r>
Ook in Amerika houdt president Barack Obama de vinger aan de pols van de economie. Citigroup werd deze week voor de derde keer geholpen. Sinds vrijdag is de Amerikaanse overheid in het bezit van 36% van de vrijstaande aandelen. Het akkoord tussen Citigroup en de VS laat de staat immers toe om de preferente aandelen van Citigroup die zij eerder kreeg in november, om te zetten in gewone aandelen. Een maatregel om de balans van de bank te verstevigen.
Daarmee krimpt de economie in de Verenigde Staten het sterkst sinds 1982. Als kers op de taart kwamen de werkloosheidscijfers heel wat hoger uit, ondanks de resem maatregelen die de Amerikaanse overheid neemt om de crisis het hoofd te bieden. Het is duidelijk dat de economie in de Verenigde Staten nog steeds geen steun gevonden heeft.
Eurozone
In Europa was het nieuws niet prettiger. De Duitse Ifo index, een maatstaf voor het ondernemersvertrouwen viel tot zijn laagste peil in 26 jaar. Het CPI inflatiecijfer, werkloosheid en vertrouwen doen ons vermoeden dat Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, de rente tijdens de volgende bijeenkomst, op 5 maart, met 50 basispunten zal verlagen tot 1,50%. Daar kwam bovenop dat de industrie in Europa af te rekenen krijgt met een sterke terugval in het aantal orders.
Dat zet de eerste echte uitdaging sinds het ontstaan van de Europese Unie extra in de verf. De leiders van de 27 Europese lidstaten kwamen dit weekend samen voor een crisisvergadering over de aanhoudende economische moeilijkheden. De vergadering was bedoeld als voorbereiding op de G20 top begin april. De top sloot eerder teleurstellend. Er kwam geen groots actieplan. Wel gaven de Europese leiders opnieuw aan dat protectionisme niet de oplossing is voor de huidige crisis. Ze sloten de rangen en willen daarmee het vertrouwen terugbrengen.
Goud
Goud kon zijn positie boven de “magische” grens van 1000 dollar per ons deze week niet handhaven. Toch sprak The Economist, net zoals we vorige week aangaven, ook over een mogelijke bubbel in goud. Terwijl de vraag naar goud in de juwelenmarkt sterk afneemt, beleggen steeds meer beleggers in goud ETFs als bescherming tegen de economische crisis. In datzelfde artikel is te lezen dat het beperkte aanbod en de grote bereidheid om goud te komen bij rijke beleggers, de prijs tot 2.300 dollar per ons kan drijven. Een echte bubbel dus.
Deze week
Het is uitkijken naar de beslissingen van de verschillende centrale banken. Op 5 maart maken zowel de Bank of England (BoE) en de Europese Centrale Bank (ECB) hun rentebeslissing bekend. Van deze laatste wordt verwacht dat zij haar rentevoet met 50 basispunten zal verlagen tot 1,50%. Er is maar weinig dat de ECB tegenhoudt: de inflatie ligt duidelijk beneden de referentie van 2%, de werkloosheidscijfers blijven stijgen en het vertrouwen (zowel bij consumenten als ondernemers) viel zeer sterk terug. Ook de Britse centrale bank (Bank of England) zal waarschijnlijk deze week haar rente met 50 basispunten naar beneden bijstellen. Daarmee zou de referentierente in het Verenigd Koninkrijk dalen tot 0,50%, een nieuw record.
Verder krijgen we in de VS meer informatie over het bestedingsgedrag van de consumenten, het ISM rapport over de Amerikaanse verwerkende industrie en cijfers over de arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat de neerwaartse lijn die de economie al een tijdje volgt, verder zal worden gezet. Het ziet er niet naar uit dat een verbetering verwacht moet worden.