Waarschuwing: beleggen kost tijd en inspanning

Beleggers hebben informatie nodig. En veel ook. Die informatie moet dan ook nog worden gebruikt.

Freddy van Mulligen 30 juni, 2010 | 8:09
Facebook Twitter LinkedIn

Er zijn weinig aandelenbeleggers die hun huiswerk goed doen en verantwoordelijk bezig zijn met hun zuurverdiende geld. Veel beleggers kopen op basis van emotie, een berichtje in de krant, een koersbeweging of een tip van een vriend op een verjaardag. Aan een aankoop worden hoogstens 2 à 3 minuten besteed en over een verkoop wordt een paar nachtjes geslapen.

Wie verstandig wil beleggen gaat grondig te werk en verzamelt nogal wat informatie. Tot een paar jaar geleden waren er hiervoor nog minstens een handvol beleggersbladen. Tegenwoordig moet de belegger het vooral met internet doen. Maar zelfs met veel informatie bij de hand op laptop of smartphone is de kans toch nog groot dat beleggingsbeslissingen lichtzinnig worden genomen.

Soms levert deze ‘strategie’ toevallig een reeks successen op. Dat is dan mooi. Maar vaker is het toeval de belegger minder goed gezind. En altijd heeft het meer te maken met speculeren dan met beleggen. Wilt je op termijn met deze wijze van beleggen enige kans op succes hebben, dan zijn er twee strategieën het overwegen waard: met de stroom meegaan en alles kopen wat omhoog gaat en snel verkopen bij verlies. Dat is een zeer risicovol. Een andere strategie is om alles te kopen wat flink in koers is gedaald. Dat is bijna net zo risicovol als je niet weet waarom een aandeel daalt.

Niet eenvoudig
Beter is het om goed geïnformeerd te beleggen. Klinkt logisch, maar is niet eenvoudig. Een aandelenbelegger zal gewapend met de nodige financiële en economische kennis en een flinke dosis gezond verstand en doorzettingsvermogen jaarverslagen, analistenrapporten, winstvoorspellingen en nieuwsberichten moeten lezen en de informatie in perspectief plaatsen. Dat doe je niet in vijf minuten of een uurtje. Een onderneming leer je pas na een tijd van intensief studeren kennen.
Op internet zijn er genoeg handige sites die kunnen helpen. Bijvoorbeeld Analist.nl geeft inzicht in de schattingen van diverse analisten voor aandelen. Op Morningstar.com vind je analistenrapporten over aandelen zoals Aegon.

Met professionele analistenrapporten in de hand en een hoop kennis in het achterhoofd zal het nog steeds heel moeilijk blijken om goed te beleggen. Maar op zijn minst weet je dan waarin je belegt en kun je een inschatting van risico’s maken. Alleen zo is een belegger in staat om een echt goede portefeuille samen te stellen. Makkelijk is dat niet, ook niet voor professionals. Niet voor niets gaan banken er steeds meer toe over om bij advisering en vermogensbeheer met beleggingsfondsen te werken.

Maar ook beleggingsfondsen ontslaan je niet van het doen van huiswerk. Op Morningstar.nl kom je er achter dat er heel veel soorten fondsen zijn. Om je tot hulp te zijn, hebben de analisten van Morningstar voor meer dan 1000 Europese fondsen een rapport met een kwalitatieve rating uitgegeven. 
Zij letten op de managers van het fonds, de prestaties uit het verleden, de gehanteerde processen, de kosten en de fondsaanbieder achter het fonds. Naast het analyseren van deze gegevens zul je ook het jaarverslag en de bijsluiter moeten raadplegen.

Plicht
Het vergaren van voldoende beleggingsinformatie kost tijd en inspanning. Informatie inwinnen over je beleggingen is een plicht. Dat geeft niet, want het gaat om je financiële toekomst. Bovendien loont het de moeite. Het maakt de kans op teleurstellingen kleiner en bij succes kunt je jezelf een welverdiend schouderklopje geven in plaats van blij te zijn dat het geluk je deze keer wel toelachte.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten