Het jaar van de ETF

Beleggingsfondsen hadden een rampjaar, ETF’s gingen als warme broodjes over de toonbank.

Freddy van Mulligen 05 januari, 2009 | 17:18
Facebook Twitter LinkedIn
Gedurende de eerste tien maanden van 2008 werd er in Europa volgens Lipper Feri in totaal 358 miljard euro onttrokken aan beleggingsfondsen. Dat moet er flink in hebben gehakt bij Europese vermogensbeheerders die naast onttrekkingen ook nog eens met ongekende koersdalingen te maken kregen.

ETF’s lijken de winnaars en konden zich aan deze negatieve tendens onttrekken door 44 miljard euro aan nieuw geld binnen te halen. ETF’s zijn op de beurs verhandelde indexfondsen en zijn daardoor voor grote groepen beleggers gemakkelijk toegankelijk en liquide.

Een voordeel van ETF’s is dat ze – nutteloze uitzonderingen daar gelaten – goedkoop

zijn. Dat is overigens een voordeel dat ook zeker geldt voor de traditionele indexfondsen. Nu er veel twijfel is in de markt bij nut en noodzaak van traditionele actief beheerde en dus dure beleggingsfondsen spreekt dat aan.

Een andere karaktereigenschap die beleggers aanspreekt, is dat er veel variëteit is onder ETF’s. Naast de traditionele aandelen ETF’s – breed gespreid, op de lokale index, op sectoren of regio’s – zijn er ook ETF’s met als achterliggende waarde obligaties, de geldmarkt, hedge fund indices en een variëteit aan grondstoffen. Als aandelen niet in trek zijn, gaan sommige beleggers op zoek naar andere beleggingscategorieën. De meest avontuurlijk ingestelde beleggers gaan inmiddels al weer op zoek naar een belegging in grondstoffen terwijl er ook ETF’s op goud zijn.

De belangrijkste reden die wordt aangedragen voor het toenemende succes van ETF’s is dat er – vooral in het VK – een toenemende groep van adviseurs is die geen geld meer aanneemt van fondsgroepen maar enkel de particuliere beleggers geld vraagt voor zijn diensten (100% fee based). Een adviseur die dus alle banden met grootbanken, verzekeraars en vermogensbeheerders verbreekt, zal veel eerder en veel meer indexfondsen en ETF’s adviseren! Blijkbaar acht hij dat in lijn met de belangen van zijn klanten.

Vervolgens blijkt dat klanten die door adviseurs worden bediend ook nog eens veel rustiger reageren en ook tijdens dalende markten aan hun plan kunnen vasthouden zodat ze ook eens op de beurzen kopen als er flinke kortingen worden uitgedeeld.

Een goed advies met indexfondsen en ETF’s – eventueel in combinatie met actief beheerde fondsen – is prima mogelijk. De groeiende populariteit van ETF’s is wat dat betreft goed nieuws. Wie naar de Morningstar Rating van ETF’s kijkt zal in de meeste gevallen positief verrast worden. De gemiddelde rating van de ETF’s die in Nederland ook verkrijgbaar zijn is momenteel 3,7 en dat is heel hoog.

Niet alle ETF’s zijn overigens geschikt voor iedere belegger. Er zijn heel specifieke bij die alleen geschikt zijn voor speciale beleggers zoals ETF’s die short beleggen of de palladium- of suikerprijzen volgen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten