiddeld 9 procent rendement dit jaar tot nu toe, terwijl Europese beleggingen (niet profiterende van de sterkere dollar) gemiddeld bleven steken op een rendement van 2,7 procent. Momenteel zitten we midden in de periode van halfjaarcijfers. De verwachtingen waren vrij hoog gespannen en tot nu toe stellen bedrijven de markt per saldo niet teleur.

Nee, een dubbele dip is niet met zekerheid uit te sluiten, maar de economische groeicijfers zijn nu nog dermate robuust dat angst voor een acute recessie voorbarig lijkt. Het economisch herstel is nog aanzienlijk. De enige kanttekening is, dat de economische omgeving nog steeds kunstmatig aantrekkelijk wordt gemaakt doordat monetaire autoriteiten een heel ruim beleid voeren en regeringen nog niet veel haast maken met het saneren van de overheidsuitgaven terwijl een pijnlijk aanpassingsproces nog moet worden doorlopen.

Aantrekkelijk
Het voorspellen van beurscorrecties is een hachelijke zaak. De kansen op een juiste voorspelling zijn niet groot terwijl het missen van een paar goede maanden op de beurs een belegger op jarenlange achterstand kunnen zetten. Het langzaam opbouwen van een gespreide portefeuille – bijvoorbeeld door maandelijks te beleggen – biedt meer kans op succes. In dat kader is het interessant dat de beurswaarderingen, met koers-wereldwijde winstverhoudingen van ongeveer 12,5, aantrekkelijk zijn bij herstellende winsten en lage rentes.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten