Vooruitzichten voor de Europese aandelenmarkt: hier zien we kansen in het tweede kwartaal

Beleggers hoeven dit kwartaal geen nieuwe sterke rally te verwachten, maar een aantal sectoren heeft nog steeds opwaartse mogelijkheden.

Michael Field, CFA 02 april, 2025 | 7:16
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van taartdiagram met een investeerder die een verrekijker, een stapel munten en een whisker-diagram vasthoudt.

De Europese aandelenmarkten hebben tot nu toe een rally laten zien in 2025 en hun relatieve prestaties waren zelfs nog beter, terwijl de concurrerende aandelenmarkten in dezelfde periode daalden. De grote vraag is nu hoe het verder gaat met de Europese aandelen.

Er zijn twee potentiële drijvende krachten achter de volgende bewegingen op de aandelenmarkten: waardering en momentum.

In het vierde kwartaal van 2024 werden Europese aandelen verhandeld met een korting van 5% op onze schattingen van de Fair Value. Dat liet geen enorme hoeveelheid opwaartse ruimte over. Maar ten opzichte van de Amerikaanse markten, die op dat moment noteerden tegen een premie van ongeveer dezelfde grootte, waren de Europese markten een aantrekkelijke propositie.

De rally in Europese aandelen dit jaar heeft de waarderingen opgedreven, waardoor ze nog dichter bij onze schatting van de reële waarde zijn gekomen dan vorig kwartaal. Op dit moment handelt de Europese markt slechts 2% onder onze schatting van de reële waarde. Beleggers hoeven de komende maanden dus geen nieuwe grote rally te verwachten.

Belegger Howard Marks beschreef aandelenmarkten ooit als een slinger, die slingert van overgewaardeerd naar ondergewaardeerd, en slechts korte tijd in het midden staat. Dus, hoewel de markten nu in wezen eerlijk gewaardeerd zijn, betekent dat niet dat beleggers plotseling zullen stoppen met geld storten in Europese aandelen.

Economische vooruitzichten Europa verbeteren

De macro-economische omstandigheden zijn het afgelopen kwartaal verbeterd, wat het vooruitzicht voor Europese aandelen nog aantrekkelijker maakt voor beleggers:

• De Europese inflatie bedraagt slechts 2,2%, het laagste niveau in de westerse wereld, waarmee we binnen bereik komen van de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank.

• De rentetarieven in Europa zijn verlaagd naar 2,5% en de prognoses wijzen op nog eens 50 basispunten verlaging tegen het einde van het jaar. Dit steekt gunstig af bij de VS, waar de rente nog steeds 4,5% bedraagt.

• In 2024 groeide het BBP in Europa met slechts 0,9%, vergeleken met 2,8% in de VS. Maar de prognoses voor 2025 wijzen op een veel kleinere kloof. Vermogensbeheerder Vanguard voorspelt dat Europa in 2025 met 1,6% zal groeien, slechts 10 basispunten minder dan in de VS.

Voeg daar het onlangs aangekondigde Duitse infrastructuurpakket aan toe en de nieuwsstroom voor Europa ziet er momenteel behoorlijk goed uit. Het Duitse wetsvoorstel zou moeten leiden tot 500 miljard euro extra uitgaven in de binnenlandse economie, die zich natuurlijk verder over Europa kunnen verspreiden.

Om dit in context te plaatsen: de Inflation Reduction Act in de VS was in totaal $900 miljard (€741 miljard) waard, maar verspreid over een veel grotere economie en bevolking.

Europese aandelensectoren om in de gaten te houden in tweede kwartaal

Defensiesector: Het meest recente Duitse defensie- en infrastructuurpakket heeft de meewind achter de sector alleen maar versterkt. De markt wordt langzaam wakker geschud door de realiteit van hogere defensie-uitgaven door overheden, maar wij denken nog steeds dat er meer te halen valt in deze rally.

Het heeft ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de langere termijn onderschat. Zelfs als het conflict morgen zou eindigen, zou Duitsland waarschijnlijk tien jaar nodig hebben om de munitie die ze aan Oekraïne hebben geleverd weer aan te vullen.

De voorgestelde verhoging van de defensie-uitgaven is geen fenomeen voor de korte of zelfs middellange termijn; analisten van Morningstar voorspellen uitgaven van ongeveer 3% van het BBP tot voorbij 2032.

Het aandeel Rheinmetall RHM is in 2025 al met 120% gestegen, maar we hebben onlangs onze schatting van de Fair Value verhoogd naar €2.200, wat neerkomt op een stijging van twee derde ten opzichte van de huidige aandelenkoers.

Automotive sector: Dit is een ander gebied dat de komende maanden een opleving zou kunnen zien. Aandelen zoals Volkswagen VOW3 zijn de afgelopen weken door de mangel gehaald, het meest recent met de aangekondigde Amerikaanse tarieven. Er is zeker genoeg slecht nieuws in de sector, maar op dit moment kan elk goed nieuws de naald weer naar positief terrein brengen. Specifiek denken wij dat het Duitse infrastructuurpakket een katalysator kan zijn. Autofabrikanten klagen al lang dat de ondergefinancierde infrastructuur hen tegenhoudt, dus veranderingen hier zouden een eenvoudige eerste stap kunnen zijn om de sector een boost te geven.

Waardering is een nuttig hulpmiddel bij het vinden van aantrekkelijke kansen, maar als timingmechanisme helpt het niet veel. Gelukkig zien we enkele katalysatoren in ten minste twee van de onderstaande sectoren die goedkoop lijken.

Consumentensector: We willen een paar subsectoren benadrukken: brouwers en distilleerders. De tarieven van Trump hebben de distilleerders geen goed gedaan, met bijvoorbeeld Diageo DGE met 20% gedaald tot nu toe. Ondertussen worstelen brouwers nog steeds met de post-pandemische biermalaise. Het goede nieuws is echter dat de waarderingen in beide sectoren nu zeer aantrekkelijk zijn. De lagere rente in Europa zou de consumentenbestedingen in de komende maanden moeten stimuleren, terwijl de lagere inflatie de druk van de inkoopkosten, die veel van deze bedrijven hebben geplaagd, verder zou moeten verlichten.

Nutssector: Deze sector presteerde minder goed dan de markt in het eerste kwartaal, maar we zien de regelgeving in delen van Europa verbeteren, vooral in Spanje en Duitsland. Bovendien zou een lagere rente in het tweede kwartaal op twee manieren gunstig moeten zijn voor deze aandelen, in de eerste plaats door lagere schuldaflossingen, maar ook door hun dividenden aantrekkelijker te maken ten opzichte van staatsobligaties. Wij zien kansen in gediversifieerde nutsbedrijven, energieproducenten en natuurlijk duurzame energie.

Verwacht meer volatiliteit op de aandelenmarkt in het tweede kwartaal

Sommige risico’s waarmee beleggers in het eerste kwartaal werden geconfronteerd, zoals de Duitse verkiezingen, zijn afgenomen, andere niet. Het risico van een Amerikaanse handelsoorlog is zelfs toegenomen, nu de twee regio’s al klappen hebben uitgedeeld. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, dus wij denken dat beleggers zich moeten voorbereiden op meer volatiliteit.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Field, CFA  iis marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten