Dit zijn de meest ondergewaardeerde Benelux-aandelen

Chip-aandelen zijn sterk gedaald en noteren onder hun Fair Value schattingen.

Robert van den Oever 24 april, 2025 | 9:43
Facebook Twitter LinkedIn

illustratie van een vlag met grafiekpictogrammen en tijdreeksen.

De volatiliteit op de aandelenmarkten van de afgelopen weken heeft de waarderingen flink door elkaar geschud. Daarom is het tijd voor een nieuwe blik op de Benelux-aandelen om vast te stellen welke aandelen momenteel het meest ondergewaardeerd zijn, dat wil zeggen; van welke aandelen de koers/Fair Value ratio het laagst is volgens de maatstaven van Morningstar.

Een koers/Fair Value verhouding van boven de 1 betekent overwaardering, en een ratio van onder de 1 geeft onderwaardering aan. Het is goed om deze ratio te gebruiken in combinatie met de Morningstar Rating, ofwel de sterren, een verfijndere maatstaf voor onder- en overwaardering. Aandelen met 4 of 5 sterren zijn ondergewaardeerd, aandelen met 1 of 2 sterren zijn overgewaardeerd en 3 sterren betekent een faire waardering.

Onderstaande tabel toont de 10 aandelen die aan Euronext Amsterdam of Euronext Brussel genoteerd staan en de laagste koers/Fair Value verhouding hebben, met andere woorden, die de hoogste korting hebben ten opzichte van de Fair Value die de aandelenanalisten van Morningstar ervoor berekend hebben.

We lichten specifiek de drie aandelen eruit die 5 Morningstar sterren hebben, die gelden als het meest ondergewaardeerd. Aan de rangschikking van de tabel aan de hand van de koers/Fair Value valt op dat de nummers een en twee ieder 5 sterren hebben, en nummer vijf DSM-Firmenich ook, maar de tussenliggende nummers drie en vier ASML en ASM International hebben er ieder 4. Dat komt omdat de sterrenrating wordt bepaald volgens meerdere criteria en niet alleen op basis van de koers/Fair Value ratio.

Melexis MELE

Analist: Javier Correonero


De omzet van Melexis voor het vierde kwartaal van 2024 kende een organische daling van 21% op jaarbasis en lag onder de verwachtingen van het management. We zijn niet verrast door dit resultaat, aangezien sectorgenoten Infineon en ST Microelectronics dit kwartaal ook een zwakke omzet in de auto-industrie hadden, omdat de toeleveringsketen overtollige voorraden afbouwt. De mate van verbetering is onbepaald en zal afhangen van de eindvraag in de auto-industrie en de ontwikkeling van de voorraadniveaus.

Vanaf onze Fair Value van €92 zien we een aanzienlijk opwaarts potentieel voor beleggers die een paar kwartalen volatiliteit aankunnen. Dit is niet de eerste keer dat Melexis een cyclische correctie doormaakt en het zal niet de laatste keer zijn. We zagen dit gebeuren in 2008, 2019 en 2020, en elke keer kwam de omzet van Melexis sterker terug na elke correctie. Zodra de overtollige voorraad is weggewerkt, zouden sterke bestellingen moeten terugkeren.

De langetermijnthese van Melexis blijft intact omdat het blootgesteld is aan de meewind van een hogere chipinhoud per auto. Terwijl de autoproductie daalde met 9% in de periode van 2018 tot 2024, is de verkoop van Melexis in deze periode met 70% gestegen, wat ons punt bewijst. Totdat de verkoop herstelt, heeft Melexis een zuivere balans om een terugval te weerstaan en we verwachten dat het winstgevend zal blijven met een geschatte 17% EBIT-marge in de eerste helft van het jaar. Melexis blijft nieuwe producten te lanceren en had verschillende design overwinningen in 2024, wat de groei op lange termijn ondersteunt.

Philips PHIA

Analist: Alex Morozov, CFA


Philips gaf een voorzichtige verwachting voor de omzetgroei in 2025, ondanks een lichte verbetering van de Chinese omzet in het vierde kwartaal van 2024 en een bescheiden groei in de volwassen regio’s in de loop van het jaar.

Waarom het belangrijk is: De Chinese markt blijft een uitdaging voor de hele sector, waarbij Philips iets voorzichtiger is dan zijn branchegenoten vanwege zijn blootstelling aan de persoonlijke gezondheidssector en de matige consumentenvraag in de regio.

Het bedrijf meldde echter wel een lichte verbetering in zijn segment zorgsystemen in China en noteerde een toename van de aanbestedingsactiviteiten in het vierde kwartaal van 2024. Philips gaat door met het hervormen van zijn bedrijfsmodel, dat eerder worstelde met winstgevendheid en rechtszaken tegen Respironics.

De conclusie: We handhaven onze schatting van de reële waarde op €35 en een Wide Moat, waarbij we Philips-aandelen op de huidige niveaus als ondergewaardeerd beschouwen. We houden onze prognoses voor 2025 ongewijzigd en handhaven onze langetermijnvooruitzichten voor het bedrijf.

Komt eraan: Philips blijft zeer voorzichtig wat betreft zijn prognoses voor 2025 en verwacht een vergelijkbare omzetgroei van 1%-3% voor dat jaar en een lichte stijging van de operationele marges.

Het bedrijf heeft definitieve goedkeuring gekregen voor de terugroepschikking in de VS en verwacht in de eerste helft van 2025 $1,1 miljard te betalen. Dit is een mijlpaal op weg naar het afsluiten van een hoofdstuk in de rechtszaak dat heeft gewogen op het vertrouwen van investeerders.

DSM-Firmenich DSFIR

Analist: Diana Radu, CFA


Aandelen van producenten van ingrediënten toonden aanvankelijk veerkracht na het nieuws over de invoerheffingen op 2 april, omdat het een beperkte directe impact op hen had. Ze werden echter meegesleurd in de marktturbulentie.

Waarom het belangrijk is: Hoewel de blootstelling aan handelstarieven voor eindproducten beperkt is, omdat de meeste wereldwijde ingrediëntenbedrijven lokaal produceren voor de Amerikaanse markt, zullen deze bedrijven toch de gevolgen voelen van hogere prijzen voor geïmporteerde grondstoffen en een afnemende consumentenvraag, wat kan wegen op de volumegroei.

Bepaalde grondstoffen die in formules worden gebruikt, met name natuurlijke ingrediënten zoals patchoeli, jasmijn en vanille (veel gebruikt in geur- en smaakstoffen), kunnen niet op grote schaal in de VS worden ingekocht en zouden onderhevig zijn aan invoerrechten. Deze kosten zullen na verloop van tijd waarschijnlijk worden doorberekend aan klanten.

Afnemers - voornamelijk producenten van verpakte consumptiegoederen - zouden de hogere kosten waarschijnlijk doorberekenen aan de consument, wat zou kunnen leiden tot een lagere consumptie, met name in categorieën met een meer discretionair karakter zoals fijne geuren, of een verschuiving naar goedkopere huismerkalternatieven.

De conclusie: We handhaven onze Fair Value schattingen voor de ingrediëntenindustrie terwijl we de situatie blijven evalueren. De duur van de tarieven blijft onzeker en hoewel we op korte termijn pijn verwachten, denken we dat de langetermijnimpact voor de sector beperkt zal zijn.

Tegen de huidige prijzen vinden we aandelen van DSM-Firmenich, Symrise en Croda aantrekkelijk. Deze bedrijven genereren slechts 23% tot 26% van hun omzet in Noord-Amerika en profiteren van een goed gediversifieerde geografische en eindmarktblootstelling. Givaudan en Novonesis hebben ook een beperkte omzetblootstelling aan Noord-Amerika (23% voor Givaudan en 33% voor Novonesis), maar noteren in 2- en 3-sterrengebied, dus we denken niet dat ze momenteel voldoende veiligheidsmarge bieden om een belegging te rechtvaardigen.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten