Absolute return voor de miljoenen

Hoe een exclusieve beleggingsstrategie voor iedereen toegankelijk is geworden. Nu met meer kans op positieve rendementen.

Freddy van Mulligen 27 juli, 2010 | 12:32
Facebook Twitter LinkedIn

Volgens de Hedge Fund Research Group is er wereldwijd 1,28 triljoen euro (12 nullen) in hedge funds belegd. Dat is veel, en het kan nog meer worden. Want hedge fund strategieën worden nu ook toegankelijk voor particuliere beleggers.

De definitie van hedge funds was altijd dat ze zich aan het (toe)zicht onttrokken en daarom konden doen waar ze zin in hadden. Inmiddels komen hedge fondsen langzamerhand onder toezicht door EU-voorstellen (Alternative Investment Fund Managers Directive) terwijl Europese fondsen (UCITS) nu dezelfde strategieën als hedge funds mogen gebruiken. Deze Europese fondsen die dezelfde trucs toepassen als hedge funds, noemt Threadneedle “Newcits”, maar ook “Absolute Return” mag worden gebruikt. Hoewel de Newcits nog maar 1 procent van het vermogen in fondsen hebben aangetrokken, is er volgens een rapport van Threadneedle meer en meer vraag naar.

Ten eerste omdat beleggers meer interesse hebben in de meer liquide en beter gereguleerde fondsen in plaats van de ongeregelde hedge funds. Een tweede reden: omdat er in de traditionele financiële markten meer samenhang is gekomen (correlatie) moeten beleggers voor extra spreiding uitwijken naar nieuwe segmenten. Een derde reden is, dat de rente op spaarrekeningen zo laag is dat beleggers die relatief veilig willen beleggen verder moeten kijken dan hun eigen spaarbank. En tenslotte is er interesse in relatief veilige producten omdat de verantwoordelijkheid voor een goed pensioen meer en meer bij de burgers komt te liggen in plaats van bij de overheid of pensioenfonds. Gewone beleggingen zijn niet altijd voor iedereen geschikt vanwege hun hoge en toegenomen risico. In het rapport van Threadneedle staat een grafiek van Mercer waaruit blijkt dat Nederland zo ongeveer het enige land ter wereld is waar de pensioenaanspraken (defined benefits) bij meer dan tweederde van de ondernemingen geregeld zijn – maar dat terzijde.

4 Strategieën
Het verschil tussen absolute return en de gewone beleggingsfondsen is, dat de eerste een positief rendement ongeacht de marktomstandigheden trachten te behalen terwijl gewone fondsen het beter willen doen dan de markt. Er zijn volgens Threadneedle in zijn rapport grofweg vier manieren om een absolute return fonds in te richten. De eerste heet met een moeilijke term portable alpha. Dat wil niets anders zeggen dan dat je een portefeuille van obligaties of aandelen koopt en vervolgens het marktrisico eruit haalt zodat je alleen kan verdienen op de selectie van effecten. Voorbeeld: je koopt een portefeuille met de beste Nederlandse aandelen, en gaat vervolgens short in de AEX door een call te schrijven. Hieraan voeg je een portefeuille van kortlopende obligaties toe. Laat het Damrak dan maar spoken, als jouw aandelen het beter doen dan het marktgemiddelde zit je goed terwijl je voor de rest meebeweegt met kortlopende obligaties.

Een tweede manier is paarsgewijs of marktneutraal handelen. Je gaat bijvoorbeeld long in BP en short in Royal Dutch Shell. Je bent dan afhankelijk van je aandelenselectie en niet van de totale energiesector.

De derde strategie is om kortlopende obligaties te combineren met derivatenportefeuilles die wat performance met een laag risico kunnen opleveren. Dat heet “cash enhancement.”

Tenslotte is er de ”multi asset” benadering. Deze fondsen gaan niet short, maar beleggen met een kasportefeuille als uitgangspunt daarnaast in verschillende beleggingssegmenten met een niet al te hoog risico: veredelde mixfondsen dus.

Waarschuwingen
Absolute rendement fondsen kunnen voor beleggers op zoek naar extra spreiding of een laag risico portefeuille nuttig zijn als aanvulling op een bestaande portefeuille. Zeker als rentes laag zijn en markten onzeker en volatiel. Maar twee waarschuwingen zijn op zijn plaats. Als aandelenmarkten flink doorstijgen, zal dit type fondsen hopeloos achterblijven. Ten tweede vallen de spreidingsmogelijkheden bij catastrofale marktomstandigheden als in 2008 vaak tegen.

Belangrijker dan deze twee waarschuwingen voor een beleggingssegment als geheel is te beseffen dat er grote verschillen bestaan tussen de kwaliteit en ervaring van beheerders van de verschillende absolute return fondsen. Goed en grondig onderzoek is daarom geboden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten