Een slechte week voor aandelen, maar eigenlijk weinig bijzonders

Economie onder de loep

Pieter Bailleul 10 maart, 2009 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn
Centrale banken in het licht
De centrale banken deden wereldwijd wat van hen verwacht werd. In Europa bracht de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente naar beneden. Beleggers bleken verbaasd over de pessimistische vooruitzichten van de ECB. Voor 2009 verwacht zij een krimp van het Europese bruto binnenlands product met 2,7%. De inflatie zal dit jaar naar alle verwachtingen rond 0,4% eindigen. In 2010 wordt vervolgens een stagnatie van de economische groei verwacht in combinatie met een licht hoger inflatiepeil dat 2010 eindigt met 1%. Vorige zomer verwachtte de Europese Centrale Bank nog dat de inflatie zou ontsporen en verhoogde zij haar rente. Dat was duidelijk mis.

De huidige vooruitzichten laten de ECB toe haar rente ver

der te verlagen met 50 basispunten tot 1,5%. In zijn toespraak bij het rentebesluit liet Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, duidelijk verstaan dat het hem menens is met deze crisis. Hij wil op dit moment niet zo ver gaan als zijn Engelse en Amerikaanse collega’s die hun rente tot nagenoeg 0% verlaagden. Wel sprak Trichet over de mogelijkheid om minder orthodoxe maatregelen te nemen om de kredietcondities te verbeteren en zo de Europese economie te stimuleren.

Terwijl het in Europa nog wachten is tot minstens april voor dergelijke maatregelen aangekondigd worden, besliste de Bank of England (BoE) deze week dat zij voor 75 miljard pond aan uitstaande obligaties met een looptijd tussen vijf en dertig jaar zal terugkopen. Het geld komt niet uit de schatkist, maar van bij de centrale bank. Er wordt in Engeland dus voor 75 miljard pond aan nieuw geld bijgedrukt. Daarmee hoopt de Britse centrale bank de leningen voor consumenten en bedrijven goedkoper te maken. Die maatregel kwam er samen met het verder verlagen van de rente tot het historisch dieptepunt van 0,50%.

Banken opnieuw reden van bezorgdheid
Alsof de markten nog niet hadden gemerkt dat de economie er slecht aan toe is, kleurden zij donkerrood. Dat was het gevolg van de sterke verliezen bij banken zoals HSBC en het Amerikaanse AIG. Als gevolg van deze slechte resultaten liet Moody’s verstaan dat zij ze verschillende Amerikaanse banken (waaronder Wells Fargo en Bank of America) op haar watchlist zet en dat hun kredietrating mogelijks verlaagd wordt in de komende maanden. Dat zou het voor deze banken duurder maken om kapitaal op de markt te verzamelen. Bovendien werd na het weekend duidelijk dat Europa niet van plan is een reddingsplan voor Centraal- en Oost-Europa op te stellen.

Amerikaanse arbeidsmarkt verder onder druk
In Amerika stelde ook de werkloosheidscijfers sterk teleur. In januari alleen gingen 651.000 banen verloren, de derde maand op rij dat er meer dan 600.000 werklozen bijkwamen. In absolute aantallen is dit het slechtste cijfer sinds 1939. Relatief tot het totale aantal werkende Amerikanen vallen de Verenigde Staten met een werkloosheidscijfer van 8,1% terug tot 1983. Bovendien steeg het wantrouwen in het stimuleringspakket dat president Obama samenstelde. De vrees bestaat (al een tijdje) dat dit niet voldoende zal zijn om de economie er weer bovenop te helpen. Toch moet het plan gezien worden als een belangrijke duw in de rug voor de economie. Het effect zal nog wel even uitblijven, de eerste maatregelen worden pas gestart op 25 maart en het plan loopt tot december van dit jaar.

China zal economie niet helpen
Al dat slechte nieuws zorgde deze week voor erg volatiele markten. Hoewel woensdag nog gehoopt werd dat China een extra dimensie zou geven aan het herstelplan, waren de beurzen donderdag duidelijk teleurgesteld dat dit er niet kwam.

Vooruitzicht blijft somber
Het blijft vooralsnog afwachten hoe de economie zal reageren op de verschillende herstelplannen en hoe de centrale banken zich verder zullen positioneren. Zoals we al enkele weken aangeven, kunnen enkel effectieve resultaten van de plannen de beurzen weer omhoog helpen.

In Europa komen de belangrijkste cijfers deze week uit de hoek van Europa’s grootste economie, Duitsland. Verwacht wordt dat zowel de nieuwe orders als het aantal effectief geproduceerde goederen is teruggevallen en dat ook de inflatie laag blijft op 1% over de afgelopen twaalf maanden. Ook in Europa verwacht de markt dat de industrie minder produceerde in januari. Verder is het uitkijken naar het vertrouwen in de Eurozone.

In de Verenigde Staten blijft het eerder stil deze week. Er komen cijfers vrij over de handelsbalans en ook enkele cijfers over de Amerikaanse economie. Daarnaast is het uitkijken naar de vertrouwensindicator zoals gemeten door de Universiteit van Michigan.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten