Kijk uit oktober is begonnen!

Oktober staat bekend als een beleggeronvriendelijke maand. Dat is ten onrechte.

Freddy van Mulligen 08 oktober, 2009 | 6:43
Facebook Twitter LinkedIn
Voor be
leggers zijn er in het verleden hele slechte oktobermaanden geweest. Vorig jaar nog daalde de wereldindex in deze gevreesde maand met 10,2% wat het tot de slechtste aandelenmaand uit de hele kredietcrisis maakte.

Maar er zijn meer slechte oktobermaanden. In oktober 1929 sloeg de angst toe in de grootste beurscrisis die de Verenigde Staten doormaakte. De beruchtste oktoberdag was Black Monday op 19 oktober 1987, toen de Dow Jones niet minder dan 23% verloor.

Toch is oktober gemiddeld genomen helemaal geen slechte beleggingsmaand. Over de laatste twintig jaar steeg de wereldindex gemiddeld 1,4% in de gevreesde najaarsmaand.

September was juist met -2,2% in de afgelopen twintig jaar met stip de meeste slechte beleggingsmaand. April was overigens met een plus van 2,7% gemiddeld de beste maand gevolgd door januari met gemiddeld een rendement van 1,8%.

Voor de liefhebbers geven we een overzicht met de gemiddelde maandrendementen sinds 1988 voor de MSCI Wereldindex.

Maandeffecten laatste 20 jaar
Maand Gem. Rend.
jan 1.8
feb 0.1
maa 0.7
apr 2.7
mei 1.3
juni -0.3
juli 0.5
aug -0.7
sept -2.2
okt 1.4
nov 0.9
dec 0.6


Oktober is soms slecht, maar vaak ook niet. Wat moet je in vredesnaam met deze wetenschap? U hoeft in ieder geval niet iedere oktobermaand volledig uit te stappen, nee doorgaans breekt juist nu de periode aan om de aandelenportefeuille wat verder uit te breiden. “Come back in September,” maar haast u niet.

Sluitende redenen voor het bestaan van de kalendereffecten zijn er niet. Het lijkt erop alsof in het late najaar en in januari de ogen de horizon van beleggers wat verder reiken dan in de zomer en dat dit de vraag naar aandelen de koersen opstuwt.

De rendementen uit het verleden zeggen wel iets, maar niet alles over hoe oktober 2009 zal verlopen. Er zijn immers meer effecten dan louter maandeffecten. Komt er in oktober 2009 een nieuwe krach? Het zo spectaculair gestegen zelfvertrouwen van financiële markten wordt weer danig op de proef gesteld nu niet al het economisch nieuws even gunstig blijkt te zijn en koersen dit jaar weer tientallen procenten zijn gestegen. Kaldemorgen van DWS wees eind september in een presentatie voor Nederlandse klanten op enerzijds het economisch gevaar van een correctie op korte termijn en anderzijds op de enorme liquiditeit die de markten in de komende jaren wel hoger zal moeten drijven. Het verhaal klonk plausibel, helaas kan alleen de tijd uitwijzen of hij gelijk heeft.

Echte beleggers richten zich op de langere termijn, trekken zich van maandeffecten niet al te veel aan. Voor wie niet wil beleggen of niet durft, is er altijd wel een reden om uit de markt te blijven. Maar beleggen is vooral participeren in langetermijnontwikkelingen op de beurs. Helaas hoort daarbij dat je op korte termijn heel wat onzekerheid voor de kiezen krijgt. Oktober 2009 is daar een voorbeeld van.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten