Genomineerden Pan-Europe European Manager

Niet enkel het hoogste rendement, maar ook de kwaliteit van het fonds is hier belangrijk.

Christopher J. Traulsen, CFA 14 februari, 2010 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

Eerder deze week kondigden we de introductie aan van de Pan Europese Manager of the Year awards. Ze zijn gebaseerd op inzichten en vooruitzichten van ons team dat uit meer dan 25 kwalitatieve fondsanalisten in Europa en Azië bestaat. We willen die fondsen eren die in 2009 goed gepresteerd hebben maar die zich ook op langere termijn bewezen hebben als goede beheerders van het vermogen van aandeelhouders.

U kunt hier meer over deze awards lezen. Er zijn twee awards: Morningstar Pan-Europe European Equity Manager of the Year en Morningstar Pan-Europe Global Equity Manager of the Year. De nominaties voor de Europese Equity Manager van het jaar staan hieronder.

Nigel Bolton
BlackRock Global Funds – European
Onze analisten geloven dat Nigel Bolton een groot verschil maakt bij dit fonds sinds hij zich erbij voegde in 2008. Hij stabiliseerde en verbeterde het team en voerde een duidelijk proces in dat zich richt op het identificeren van ondernemingen die kas genereren met behulp van een ervaren management en waarvan de markt de verwachte winsten onderschat. Hij heeft ook een goede gevoeligheid voor de macro-economische omgeving waardoor het fonds een goede kans maakt om door de hele cyclus heen succes te hebben. Alhoewel Bolton niet lang op dit fonds zit – normaliter een rode vlag voor ons – gebruikt hij hetzelfde proces met een goed resultaat bij Scottish Widows voordat hij bij BlackRock kwam en we hebben veel vertrouwen in zijn capaciteiten.

Bolton’s resultaten liegen er niet om sinds hij bij dit fonds kwam. Het fonds verloor weliswaar 40,1% in 2008, maar de meeste andere fondsen in de Morningstar Europa Large Cap Gemengd categorie verloren nog meer. Ook in dat jaar behoorde het fonds tot de top 20% in zijn categorie. Nadat hij het roer overnam hielp Bolton de performance door in hogere marktkapitalisaties te beleggen en door defensieve kwaliteitsaandelen zoals health care en telecom te selecteren, een opsteker voor de macro-research. In 2009 bracht deze analyse hem ertoe om zijn positie te herzien en om defensieve waarden af te bouwen ten gunste van de afgestrafte financials wat het fonds hiepl om een toprendement van EUR 38,6% te behalen. Niet iedere manager beschikt over een dergelijke timing, maar Bolton heeft zich ontpopt tot iemand die deze eigenschappen laat zien.

Francisco García-Paramés
Bestinver Internacional
Dit fonds heeft de flexibiliteit om door het marktkapitalisatiespectrum en diverse regio’s heen te gaan, maar historisch gezien is het duidelijk gericht op Europese small en midcaps. Manager Francisco García-Paramés heeft goed werk voor beleggers gedaan in meer dan tien jaar en hanteert een gedisciplineerd proces met focus op overtuiging en de lange termijn in plaats van de laatste mode te volgen. Hij heeft zijn waarde bottom up stijl consistent toegepast ook als dat moeilijk was zoals eind jaren ’90 van de vorige eeuw. Als huis laat Bestinver zien dat ze zich richten op goede langetermijnresultaten voor beleggers. Men richt zich op kernactivieiten in plaats van door middel van marketing vermogen aan te trekken in trendy beleggingssegmenten.

Het fonds laat een indrukwekkend rendement zien van 71,9% in euro’s over 2009. Natuurlijk heeft het fonds geprofiteerd van de meewind van small caps in deze periode, maar de beheerders voegden ook waarde toe door het gemiddelde in de Europa Small Cap categorie met 23,7 procentpunt te verslaan. Zoals men mag verwachten van een dergelijk geconcentreerd fonds, zijn de belangrijkste drivers aandeelspecifiek met ondernemingen als Debenhams, Virgin Media en Smurfit Kappa die voor de resultaten zorgden zelfs nadat García-Paramés hun belang verminderde om plaats te maken voor meer ondergewaardeerde aandelen. Deze prestaties zijn in overeenstemming met de langetermijnfocus en het fonds heeft het ook op lange termijn goed gedaan. Het fonds zit bij de beste 10% over 3, 5 en 10 jaar. Hoewel het fonds in 2008 een groot absoluut verlies leed, deed het beter dan 83% van de andere fondsen uit zijn categorie.

Rod Marsden and Paul Wild
JOHCM European Fund  & JOHCM Continental Europe
Onze analisten zijn positief over beheerders Rod Marsden en Paul Wild. Ze beheren JOHCM European en JOHCM Continental European al acht jaar samen, waardoor ze optimaal gebruik maken van hun ruime ervaring. In een sector die wordt gekenmerkt door een hoog verloop van beheerders, is dit team een oase van rust. Er zijn maar weinig managers die erin slagen om consistent goed te zitten met hun top-down beslissingen en nog minder zijn erin geslaagd om een dergelijke strategie gedurende langere termijn succesvol te beheren. Toch is dit precies wat Marsden en Wild hebben gedaan. Dat ze in dienst zijn bij een vermogensbeheerder die de belangen van beleggers centraal stelt, door kosten laag te houden en instroom in te groot wordende fondsen te sluiten, is de slagroom op de taart.

De beheerders hebben het fonds vakkundig door de neergaande markt geloodst. Alhoewel het fonds grote absolute verliezen heeft laten zien, hebben ze significant beter gepresteerd dan de meeste fondsen uit de Morningstar categorie. De beslissing van het duo om al vroeg in 2007 financials te verkopen bleek juist en ook de verder defensieve positionering heeft goed uitgepakt. Begin 2009 zijn de beheerders teruggestapt op aandelen die gevoelig zijn voor de economische ontwikkelingen, wat zich begon uit te betalen vanaf de start van de rally in maart. Door hun focus op kwaliteit moesten ze selectief zijn met het uitkiezen van aandelen voor de portefeuille, maar het is ze toch gelukt om veel vergelijkbare fondsen te verslaan. De outperformance mag dan niet zo indrukwekkend zijn als sommige andere fondsen hebben laten zien, het vermogen om verliezen in 2008 te limiteren in combinatie met bovengemiddelde resultaten in 2009 verdient respect. Door de jaren heen hebben de beheerders een indrukwekkend track record opgebouwd bij deze fondsen, waarbij in ieder kalenderjaar sinds de start de concurrentie in de Morningstar categorie is verslagen. Wij hebben veel vertrouwen in hun kunnen en denken dat beleggers in zeer capabele handen zijn.

 

Frank Hansen
Allianz RCM Small Cap Europa

Frank Hansen heeft laten zien dat hij een van de betere beheerders is als het gaat om Europese small en midcaps (Alhoewel vaak genoemd als small cap fonds, laat Hansen’s universum hem toe om ook mid caps op te zoeken tot 4 miljard euro marktkapitalisatie – een mogelijkheid die vaak wordt benut.) Hij is meer dan tien jaar bij dit fonds en gedurende die tijd heeft hij consistent een pure bottom-up aanpak gehanteerd gericht op hoge kwaliteit groeiaandelen terwijl hij een stabiel team leidde van small cap analisten in Frankfurt en Londen. Terwijl hij met zijn stijl noodzakelijkerwijs meer prijsrisico neemt dan waardegeoriënteerde managers, spreidt Hansen zijn risico door te spreiden over ongeveer 100 namen. Dat gezegd hebbende is het proces niet gebonden aan een benchmark en Hansen heeft de nodige waarde toegevoegd voor beleggers door actieve posities inclusief een overweging in materialen in 2009.

 

Deze overweging in materialen en enkele zeer sterke stock picks als chipfabrikant Dialog Semiconductor, mijnbouwer Vedanta Resources en energieconcern Acergy hielpen het fonds aan een rendement van 48,3% over 2009 in euro’s, een top twintig positie in de categorie. De strategie kent risico’s zoals we in 2008 konden zien, toen het fonds meer dan het categoriegemiddelde verloor. Voor beleggers op zoek naar een positie in snelgroeiende Europese small en midcaps heeft het zijn waarde zeker bewezen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Christopher J. Traulsen, CFA  Christopher J. Traulsen, CFA, is a senior analyst with Morningstar.com. He would like to hear from you, but cannot give financial advice.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten