Opkomende markten, onze favoriete fondsen

Laat de sterke rendementen over 2009 u niet verblinden.

Pieter Bailleul 15 december, 2009 | 9:08
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsen die beleggen in opkomende markten hebben aan 2009 een bijzonder goed jaar gehad. Dat is voornamelijk het gevolg van de sterke ondernemings- en macro-economische groei in deze landen en het feit dat het financiële systeem minder geraakt werd door de kredietbubbel dan vele westerse landen. Sinds het begin van het herstel in maart tot eind november stegen deze fondsen gemiddeld 60%. Fondsen die uitsluitend in Europese opkomende markten belegde, werden ondersteund door de sterke stijging in de aandelenprijs van de Russische ondernemingen en zetten een rendement neer van gemiddeld 87% over dezelfde periode. Zowel op absolute als op relatieve basis is dit rendement zeer goed. Waar Rusland een belangrijke drijver was voor de Europese emerging market fondsen, zijn het voornamelijk fondsen

met een bovengemiddelde blootstelling naar Latijns-Amerika en India die het in de wereldwijde opkomende markten bijzonder goed hebben gedaan. Wie een wereldwijd aandelenfonds kocht moest het – sinds het herstel van de aandelenmarkten in maart ‘09– met heel wat minder stellen: 30%.

Een vraag die niemand kan beantwoorden is of deze fondsen, belegd in opkomende markten, het ook in de komende weken, maanden, jaren goed zullen blijven doen. Een herhaling van de sterke stijging die we over de afgelopen acht maanden hebben gezien, is eerder onwaarschijnlijk. Wie in dit type fondsen belegt, moet rekening houden met het feit dat deze fondsen in ongunstige omstandigheden ook rake klappen krijgen. Tijdens de financiële crisis die eind 2007 startte en heel 2008 woedde, verloren deze fondsen bijna twee derde van hun waarde. De rendementen waren over 2008 heel wat slechter dan meer gespreide, wereldwijde fondsen. Beleggers moeten met andere woorden bereid zijn om sterke fluctuaties in het rendement te ondergaan.

Tot slot is het belangrijk dat (toekomstige) beleggers in opkomende markten ook voor de langere termijn realistische verwachtingen hebben. Het is inderdaad zo dat beleggingsfondsen in opkomende markten over de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 11% hebben neergezet. Voor Europese opkomende markten lag dit rendement over de afgelopen vijf jaar al lager op gemiddeld 7%. Deze periode werd gekenmerkt door enkele bijzonder gunstige krachten: samen met de huidige rally zagen we in 2005 al een zeer gunstige beleggingsomgeving voor opkomende markten. Het is daarom waarschijnlijk realistischer om het potentieel van fondsen belegd in wereldwijde opkomende markten in te schatten over de langere termijn, tien tot vijftien jaar. Fondsen in de Morningstar Emerging Markets Equity Categrie wisten een gemiddeld jaarlijks rendement neer te zetten van 5% en 4.5% over tien en respectievelijk vijftien jaar in zowel gunstige, minder gunstige als slechte marktomstandigheden.


Hieronder vindt u een overzicht van de Morningstar Favoriete Fondsen*:

Morningstar's Favoriete Fondsen
Fondsnaam Qual. Rating % sinds 01/01 % 3 jaar % 5 jaar TER**
Magellan D A/I 51.38 3.66 14.51 2.15%
Comgest Growth Emerging Markets 50.33 3.52 14.83 1.62%


Magellan D A/I Fondsbeheerder Vincent Strauss beheert het fonds sinds 1994, erg uniek voor dit type fondsen. Het fonds legt de nadruk op groeiondernemingen in weinig cyclische sectoren en houdt een geconcentreerde portefeuille aan van gemiddeld 40 aandelen. De defensieve positionering hield het fonds in 2008 staande, maar in de huidige rally (gedreven door voornamelijk cyclische ondernemingen) blijft het fonds achter. De kosten zijn hoog in vergelijking met soortgelijke fondsen, maar het totale plaatje spreekt aan.

Comgest Growth Emerging Markets Fondsbeheerder Vincent Strauss beheert sinds 1994 emerging market fondsen, erg uniek. Het fonds legt de nadruk op groeiondernemingen in weinig cyclische sectoren en houdt een geconcentreerde portefeuille aan van gemiddeld 40 aandelen. De defensieve positionering hield het fonds in 2008 staande, maar in de huidige rally (gedreven door voornamelijk cyclische ondernemingen) blijft het fonds achter. De kosten zijn hoog in vergelijking met soortgelijke fondsen, maar het totale plaatje spreekt aan.



* MFF: Morningstar’s Favoriete Fondsen kregen een Elite rating na de beoordeling van de Morningstar fondsanalisten. Daarmee geven zij aan dat het fonds alles in huis heeft om het over een langere periode beter te doen dan soortgelijke fondsen.

** TER: Total Expense Ratio – Totale Kostenratio: Een maatstaf voor de kosten die een beleggingsfonds in rekening brengt aan zijn aandeelhouders. Anders dan wat uit de bewoording kan verwacht worden, omvat deze ratio niet alle kosten. Ondermeer transactiekosten worden namelijk niet mee in rekening gebracht. in de meeste gevallen bevat deze ratio ook de betaalde interesten niet. De Totale Kostenratio wordt berekend per fondsklasse over een periode van twaalf maanden.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten