Tarieven en defensie: we zien beperkte impact voor Europese bedrijven

Amerikaanse defensiebedrijven worden geconfronteerd met hogere kosten, terwijl Europese aannemers veerkrachtig blijven.

Loredana Muharremi 07 april, 2025 | 17:02
Facebook Twitter LinkedIn

Het logo van Rheinmetall AG is te zien voor het hoofdkantoor.

Hoewel het nog te vroeg is om de gevolgen van de voorgestelde tarieven voor de defensiesector volledig in te schatten, is het belangrijk om de rol van de VS in de wereldwijde handel in defensiematerieel in ogenschouw te nemen. De VS blijft een netto-exporteur van militair materieel, goed voor ongeveer 43% van de wereldwijde wapenexport tussen 2021 en 2023 (gebaseerd op SIPRI TIV-gegevens), terwijl ze in dezelfde periode slechts 3% van de wereldwijde wapenimport vertegenwoordigen. Hoewel de Amerikaanse defensie-industrie grotendeels zelfvoorzienend is in de productie van eindproducten, blijft ze blootgesteld aan risico’s in verband met de invoer van kritieke grondstoffen, zoals gallium, yttrium en tantaal, die van vitaal belang zijn voor systemen zoals straaljagers, helikopters, gepantserde voertuigen en precisiemunitie.

Moderne defensieplatforms, vooral op het gebied van luchtverdediging, zijn afhankelijk van complexe internationale toeleveringsketens en grensoverschrijdende samenwerking. Bij het F-35 programma, bijvoorbeeld, dat wordt geleid door Lockheed Martin, zijn wereldwijd meer dan 1.650 hightech leveranciers betrokken, waaronder vier Europese fabrikanten (OEM’s) als Tier 1 partners.

Als de tarieven worden uitgebreid naar defensiegerelateerde goederen, verwachten we dat de belangrijkste gevolgen voor Amerikaanse defensiebedrijven zullen zijn, via hogere productiekosten en hogere inkoopprijzen voor het Amerikaanse ministerie van Defensie en geallieerde kopers in Europa. Gezien de huidige geopolitieke dynamiek en de noodzaak voor Europa om zijn defensiekloof te dichten, achten wij de kans klein dat vergeldingsheffingen gericht zullen zijn op de Amerikaanse defensie-export. Een aanhoudende protectionistische houding van de VS zou echter op termijn het concurrentievermogen van hun platforms kunnen verminderen en de intra-Europese consolidatie kunnen versnellen.

We zien beperkte directe gevolgen voor Europese defensieaannemers die onder onze dekking vallen. Bedrijven zoals BAE Systems BA, Rheinmetall RHM, Thales HO, Saab SAAB B en Leonardo LDO hebben hun industriële aanwezigheid in de VS al gevestigd - en in veel gevallen uitgebreid - vaak vooruitlopend op een mogelijke herverkiezing van Donald Trump. Deze lokale aanwezigheid versterkt de toegang tot Amerikaanse contracten en beschermt tegen tariefgerelateerde risico’s.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Loredana Muharremi  is aandelenanalist bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten