Kijk verder dan de rating

De Morningstar Rating is wereldwijd een standaard geworden bij vergelijken van prestaties van beleggingsfondsen. De rating zegt veel, maar niet alles. Net als met ieder ander goed stuk gereedschap moet ze met beleid worden gebruikt.

Freddy van Mulligen 18 maart, 2004 | 17:49
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar begon als eerste met het toekennen van ratings aan beleggingsfondsen in 1986. De meeste marktpartijen vonden de rating in eerste instantie overbodig. Tot dan toe hadden beleggers enkel de beschikking over tabellen met rendementen en daar waren ze tevreden mee. Al spoedig bleek echter dat het sterrensysteem veel gebruiksvriendelijker en krachtiger is en inmiddels gebruiken miljoenen beleggers overal ter wereld de Morningstar Rating.

In de periode die volgde is de methodiek achter de Morningstar Rating voortdurend veranderd en aangescherpt. Het principe is echter onveranderd gebleven: de rating wil in een oogopslag inzicht bieden in de prestaties van fondsen en daarbij rekening houden met rendement, risico en kosten. Over de methodologie van onze rating kunt u onder ‘Ove

r ons’ verder lezen op de websites van Morningstar waar u ook een rekenvoorbeeld aantreft.

Ongevraagd

Ongevraagd Vanaf het eerste begin wordt de rating ongevraagd toegekend. Fondsen betalen niet voor het toekennen van een rating. Hierdoor kan Morningstar zijn onafhankelijkheid bewaren. Een ander ding om te onthouden is dat de rating kwantitatief is. Dat wil zeggen dat de toekenning van de sterren automatisch en met behulp van een model geschiedt en dat er geen beïnvloedbare mensen aan te pas komen.

Morningstar zou de eerste zijn om te erkennen dat de rating zijn beperkingen heeft. Net als ieder stuk kwaliteitsgereedschap kan men de rating niet voor iedere klus gebruiken maar moet zij met verstand worden ingezet waar mogelijk en nodig.

Er geldt dat er vijf sterrenfondsen zijn die u beslist niet moet hebben omdat ze niet in uw portefeuille passen omdat u al dergelijke fondsen heeft of omdat ze sowieso niet bij uw risicoprofiel passen. Wat dat betreft is de X-ray een minstens zo belangrijk hulpmiddel het bouwen van een gediversifieerde portefeuille.

Wie enkel naar de rating en of prestaties uit het verleden kijkt, loopt een groot risico. Als u uit een gesorteerd lijstje de beste fondsen kiest, kan het zijn dat u wel goede fondsen kiest, maar dat u een enorme overlap creëert in uw portefeuille doordat u die fondsen selecteert die hetzelfde doen.

Voorspelkracht

Regelmatig krijg ik vragen over de voorspelkracht van het sterrensysteem. In de praktijk blijkt namelijk dat er fondsen zijn met vijf sterren die slecht gaan presteren en dat er fondsen zijn met een ster die hun leven beteren. Dat ligt niet in eerste instantie aan de rating maar aan de prestaties van de fondsbeheerders.

Over de voorspelkracht van de Morningstar Rating is veel (onafhankelijk) wetenschappelijk onderzoek gedaan. Die resultaten zou u zelf moeten beoordelen, mijns inziens wijzen ze over de gehele linie erop dat de Morningstar Rating een lichte mate van voorspelkracht heeft. Dat is echter niet het belangrijkst.

De rating is allereerst een historische maatstaf om u een indruk te geven hoe een fonds heeft gepresteerd. De belegger heeft het recht om dat te weten. De rating is niet ontworpen voor het doen van subjectieve voorspellingen. Op de bureau’s van de analisten van Morningstar staan geen kristallen bollen. Maar ik wil u toch het volgende voorhouden. Als er fondsen zijn die op langere termijn beter presteren dan hun collega’s, zou u die dan gaan zoeken bij de voorhoede of bij de achterblijvers? De vraag stellen is hem beantwoorden.

De rating kan goed gebruikt worden bij de zoektocht naar een voor u geschikt fonds als eerste schifting in een oerwoud met duizenden beleggingsfondsen. Ook kunt u met de rating uitstekend rendementen in het verleden evalueren en daarmee is de rating een krachtig selectiecriterium.

De rating zegt veel maar niet alles. Ook gegevens als kosten, regioverdeling, beleggingsstijl, marktkapitalisatie, manager, sectorverdeling, beleggingsdoelstelling, risico enzovoort zijn belangrijk. Ook daarvoor kunt u bij Morningstar terecht.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten