Uitverkoop door Trumps tarieven: zo kunnen langetermijnbeleggers de storm het best doorstaan

Ondanks de verliezen van vorige week zeggen strategen dat er kansen blijven voor beleggers die het hoofd koel houden.

Sarah Hansen 07 april, 2025 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van een vrachtschip, vlaggen van de V.S., het V.K. en de E.U. en volatiliteitssymbolen.

De wereldwijde markten schudden afgelopen week op hun grondvesten, toen beleggers worstelden om de gevolgen te verwerken van de ingrijpende handelstarieven die door de regering-Trump zijn ingevoerd.

De nieuwe importheffingen waren aanzienlijk hoger dan beleggers hadden verwacht, waardoor de aandelen scherp daalden door de angst dat de drastische herziening van het Amerikaanse handelsbeleid de economische groei zou kunnen schaden en de inflatiedruk zou kunnen aanwakkeren. De aanhoudende onzekerheid over hoe Amerikaanse handelspartners zullen reageren, maakt de vooruitzichten ook ingewikkelder. Ondanks de zeer reële mogelijkheid dat aandelen kunnen blijven dalen, zeggen strategen dat beleggers het hoofd koel moeten houden.

Boodschap voor beleggers: raak niet in paniek

“De eerste boodschap is dat je niet moet overreageren. Dat is het belangrijkst”, zegt Michael Arone, hoofd beleggingsstrateeg bij State Street Global Advisors. Veel beleggers hebben het voordeel van een lange tijdshorizon en portefeuillediversificatie, die een schok op korte termijn kunnen opvangen.

Wanneer de emoties hoog oplopen, “is het vaak het verstandigst om een stap terug te doen, diep adem te halen en op koers te blijven,” zegt Arone. Dat geldt vooral als de vooruitzichten nog niet vaststaan. Arone zegt dat een positief resultaat, waarbij de handelspartners van de VS hun handelsbarrières verlagen, op tafel ligt, naast een somberder scenario waarin handelspartners vergeldingsmaatregelen nemen.

Dominic Pappalardo, hoofdstrateeg multi-asset voor Morningstar Investment Management, benadrukt hoe de grootste oplevingen in de markten vaak nauw volgen op de grootste dalingen. Hij zegt dat in de afgelopen 25 jaar een belegger die de beste vijf dagen van marktprestaties in de S&P 500 Index heeft gemist, een rendement heeft behaald dat 36% lager is dan een belegger die de hele periode in de markt is gebleven.

Zoek naar mogelijkheden om evenwicht te herstellen

Hoewel een dramatische verkoopgolf misschien niet het moment is om ingrijpende veranderingen in je strategie aan te brengen, zeggen analisten dat er zeker ruimte is voor meer gerichte aanpassingen. “Het kan verstandig zijn om het evenwicht te herstellen uit marktsegmenten die goed standhouden en ervoor te zorgen dat de blootstelling aan de segmenten die het het zwaarst te verduren hebben op koers blijft,” zegt Pappalardo. Terwijl aandelen donderdag over de hele linie daalden, zagen defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en vastgoed kleinere verliezen.

Arone wijst op traditionele veilige haven activa, zoals langer lopende staatsobligaties en goud, die aantrekkelijk blijven ondanks de verkoopgolf. Aan de aandelenkant geeft hij de voorkeur aan bedrijven en sectoren die meer zijn blootgesteld aan de dienstensector van de economie dan aan de goederensector, zoals de gezondheidszorg. Hij kijkt ook naar bedrijven met stabiele inkomsten die hun dividend hebben laten groeien: “Dat zijn gebieden voor beleggers om zich in te dekken terwijl dit zich afspeelt.”

Kwaliteitsbedrijven in de uitverkoop

Sameer Samana, hoofd wereldwijde aandelen en onroerend goed bij het Wells Fargo Investment Institute, ziet in de duikeling van de markt een krachtig lichtpuntje: “Als je horizon lang genoeg is, zien we dit als een kans.”

Voor beleggers die bereid zijn om dieper te graven, “zijn er vandaag veel bedrijven van hoge kwaliteit te koop”, zegt James Ragan, directeur onderzoek beleggingsbeheer bij DA Davidson.

Als de aandelenkoersen dalen, dalen ook de waarderingen. Dat betekent dat beleggers deze bedrijven kunnen oppikken tegen goedkopere prijzen, hoewel Samana eraan toevoegt dat het tijd zal kosten om potentiële koopkansen te onderzoeken, vooral omdat de situatie evolueert. “Het is meer een marathon dan een sprint.”

Ragan waarschuwt ook dat er op korte termijn verliezen kunnen zijn, zelfs voor de namen met de hoogste kwaliteit. Hij wijst erop dat tijdens marktdalingen bedrijven met sterke balansen en sterke concurrentievoordelen het vaak beter doen dan hun concurrenten en marktaandeel kunnen winnen, maar dat proces kost tijd.

Voor de lange termijn zegt Samana dat hij kijkt naar sectoren met sterke fundamentals die mogelijk goedkoper worden als gevolg van de verkoopgolf van donderdag. Hij verwacht geen recessie en wijst op cyclische sectoren, zoals energie, financials, industrie en zelfs technologie, die kunnen aantrekken als de economie zich herstelt.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten