Bonussen fondsmanagers gaan eraan

Wereldwijd zullen vermogensbeheerders tot 30% van hun bonus moeten inleveren in 2009.

Freddy van Mulligen 08 oktober, 2009 | 6:41
Facebook Twitter LinkedIn
Dit blijkt uit een onderzoek van PRPi die 18 wereldwijde vermogensbeheerders heeft ondervraagd. Financial News bericht hierover.

Het merendeel van de vermogensbeheerders zal een daling zien van 10% van de bonus terwijl de slechtst presterende firma’s bonussen met 30% zullen reduceren om het aantal ontslagen binnen de perken te houden. Slechts een paar fondshuizen zullen de bonus verhogen.

Een daling van 30% ziet er volgens mij niet dramatisch uit. Wel is het zo dat er vorig jaar ook al een daling werd waargenomen. De winstgevendheid van fondsgroepen staat onder druk nu assets onder management lager zijn dan een jaar geleden en m

arges zijn gedaald. Sommige fondsmanagers bij Société Générale zijn inmiddels al opgestapt omdat ze denken dat ze in hun eigen winkel beter kunnen verdienen.

Veel beleggers in fondsen zullen nog steeds geen medelijden hebben met de salarissen en variabele beloning die de fondsmanagers voor hun werk ontvangen. Alhoewel er best kritisch naar de beloning mag worden gekeken, is de heersende opinie bij Morningstar niet dat lagere salariskosten altijd beter zijn voor beleggingsfondsen.

Een fondsmanager die het idee heeft dat hij structureel minder verdient dan hij waard is in de markt, is meestal niet honkvast. Al de tijd dat hij of zij bezig is met het bellen van head hunters en het lezen van vacaturepagina’s op zoek naar een andere, beter betaalde baan, besteedt hij niet aan het selecteren van de beste aandelen of obligaties.

Met een variabele beloning is ook niets mis, zo lang deze maar in lijn is met de belangen van beleggers. Idealiter is een bonus gebaseerd op de performance van een beleggingsfonds na kosten – dus de performance die beleggers ook voor de kiezen krijgen. En dat is lang niet altijd het geval.

Ook zou de variabele beloning pas uitgekeerd moeten worden als er een echt goede prestatie is behaald, bijvoorbeeld afgezet tegen een relevantie benchmarkindex of vergelijkingsgroep. Om te voorkomen dat fondsmanagers gaan gokken met het aan hun toevertrouwde vermogen, heeft het onze voorkeur dat variabele beloningen gebaseerd zijn op meerjarige prestaties. Bij het toekennen van onze kwalitatieve ratings heeft het tenslotte de voorkeur dat een deel van de bonus verplicht wordt belegd in het fonds dat de beheerder onder zijn hoede heeft voor de periode van minstens enkele jaren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten