Morningstar gereedschappen: Style Box

De Morningstar Style Box is ontwikkeld om beleggers in één oogopslag een indruk te geven in welk soort aandelen een fonds belegt. Belegt het fonds in Large-Caps, of juist in Small-Caps? En belegt het fonds in waarde- dan wel groeiaandelen?

Morningstar Europe Editor 18 maart, 2004 | 17:41
Facebook Twitter LinkedIn
In de Morningstar Quicktake vindt u de Style Box op zowel de overzichtspagina als onder portefeuille. De Style Box bestaat uit negen kwadranten, waarvan er één zwart is gemaakt. Op de horizontale as wordt weergegeven of een fonds in waarde-, gemengde dan wel groeiaandelen belegd. De verticale as geeft een indruk van of een fonds vooral in Large-Caps, Mid-Caps of Small-Caps belegt.

De berekening

Morningstar verzamelt van fondsen op regelmatige basis de gehele beleggingsportefeuilles en is daardoor in staat om te laten zien hoe fondsen werkelijk hun portefeuille inrichten. De portefeuilles van fond

sen worden gerelateerd aan een databases waarin kenmerken van aandelen zijn opgeslagen. Ten behoeve van de Style Box wordt aan de hand van waarderingsmaatstaven en marktkapitalisaties uit de database gekeken op welke plaats in de Style Box het beleggingsfonds het beste past. Onder “Over ons” vindt u de methodologie van de rating. Rechts van dit artikel vindt u tevens een link naar deze pagina.

Waardering

Het verschil tussen waarde en groei zit in de waardering. Een groeiaandeel is hoog gewaardeerd omdat er van desbetreffende onderneming een hoge groei wordt verwacht. Een waardeaandeel is een aandeel met minder spectaculaire vooruitzichten en is dan ook lager gewaardeerd.

Er zijn tal van factoren die een hoge waardering rechtvaardigen. In de groep met de duurdere groeiaandelen vindt men dan ook zeer uiteenlopende bedrijven uit diverse sectoren. Technologiebedrijven zijn een typisch voorbeeld van groeibedrijven. De waarderingen in deze sector kunnen zo hoog zijn doordat er een grote groei wordt verwacht. Het risico van groeiaandelen en van beleggingsfondsen die groei als dominante stijl hebben, is in het algemeen hoog. De hoge waardering wordt gerechtvaardigd door een hoge groei. Als de groei onverhoopt tegenvalt, daalt desbetreffend aandeel fors in koers.

Onder waarde ziet men uiteenlopende ondernemingen die een lage waardering als gemeenschappelijk kenmerk hebben. Aandelen met cyclische resultaten zijn meestal laag gewaardeerd omdat de resultaten volatiel zijn. Bij de waardeaandelen vindt men ook industriële bedrijven die al lang bestaan en die door de tijd heen niet spectaculair, maar wel gestaag zijn gegroeid. Het risico van waardeaandelen is ten opzichte van groeiaandelen laag.

De prestaties van waarde- en groeiaandelen wisselen elkaar af. Jaren waarin groei het beter doet, worden afgewisseld door waardeperioden. Zo presteerden in de periode 2000 tot en met 2002 waarde-aandelen aanzienlijk beter dan groeiaandelen. Het omgekeerde was overduidelijk het geval in de laten jaren negentig.

Een belegger moet dan ook om onnodige risico’s te vermijden zijn vermogen spreiden over zowel waarde als groei. Dat laat natuurlijk onverlet dat beide segmenten van de markt specifieke kansen bieden.

Marktkapitalisatie

De term ‘marktkapitalisatie’ wordt vaak genoemd in discussies over aandelen en aandelenfondsen. Wanneer een fonds Large-Cap of Small-Cap wordt genoemd, slaat ‘Cap’ op de marktkapitalisatie, wat simpelweg de koers van een aandeel is maal het aantal uitstaande aandelen. Een onderneming met een miljoen aandelen en een koers van EUR 25 heeft een marktkapitalisatie van EUR 25 miljoen.

Grote ondernemingen en kleine ondernemingen

Een pluspunt voor kleine ondernemingen is dat ze gewoonlijk niet door veel analisten en professionele beleggers worden gevolgd. In de Style Box ziet men door middel van de verticale as op wel segement van de markt een fonds zich vooral richt: Small-Caps, Mid-Caps of Large-Caps. Ieder segment heeft zo zijn eigen kenmerken.

Bij kleine ondernemingen heb je een grotere kans dat je een onbekend maar potentieel zeer succesvolle onderneming vindt. Sommige experts beredeneren dat kleinere ondernemingen het beter doen dan grotere ondernemingen omdat ze sneller en verder kunnen groeien dan grote ondernemingen. Dit is echter niet altijd het geval.

Risico en marktkapitalisatie

Het risico bij beleggingen in kleinere ondernemingen is wel hoger. Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is het voor een kleine onderneming waarschijnlijker dat ze in problemen raken dan een groot en meer gevestigd bedrijf. Grote ondernemingen zijn vaak beter bekend en behoren tot de gevestigde orde. In het algemeen zijn Large-Cap Funds minder risicovol omdat ze beleggen in ondernemingen met een geschiedenis en een sterke positie. Ook is de liquiditeit van grote ondernemingen een pluspunt, het is gemakkelijk voor zowel fondsmanagers als particulieren om aandelen van een grote onderneming te kopen of te verkopen. Het zijn van een grote speler heeft eveneens zijn nadelen omdat grote ondernemingen zeer goed door de markt in de gaten worden gehouden. De kans dat je kan anticiperen op grote orders of goede vooruitzichten is klein.

Twee belangrijke kenmerken van een portefeuille (waardering en marktkapitalisatie) worden in de Morningstar Style Box gecombineerd. Hierdoor is het voor beleggers in een oogopslag mogelijk een indruk krijgen van de stijl van een fonds. Beleggers kunnen profiteren van de specifieke vooruitzichten van de diverse segmenten. Ook kunnen beleggers aan de hand van de Style Box spreiding aanbrengen over de diverse stijlen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten