De voor- en nadelen van landspecifieke ETFs

Landen-ETFs kunnen een bron van portefeuillespreiding zijn. Er zijn echter wel een aantal mitsen en maren.

Patricia Oey 30 juli, 2010 | 16:19
Facebook Twitter LinkedIn

Het recent geïntroduceerde Global X Brazil Mid Cap ETF (BRAZ) van Global X is het derde exchange-traded fund dat zich exclusief op Brazilië richt. Brazilië-ETFs zijn erg populair bij beleggers: iShares MSCI Brazil Index (EWZ) heeft 9 miljard dollar aan activa en Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (BRF) heeft meer dan 650 miljoen dollar aan activa. De kostenratio voor BRAZ, EWZ en BRF bedraagt respectievelijk 0,69 procent, 0,65 procent en 0,65 procent.

Landen-ETFs kunnen een bron van portefeuillespreiding zijn, omdat zij blootstelling bieden aan markten met verschillende groeitrends en valuta’s. Er zijn momenteel meer dan 60 landspecifieke fondsen beschikbaar, waaronder de tien die tot nu toe in 2010 zijn geïntroduceerd. Beleggers kunnen landspecifieke ETFs ook gebruiken om in te zetten op bepaalde beleggingsthema's. Beleggen in een Brazilië-ETF kan beleggers bijvoorbeeld blootstelling bieden aan het op vier na grootste land gemeten naar bevolking, dat momenteel gunstige demografische trends vertoont en waarin de middenklasse snel groeit. Daarnaast kan het blootstelling bieden aan de verwachte groei in de mondiale vraag naar de landbouwproducten en industriële metalen die Brazilië voortbrengt.
Landspecifieke fondsen stellen beleggers ook in staat om binnen hun brede internationale portefeuille een tactische over- of onderweging aan te brengen om recht te doen aan de relatieve waardering, het relatieve BBP of de relatieve groeivooruitzichten.

Sterke weging
Het is echter belangrijk op te merken, dat sommige landen-ETFs een zeer sterke weging kunnen hebben in bepaalde sectoren of afzonderlijke aandelen. Een van de veel genoemde nadelen van EWZ is de aanzienlijke 20 procent (of gezamenlijk 40%) blootstelling aan twee bedrijven: oliemaatschappij Petrobras (PBR) en de wereldwijde actieve mijnbouwonderneming Vale (VALE). Beleggers die willen inzetten op de binnenlandse groei, kunnen misschien beter beleggen in BRF of BRAZ, die kleinere, meer op het binnenland gerichte bedrijven omvatten. Beleggers moeten ook rekening houden met de potentieel hogere volatiliteit van deze fondsen, vooral omdat smaller-capaandelen een veel lagere handelsliquiditeit kunnen hebben.

Daarnaast moeten beleggers bedenken dat valuta-effecten zowel gunstig als ongunstig kunnen uitpakken. De meeste landen-ETFs, waaronder de drie gericht op Brazilië, hedgen hun valutarisico’s niet. In 2009 bedroeg het rendement van EWZ meer dan 100 procent, waarvan een deel voor rekening kwam van het feit dat de Braziliaanse real met meer dan 30 procent steeg ten opzichte van de US dollar. De rendementen van dit fonds zullen negatief worden beïnvloed wanneer de US dollar stijgt ten opzichte van de Braziliaanse munt. Valuta-effecten kunnen ook de volatiliteit van landspecifieke ETFs verhogen. De Braziliaanse Bovespa-index (die noteert in lokale valuta) heeft bijvoorbeeld een 40 procent hogere volatiliteit dan de S&P 500, maar de EWZ toont een volatiliteit die 100 procent hoger is dan de S&P 500.

Beleggen in landspecifieke ETFs is niet voor iedereen een optie, omdat het veel tijd kan kosten om de macro-economische ontwikkelingen in vele landen bij te houden. Degenen die op zoek zijn naar goed gediversifieerde internationale mogelijkheden kunnen iShares MSCI Emerging Markets Index (EEM) en Vanguard Emerging Markets Stock ETF (VWO) overwegen.

Nieuws
In zijn artikel "Vanguard to Expand ETF Lineup by 20 Funds," bespreekt Paul Justice het plan van Vanguard om een S&P500-ETF en 19 nieuw ETFs en beleggingsfondsen op basis van de S&P- en Russell-indices te introduceren. De meeste bestaande ETFs van Vanguard zijn gebaseerd op MSCI-indices.
Jeffrey Gundlach, CEO van DoubleLine Capital LP en voormalig CIO van TCW zal samen met ETF-sponsor Grail Advisors het actief beheerde Grail DoubleLine Emerging Markets Fixed Income ETF lanceren. Dit wordt het eerste ETF dat zich uitsluitend richt op bedrijfsobligaties uit opkomende landen.

Op 25 juni van dit jaar vond nabeurs de jaarlijkse herziening van de Russell-indices plaats. Dit is elk jaar een van de belangrijkste gebeurtenissen, aangezien honderden miljarden dollars aan beleggingen worden vergeleken met de Amerikaanse Russell-indices. IShare heeft de grootste familie van ETFs die de Russell-indices volgen – deze 16 ETFs hebben voor ongeveer 60 miljard dollar aan activa. Vorige week kondigde MSCI in zijn jaarlijkse marktclassificatieherziening aan, dat Zuid-Korea en Taiwan in het komende jaar nog tot de opkomende markten gerekend zullen worden en niet tot de ontwikkelde. Binnen de ETFs iShares MSCI Emerging Markets Index en Vanguard Emerging Markets Stock ETF, die beide de MSCI Emerging Markets-index volgen, zijn Zuid-Korea en Taiwan respectievelijk goed voor 13 en 11 procent van elk fonds.

Master Limited Partnerships blijven de belangstelling van beleggers trekken en fondsmaatschappijen spelen in op deze vraag. ALPS en Van Eck hebben onlangs plannen bekend gemaakt om in de toekomst MLP-ETFs te introduceren en in "Why MLP ETFs Require Careful Consideration," licht Paul Justice de voor- en nadelen van ETFs in deze vermogensklasse toe.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Patricia Oey  Patricia Oey is an ETF analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten