Een jaar na de kredietcrisis

Het is een jaar geleden dat de kredietcrisis uitbrak. Alhoewel niet alle financiële markten in een vrije val raakten, is de crisis volgens sommige marktkenners zeer ernstig. De crisis heeft zijn oorsprong in de VS, maar ook Europese beleggers merken de gevolgen nog dagelijks.

Freddy van Mulligen 24 juni, 2008 | 4:40
Facebook Twitter LinkedIn
De cris
is heeft zijn oorsprong in de overconsumptie in de VS die voor een groot deel werd gefinancierd door het aangaan van hypotheken. Die leningen werden herverpakt, rating agencies plakten er een mooie rating op en beleggers konden er vrolijk in beleggen. Het systeem barstte nadat bleek dat huiseigenaren vaker dan verwacht hun verplichtingen niet konden nakomen. De kredietmarkt hield praktische op te bestaan. Bear Stearns en Northern Rock zijn voorbeelden van instellingen die het veld zouden hebben moeten ruimen als ze niet gered zouden zijn. Een faillissement zou rampzalige gevolgen gehad hebben voor de wereldeconomie.

Ik ben momentee

l in de VS en de kredietcrisis overheerst naast de presidentscampagne het nieuws. In de kranten en op de tv’s zien we beelden van bankiers en vermogensbeheerders die opgepakt worden – met veel uiterlijk vertoon- en ook is men op zoek naar een hedge fund manager die zijn eigen zelfmoord heeft geënsceneerd. De voornaamste verdenkingen tegen de honderden gearresteerde witte-kraag-criminelen is dat ze de waarde van de herverpakte hypotheekleningen veel te positief hebben voorgesteld en liegen over de werkelijke risico’s.

Overal –zowel in de VS als in Europa- beginnen “gewone” mensen de gevolgen van de crisis in de portemonnee te voelen. Lenen is duurder en moeilijker geworden, huizenprijzen dalen en de economische vooruitzichten worden naar beneden bijgesteld. Europa is niet immuun voor de kredietcrisis. Integendeel, Europese beleggers lijken harder gepakt te worden dan hun Amerikaanse collega’s. In lokale valuta gemeten zijn de Europese beurzen in veel gevallen veel meer naar beneden gekomen dan de S&P 500. Aandelenbeleggers in de VS zijn minder in paniek geraakt dan in Europa. Ook helpt de Fed de markt door lage rentes, terwijl de ECB vooral het inflatiegevaar wil beteugelen. Een andere reden voor de grotere verliezen in Europa is het hoge gewicht van financials in Europese indices.

De kredietcrisis is nog niet voorbij, nog lang niet. Maar moeten beleggers aan de zijkant blijven wachten? Zeker voor obligaties zijn het verwarrende tijden. Kapitaalmarktrentes zijn gedaald door de vlucht naar veiligheid en bij de huidige inflatie blijft er maar weinig rendement over voor beleggers in veilige staatsobligaties. Meer risicovolle – maar nog steeds veilige obligaties – lijken wat dat betreft een beter potentieel te bieden. Maar als de kredietcrisis aanhoudt en de economische groei verder afzwakt, kunnen de huidige spread misschien zelfs nog wel verder oplopen.

Voor aandelenbeleggers zijn financiële waarden en andere sectoren die afhankelijk zijn van kredietverlening het meest risicovol en ook het meest afgewaardeerd. Beleggers zijn angstig geworden en blijven aan de zijlijn staan. Onterecht. Het zou wel eens de tijd kunnen zijn om extra te beleggen in aandelen van hoge kwaliteit en een portefeuille op te bouwen met het oog op de toekomst. Alhoewel het financiële systeem in zijn voegen kraakte, zijn veel ondernemingen kerngezond.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten