Geen einde verhaal

Het is geen einde verhaal voor Fortis. Na een paar dagen van speculatieve aanvallen op de bankverzekeraar, hebben de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden verrassend snel een reddingsplan in elkaar gezet.

Freddy van Mulligen 30 september, 2008 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn
Allereerst de schaarse feiten zelf. De Belgische regering pompt 4,7 miljard euro in Fortis Bank België, Luxemburg pompt 2,5 miljard euro in Fortis Bank Luxemburg en Nederland pompt 4 miljard euro in Fortis Bank Nederland. De reddingsactie richt zich dus op het bankbedrijf. In totaal haalt Fortis hiermee 11,2 miljard euro binnen. De overheden krijgen aandelen van 49% in de lokale Fortis-banken. Het gedeelte van ABN Amro dat Fortis kocht, zal weer worden doorverkocht en topman Maurice Lippens maakt plaats voor Filip Dierckx.

De reddingsactie werd in de internationale pers een nationalisatie genoemd. En het is duidelijk dat de overheden “commitment” hebben met de bank, maar uiteindelijk betreft het een minderheidsbelang van 49% in enkel de bancaire activiteiten van Fortis. Het aande

el Fortis opende fors hoger, maar zakte weer wat terug tot een kleine plus in een beurs die opnieuw in mineur is. Hoe kan dat? Is de redding niet overtuigend?

Bij het reddingsplan van Fortis zijn nog veel vraagtekens. Waarom geen belang van 51%? Hoe bestuurbaar wordt de Fortis-groep met deze structuur? Zal er misschien uiteindelijk nog meer geld nodig zijn? Welke bank volgt? Wat krijgt Fortis voor ABN Amro? Hoe zal het ING vergaan? En heel belangrijk: hoe zit het met de verwatering van zeggenschap en winsten? Het is geen wonder dat de mark slechts gematigd positief op de redding reageert. Feit is wel dat de solvabiliteit van Fortis een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt.

De beleggingsfondsen van ABN Amro zullen naar mijn verwachting bij Fortis blijven. De integratie met het toch al apart opererende Fortis Investments is daarvoor al te ver gevorderd. De kapitaalkrachtige Chinese aandeelhouder Ping An in Fortis Investments is wel opvallend stil de laatste weken - maar dat terzijde.

Welke fondsen hebben grote belangen in Fortis? In de Belgische markt zijn dat Hermes Belgian Equity en KBC Equity Fund Belgium met respectievelijk 10,3% en 9,2% van hun portefeuille per ultimo augustus 2008. In Nederland hebben StreetTRACKS AEX en het Delta Lloyd Nederland fonds grote belangen met achtereenvolgens 5,6% en 4,1% (ook per eind augustus) volgens de Morningstar Database.

Kost dit de belastingbetaler iets? Ik denk en hoop van niet. De overheden lenen zeer goedkoop voor de genomen belangen en als Fortis weer wat opkrabbelt zullen er mooie winsten worden behaald. De aandelen - die overigens geen dividenden uitkeren – kunnen door de overheid zo lang als het nodig is worden aangehouden. Het Amerikaanse bail-out plan kan eveneens op groot applaus van de markt rekenen. Het duurde te lang en er zijn teveel mitsen en maren ingebouwd om aandeelhouders tevreden te maken. Maar aandeelhouders tevreden maken is niet langer de doelstelling van overheden in de VS en ook niet Europa. Het gaat om de gewone spaarder en het financiële systeem.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten