De Britse, Europese en Aziatische aandelenmarkten daalden woensdag, toen de bezorgdheid over de gevolgen van de chipbeperkingen voor Nvidia NVDA besmettelijk bleek.
De Stoxx Europe 600 index daalde woensdagochtend met ongeveer 1% doordat beleggers negatief reageerden op het nieuws dat de exportbeperkingen van Nvidia het bedrijf wel $5,5 miljard zouden kunnen kosten. Aandelen in het bedrijf waren dinsdag in de Amerikaanse post-market handel gekelderd. Het negatieve sentiment bleek aanstekelijk voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML ASML, waarvan de aandelenkoers met ruim 6% daalde.
Terwijl S&P 500 futures wezen op een over het algemeen neutrale opening in de VS, daalden de contracten op de technologiezware Nasdaq-100 index met meer dan 1%.
“Vandaag is er een hernieuwde focus op handelsspanningen en de gevolgen van tarieven op toeleveringsketens en bedrijfswinsten,” zegt Nicolo Bragazza, associate portfoliomanager bij Morningstar Investment Management. “Bovendien zijn de tarieven op China nu 245% volgens de verklaring van het Witte Huis. Deze angsten zijn ook versterkt door ASML’s tekortschietende ordercijfer en doordat het bedrijf melding maakte van toenemende onzekerheid over tarieven en het bredere macro-economische landschap.”
In het VK presteerde de FTSE 100-index beter dan bredere Europese aandelen na een daling van de inflatie die de marktconsensus overtrof. Volgens het Office For National Statistics steeg de Britse consumentenprijsindex met 2,6% in de 12 maanden tot maart 2025. Dit was lager dan de 2,8% van februari en lager dan de marktconsensus van een stijging van 2,7%.
Op de valutamarkten zette de daling van de US-dollar ten opzichte van de euro door, met een daling van 0,82% in de afgelopen 12 uur. $1 handelt nu op €0,87911. Het rendement op de 30-jarige US Treasury Note bleef ongeveer gelijk.
“Ondanks de verkoop van de dollar en de hernieuwde risicoaversie handelt de Amerikaanse markt voor schatkistpapier tot nu toe zoals je zou verwachten met lagere rendementen, hoewel de 30-jaars rente bijna onveranderd is, wat duidt op een nog steeds fragiel sentiment”, zegt Derek Halpenny, hoofd research, global markets EMEA & international securities bij MUFG.
“Er zijn pogingen ondernomen om het vertrouwen in de obligatiemarkt te herstellen. De opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent van gisteren kunnen daarbij hebben geholpen.
“Bessent verklaarde dat de Schatkist ‘een grote gereedschapskist heeft die we kunnen uitrollen’, zoals het opnieuw opstarten van opkoopprogramma’s waarbij oudere, minder liquide obligaties worden opgekocht om de liquiditeit te bevorderen en de markt te verbeteren.”
Fair Value schatting voor aandeel Nvidia verlaagd
In het kielzog van het laatste nieuws over Nvidia hebben Morningstar-analisten hun schatting van de Fair Value voor aandelen van het bedrijf verlaagd van $130 naar $125, als gevolg van aanzienlijk lagere inkomsten uit China.
“China is gekrompen van 20% naar ongeveer 10% van de inkomsten van Nvidia, en we verwachten nu dat het naar bijna nul zal gaan en we voorzien niet dat er snel een ommekeer zal komen”, zegt Brian Colello, strateeg voor aandelen bij Morningstar.
“Tarieven en geopolitieke spanningen blijven op korte en lange termijn een punt van zorg voor Nvidia en andere chipmakers, terwijl de toekomst van AI-expansie ook niet glashelder is. Deze factoren, naast andere, onderbouwen onze zeer hoge onzekerheidsrating.”
Wat kan er nu gebeuren?
De nieuwe verkoopgolf van woensdag en de nieuwe inflatiecijfers zetten centrale banken opnieuw onder druk om de rente te verlagen, en dan met name de Bank of England.
“Er blijven zorgen over de inflatie door de impact van de tarieven van president Trump”, zegt Nathaniel Casey, beleggingsstrateeg bij Evelyn Partners: “Als deze blijven bestaan, zelfs in een tempo van 10%, dan zou dit waarschijnlijk opwaartse druk uitoefenen op de inflatie. De recente zorgen over de groei in de VS hebben echter gezorgd voor verdere neerwaartse druk op de olieprijs, wat de inflatiedruk in de komende maanden zou moeten blijven drukken en mogelijk de impact van de tarieven zou kunnen verzachten.”
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.