Zelfs als omstandigheden al jaren lang bekend zijn - zoals bij de kredietcrisis de overmatige kredietverlening – komen de daadwerkelijke crisis en de daaropvolgende correctie toch als dief in de nacht. Beleggers lieten en laten zich verrassen.
Het is gebleken dat banken kwetsbaar zijn, daar moet u rekening mee blijven houden. Het onverwachte kan gebeuren. Niet alleen buitenlandse investment banks met frauderende medewerkers kunnen omvallen, maar ook grote oude Nederlandse banken en verzekeraars moesten langs de overheid voor steun en de qua opzet zo “simpele” DSB Bank is ook niet meer. Politieke bereidheid en publieke opinie zijn sleutelfactoren in het voortbestaan van financiële instellingen geworden en grote spaarbedragen bij een bank blijven risicovol.
Beurzen zijn veerkrachtig. Veel veerkrachtiger dan de meeste beleggers en zeker institutionele beleggers dachten en ook veel grilliger dan gedacht. En ook grilliger dan vroeger. Vorig jaar moesten we ons volgens “kenners” opmaken voor langdurige lage of negatieve rendementen –alsof het nog slechter kon - en pensioenfondsen richtten daar hun portefeuille naar in. Niets is minder waar gebleken, we hebben juist een goed beleggingsjaar achter de rug. Niet verwonderlijk want vroeg of laat komt na iedere daling weer een herstel. Beleggen is niet makkelijk, maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij.
Wat ook gebleken is dat opkomende markten niet zijn ontkoppeld. Economisch misschien wel: China en India groeien hard door, ook als de groei elders stil valt. De aandelenmarkten in opkomende markten maken echter dezelfde rendementsbewegingen als elders, maar dan veel sterker.
Voor 2010 ziet het er economisch gezien sterk uit. Niet dat we op een hele hoge economische groei of een enorme koopkrachtverbetering hoeven rekenen, maar het herstel zet door en daar moeten beleggers blij mee zijn.
Net als bijna ieder jaar verwachten de meeste strategen dit jaar gematigde koersstijgingen. Maar aandelenmarkten doen zelden aan matigheid. Gaat het dus heel hard naar boven dit jaar, dan zouden beleggers daarvan eerst moeten profiteren om later voorzichtig te worden en nadruk te leggen op kwaliteit. Andersom geldt dat bij forse koersduikelingen weer ruimte kan ontstaan om extra te gaan participeren.
Een gunstige rente-ontwikkeling zit er niet in. Er is veel overheidsgeld in omloop en rentes zijn onnatuurlijke laag. Kapitaalmarktrentes hoeven – mits de inflatie beperkt blijft - misschien niet schrikbarend te stijgen, maar een verdere daling lijkt uitgesloten. De korte rente zal op termijn vast weer stijgen, de enige weg lijkt omhoog. Zeker in de VS - als is het alleen maar omdat de Fed dan zijn “rentewapen weer terug krijgt”.
De onvoorspelbaarheid van markten is groot, maar moet beleggers niet weerhouden om mee te doen en om vooral die voorwaarden te controleren die ze wel in de hand hebben. Dat houdt in een goed gespreide portefeuille met fondsen van hoge kwaliteit en lage kosten. Onze kwalitatieve ratings zullen u daar ook in 2010 bij helpen.