Zin in Griekenland

Griekse obligaties geven een hoger rendement, maar eurolanden zijn bereid Griekenland te helpen.

Freddy van Mulligen 09 juni, 2010 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

Is Griekenland niet een uitgelezen beleggingsmogelijkheid? Een hoog rendement met een garantie door de Europese Unie en het IMF, zo vroegen mij een aantal beleggers in de afgelopen weken.

Helaas is het niet zo simpel. Laat ik beginnen met te zeggen dat de reactie goed is. Al te gemakkelijk laten beleggers – ook professionele – zich meeslepen door de aversie tegenover Griekenland en andere verdachte landen. Maar een crisis met forse marktuitslagen biedt ook altijd beleggingsmogelijkheden. Je moet niet afgaan op het gevoel van de gemiddelde belegger - die ondergemiddelde resultaten behaalt- maar tegendraads durven te handelen. Tijdens een slechte stemming op financiële markten is het goed koopjesjagen, voor wie durft.

Goudgerand
Helaas zijn Griekse obligaties niet goudgerand. Er is een faciliteit in het leven geroepen waardoor Griekenland de komende jaren niet zelf naar de kapitaalmarkt hoeft maar kan aankloppen bij het IMF en de eurolanden. Ieder moment kunnen het IMF en de eurolanden hier echter een stokje voor steken als Griekenland zich niet voldoende inspant om de IMF-eisen op te volgen. Vooral in Duitsland bestaat er een grote weerstand tegen het helpen van Griekenland en als het land niet voldoende hervormt en bezuinigt, komt ze alsnog in de problemen.
Ook is het niet ondenkbaar volgens kenners, dat de bestaande schuld van Griekenland geherstructureerd wordt tot een lening met een hoge kredietkwaliteit maar wel met een afwaardering ten opzichte van de nominale waarde.

Rating Agencies – aan kritiek onderhevig, maar nog steeds leidend – hebben Griekenland dan ook nog steeds op junk status staan. Griekse obligaties spelen mee in een andere competitie dan Duitse, Nederlandse of Franse. Het is een ander beleggingssegment.

Liquiditeit
Voor wie uiteindelijk toch wil beleggen in Griekse obligaties is het nog niet zo simpel. De obligaties staan nu op een yield van 7 tot 8%. Op internet blijft het lang zoeken, maar in de papieren versie van Het Financieele Dagblad kun je de kapitaalmarktrentes van diverse landen volgen. Er is inmiddels weer liquiditeit in Griekse obligaties, dankzij de Europese Centrale Bank die ze welwillend opneemt. Maar de spread is met enkele honderden basispunten nog aanzienlijk en varieert. De meeste banken die ik ken hebben Griekse obligaties niet standaard op internet staan in het lijstje met effecten die je kunt kopen, maar ze zijn beursgenoteerd dus uiteindelijk zou het de doortastende (en wat meer vermogende) belegger toch moeten lukken.

Beleggingsfondsen kunnen je ook niet aan Griekse obligaties helpen. Het enige fonds dat ik kon vinden in onze database dat nagenoeg exclusief in Griekse obligaties belegt is het Eurobank Greek Government Bond Fund. Dit fonds – dat ik verder niet ken – is niet zo heel groot en is gevestigd in Luxemburg. Als het gaat om Griekse aandelen is er wat meer keuze.

Griekse obligaties zijn risicovol en leveren daarom meer op dan Nederlandse staatsobligaties die op een yield van 2,89 zijn aanbeland. Ondanks die lage verwachte vergoeding, zijn ze nog steeds in trek bij beleggers. Wie met minder dan 3% geen genoegen neemt, moet risico’s nemen. Heel eventueel kunnen dat Griekse obligaties zijn, maar andere high yield obligaties of aandelenbeleggingen liggen meer voor de hand.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten