We brengen wijzigingen aan in ons ledenaanbod, onze tools en functies. Meer leren

Handelt bitcoin zoals tech-aandelen?

Institutionele beleggers behandelen de cryptocurrency nu als een ‘macro-gevoelige’ beleggingscategorie.

Valerio Baselli 16 april, 2025 | 14:10
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van een Bitcoin-monument met stijgende en dalende driehoeken.

Vele jaren na zijn ontstaan werd bitcoin gezien als een belegging die op een andere manier handelde dan traditionele activa, maar zoals de duikeling in de nasleep van de aankondiging van de importheffingen door de Amerikaanse president Donald Trump laat zien, wordt bitcoin tegenwoordig verhandeld zoals elke andere risicovolle belegging.

Bitcoin daalde scherp in de nasleep van de tarievenaankondiging door Trump op 2 april, en duikelde binnen een week in van $84.600 naar $75.000 dollar. Deze daling verergerde de daling uit die in februari begon. Eerder, op 30 januari was bitcoin meer dan $106.000 waard na een zinderende rally na de verkiezingen.

Deze daling viel samen met een selloff van Amerikaanse aandelen, vooral technologieaandelen. In de week die volgde op de aankondiging van Trump over de tarieven, daalde de bitcoin met 10,5%, wat dicht in de buurt komt van de 11,6% die de S&P 500 verloor en de 12% die de Nasdaq 100 verloor.

“De verhoogde correlatie van bitcoin met de Nasdaq en S&P 500 weerspiegelt de veranderende rol van bitcoin als macrogevoelige beleggingscategorie, gedreven door institutioneel gedrag en beleidsverschuivingen,” zegt Adrian Fritz, hoofd onderzoek bij 21Shares, een gespecialiseerde aanbieder van crypto ETP’s.

“Institutionele beleggers behandelen bitcoin nu op dezelfde manier als tech aandelen, waardoor gesynchroniseerde handelspatronen ontstaan tijdens macro-economische gebeurtenissen. Deze afstemming is versterkt onder de pro-crypto-agenda van Trump,” voegt hij eraan toe.

“Bitcoin mag dan gedecentraliseerd zijn, maar het handelt niet in een vacuüm - wanneer macrovrees piekt, wordt het geraakt zoals alles,” zegt WisdomTree’s digital assets research director Dovile Silenskyte.

Trump’s tarieven en bitcoin

Trump’s beloften om van de Verenigde Staten de nieuwe “bitcoin hub” te maken, trokken institutioneel kapitaal aan, maar bonden bitcoin ook aan politieke risico’s die traditionele markten beïnvloeden. Fritz zegt dat deze veranderende relatie in het afgelopen kwartaal de status van bitcoin als asset met een hoog risico heeft verstevigd.

Dus toen de tarieven een wereldwijde vlucht naar veiligheid veroorzaakten, stapten beleggers snel uit zowel aandelen als bitcoin, wat leidde tot parallelle dalingen van 15% in BTC, de Nasdaq en de S&P 500, omdat kapitaal voornamelijk naar de relatief veiligere havens zoals goud ging.

Tegelijkertijd, toen het nieuws bekend werd dat de tarieven 90 dagen zouden worden opgeschort en het risk-on sentiment plotseling terugkwam, steeg de bitcoin in lijn met de rally in aandelen. Op 9 april steeg BTC 8,2%, terwijl de S&P 500 9,5% steeg. “Deze opleving had niets te maken met cryptofundamenten, het was een klassieke macro-gedreven opluchtingsrally, die laat zien hoezeer bitcoin is aangesloten op het bredere marktverhaal,” zegt Silenskyte van WisdomTree.

Voor Ferdinando Ametrano, directeur van CheckSig en professor in Bitcoin en Blockchaintechnologie aan de Universiteit van Milaan-Bicocca, “is bitcoin een thermometer van de globalisering, gevoelig voor internationale scenario’s.” Hij stelt: “Een deel van de markt vergelijkt het met Noord-Amerikaanse tech aandelen; een ander deel ziet het als digitaal goud, een veilige haven.”

Wie er gelijk heeft zal in de toekomst duidelijker worden, zegt hij, maar op dit moment overheerst op de spannendste momenten de associatie met aandelen die typerend is voor de meest actieve marktdeelnemers, omdat de andere component in plaats daarvan een buy-and-hold benadering heeft.

Bitcoin veel minder volatiel dan vroeger

Ondanks de recente schommelingen in bitcoin, wijzen sommigen op gegevens die suggereren dat de cryptocurrency minder volatiel is geworden.

“In de afgelopen vijf jaar is de 90-daagse volatiliteit op jaarbasis van bitcoin bijna gehalveerd, van 95% in maart 2021 tot 52% in maart 2025,” zegt Silenskyte. Waardoor wordt deze verschuiving veroorzaakt?

“Bitcoin heeft een structurele verschuiving naar institutionalisering ondergaan,” zegt Silenskyte.

“Bitcoin is een fase ingegaan van versnelde institutionalisering, gekenmerkt door een groeiende deelname van professionele vermogensbeheerders en corporate treasuries,” zegt Fritz van 21Shares.

“Deze verschuiving wordt gedreven door de ontwikkeling van gereguleerde financiële instrumenten zoals spot bitcoin ETF’s, optiecontracten en volatiliteitsgerelateerde derivaten, die geavanceerde strategieën zoals basishandelen en risicoafdekking mogelijk maken.”

Grote financiële instellingen wijzen nu delen van hun portefeuilles toe aan digitale activa. Een dergelijke institutionele voetafdruk heeft geleidelijk de door de detailhandel gedreven speculatie verdrongen, wat heeft geleid tot een “marktstructuur met strakkere bied-laat spreads en verminderde hiaatrisico’s in vergelijking met eerdere cycli” en tegelijkertijd “de historische volatiliteit van bitcoin heeft verminderd”.

Max Shannon, onderzoeksanalist bij CoinShares, zegt ook dat “de status van bitcoin als 24/7 verhandelde activa betekent dat het consistent liquiditeit aantrekt, wat bijdraagt aan diepere marktstructuren.”

Naarmate de institutionele participatie toeneemt en de marktinfrastructuur volwassener wordt, “helpt deze grotere diepte geleidelijk om de historische volatiliteit van de activa te verminderen”.

Wat kun je nu verwachten van bitcoin-prijzen?

Donald Trump is de eerste openlijk pro-crypto president van de VS, en er wordt verwacht dat zijn tweede termijn een vriendelijkere beleidsomgeving voor cryptomarkten zal inluiden, maar dat betekent niet dat het allemaal van een leien dakje zal gaan.

“Beleggers moeten zowel volatiliteit als kansen verwachten,” zegt Silenskyte, die eraan toevoegt dat “macroliquiditeit de krachtigste kracht in markten blijft en bitcoin is daarop geen uitzondering.”

Naast de introductie van gunstige regelgeving voor crypto-activa in de VS, zal de opening van de Europese markt, mogelijk gemaakt door het wetsvoorstel Markets in Crypto-Assets Regulation, “de toetreding van nieuwe institutionele beleggers vergemakkelijken”, zoals toen BlackRock en Fidelity ETF’s lanceerden, zegt Ametrano van CheckSig.

Ametrano denkt dat bitcoin in de komende 12 tot 18 maanden nieuwe records kan bereiken en dat “het zijn rol in gediversifieerde wallets zal consolideren.” Maar hij voegt eraan toe dat “prijsschommelingen onvermijdelijk zullen zijn”.


De auteur of auteurs hebben een positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid..

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten