Gebruik Morningstar ook om de beste fondsen te vinden, aandelen te zoeken en uw eigen portefeuille te volgen. |
Na een dramatisch verlopen 2008 en afgezien van Dubai, was 2009 voor beleggers in opkomende markten een waar feest. Het enthousiasme heeft de waardering van ’exotische’ aandelen echter inmiddels opgestuwd tot boven het niveau van minder risicovolle ontwikkelde aandelenmarkten. En dat is opmerkelijk.
Veel beleggers hadden het een jaar geleden zeker niet verwacht, maar een belegger in een Rusland-fonds heeft over 2009 een rendement van boven de 150% behaald, een belegger in Brazilië deed daar nauwelijks voor ons. Wie in zijn beleggingsportefeuille de meest succesvolle belegging over 2009 opzoekt of die op beleggingswebsites zoekt, ziet dat opkomende markten de lijstjes fier aanvoeren. Torenhoge rendementen. Maar niet genoeg om de verliezen in 2008 goed te maken. Zal dat in 2010 wel gebeuren?
De enorme bewegelijkheid op deze ’exotische beurzen’ doet denken aan een ritje in een achtbaan. Dat is het eerste waarschuwingslampje dat beleggen in opkomende economieën met een hoog risico gepaard gaat. Ook in 2010. Het tweede rode lampje ging eind 2009 branden: in Dubai. De financiële problemen van dit Golfstaatje lijken een geïsoleerd probleem met beperkte gevolgen, maar het is een signaal dat een afhankelijkheid van buitenlands kapitaal, grote ambities en het ontbreken van een lokale beleggersbasis nog altijd voor problemen kunnen zorgen.
Het derde en grootste risico voor opkomende markten op de drempel van het nieuwe jaar is echter de waardering: in verhouding met de rest van de wereld zijn de aandelen er duur geworden. Voor opkomende markten betaal je nu meer dan 15,5 keer de winst over de komende 12 maanden, voor de MSCI Wereldindex blijft de waardering steken op 15. Fondsen die beleggen in Rusland hebben nu een koers-winstverhouding in de portefeuille van gemiddeld 16,5.
Het verschil in waardering is ogenschijnlijk niet groot, maar wel opmerkelijk omdat opkomende markten in het verleden vrijwel altijd goedkoper waren. Vanwege de hoge risico’s in deze landen. Dat risico is gebleven, maar de onderwaardering is verdwenen.
Tegenover de hoge risico’s staat dat de opkomende aandelenmarkten over de laatste tien jaar met een positief rendement van 5% veel betere prestaties hebben laten zien dan de MSCI Wereldindex. Die index is in de periode 1999-2009 per jaar gemiddeld met 3,9% gedaald.
Ook het toekomstig potentieel is nog groot. Waar de VS en Europa voor 2010 blij zijn met een paar procentjes economische groei, gaat het economisch geweld in China gewoon door. Terwijl beleggers in Nederland aan het kerstdiner zaten, maakte de Chinese overheid bekend dat de economische groei in 2008 met 9,6% nog weer hoger is uitgekomen dan aanvankelijk werd gedacht.
De prognoses voor 2009 en 2010 wijken nauwelijks van dit gerealiseerde cijfer af en de Chinese overheid gaat door met zijn expansionistische beleid, ondersteund door de goedkope yuan. India zal volgens de OESO in 2010 groeien met 6,5%. Meer dan de helft van de wereldwijde economische groei in 2010 zal afkomstig zijn van opkomende markten. Alleen dat al maakt dat een belegger deze landen niet kan overslaan bij het samenstellen van een portefeuille.
Fondsen
Zelf beleggen in opkomende markten is duur en moeilijk. Goede opkomende marktenfondsen zijn er echter genoeg. Wij denken dat een belegger het meeste plezier beleeft aan een fonds dat zowel in opkomend Europa, Afrika, Latijns Amerika en Azië belegt, omdat het geen doen is om te voorspellen of we in 2010 nu juist in India, Kazachstan of toch liever in Mexico moeten beleggen.
Enkele fondsen kennen die brede spreiding. Vanaf eigen bodem wordt Robeco Emerging Stars beheerd door Jaap van der Hart en Wim-Hein Pals. Bij dit fonds nemen de beheerders grote vrijheid om een kleine portefeuille samen te stellen zonder rekening te houden met de benchmark. Pals belegt al sinds 1994 in opkomende markten en heeft met een ander fonds goede resultaten geboekt.
Als we naar het zuiden gaan vinden we Comgest Growth Emerging Markets, een fonds dat vanuit Parijs wordt beheerd. Het fonds legt de nadruk op groeiondernemingen in weinig cyclische sectoren en houdt een geconcentreerde portefeuille aan van gemiddeld 40 aandelen. De defensieve positionering hield het fonds in 2008 staande, maar in 2009 heeft het beleggers teleurgesteld.
In Noorwegen vinden we Skagen Kon-Tiki. Met meer dan 30 jaar ervaring beheert Kristoffer Sensrud dit fonds sinds het werd opgericht in 1993. Het fonds richt zich op aandelen uit opkomende markten die beschouwd worden als ondergewaardeerd, onpopulair of te weinig gevolgd. Vindt de beheerder te weinig van deze verborgen diamantjes, dan belegt hij ook in ontwikkelde markten zoals hij in 2009 tot maximaal 33% heeft gedaan.
Potentieel
Vooral het economisch potentieel van Azië is groot. Als de stijging van de grondstoffenprijzen aanhoudt, zullen ook opkomende landen elders kunnen blijven schitteren. Het is logisch dat beleggers daarvan zullen profiteren. Als de aandelenkoersen in opkomende markten in 2010 hun voorsprong op traditionele markten verder vergroten en het risicovolle karakter door financiële markten wordt genegeerd, moet een belegger zich achter de oren gaan krabben of hij dat risico nog wel wil lopen.