Beheerders van Europese obligatiefondsen proberen hun portefeuilles aan te passen in het kielzog van de Duitse belastingrevolutie, die een dramatische verschuiving in de rendementen op staatsobligaties heeft veroorzaakt die zich tot in Japan heeft verspreid.
De verwachtingen voor de toekomstige overheidsuitgaven in de eurozone en daarbuiten zijn snel aan het veranderen, waardoor de obligatiekoersen voor de langere termijn zijn gedaald en de obligatierentes sterk zijn gestegen.
Sommige managers verkopen langetermijnbeleggingen, terwijl anderen kopen om te profiteren van lagere prijzen en hogere rendementen. Anderen stappen over naar bedrijfsobligaties, die een hoger rendement bieden dan staatsobligaties, maar de laatste tijd minder volatiel zijn.
Wat gebeurde er?
De rente op Duitse staatsobligaties bleef stijgen na de scherpe piek van woensdag. De rente op Franse en Italiaanse staatsobligaties steeg ook en de spread tussen Italiaanse en Duitse BTP’s daalde tot ongeveer 100 basispunten, het laagste punt sinds september 2021. De Japanse 10-jaarsrente bereikte donderdag met 1,52% ook een hoogtepunt in 16 jaar, terwijl de Amerikaanse 10-jaarsrente op schatkistpapier steeg naar 4,32%.
e belangrijkste ETF’s voor staatsobligaties uit de eurozone en wereldwijd hebben terrein verloren sinds de aantredende nieuwe Duitse regering een historische verhoging van de uitgaven aankondigde die een piek in de rente op staatsobligaties heeft veroorzaakt.
De Xtrackers II Eurozone Government Bond UCITS ETF 1C (XGLE) verloor deze week 2,9%, terwijl Vanguard’s EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF (VETY) met 1,6% daalde.
De rente op Duitse staatsobligaties is verder gestegen na de scherpe piek van woensdag. De rente op Franse en Italiaanse staatsobligaties steeg ook en de spread tussen Italiaanse 10-jaarsobligaties en Duitse obligaties schommelt nu rond de 100 basispunten, het laagste punt sinds september 2021. De Japanse 10-jaarsrente bereikte donderdag met 1,52% ook het hoogste punt in 16 jaar en de rente op de Amerikaanse 10-jaars Treasury kwam uit op 4,32%.
“De gebeurtenissen in Duitsland waren de belangrijkste op fiscaal gebied in 40 jaar, maar de uitverkoop was ook de scherpste in deze periode. Er is een grens aan hoe hoog de obligatierente kan oplopen voordat sommige marktdeelnemers de rente aantrekkelijk vinden”, zegt portefeuillebeheerder Felipe Villarroel van TwentyFour AM.
“In portefeuilles met grotere en langere bundsallocaties hebben we de 10- en 30-jaars bunds afgebouwd, maar niet allemaal verkocht.
Hoe fondsbeheerders reageren
“Dit is een uitverkoop van duration in de EUR-curve. Activa met een langere duration hebben dus de meeste pijn gevoeld”, vervolgt Villarroel. “Wij hebben onze duration in EUR-activa verkort door wat bunds te verkopen. We hebben kleine hoeveelheden EUR-credit toegevoegd. Dit is een belangrijke gebeurtenis voor de rente, maar ook voor de spreads. Er is reden om aan te nemen dat de potentiële groei in Europa in de toekomst hoger zou kunnen zijn, wat betekent dat de spreads krapper zouden kunnen zijn, als alle andere factoren gelijk blijven.”
Antonio Serpico, senior portfoliomanager bij Neuberger Berman, denkt dat deze beweging, die een gelijktijdige verbreding van de benchmarkrente en compressie van de spreads heeft gezien, de relatieve waarde van staatsschuld versus krediet naar voren brengt. “We zijn begonnen om portefeuilles in deze richting te draaien”, zegt hij. “We zijn ook begonnen met het geleidelijk toevoegen van duration aan portefeuilles, aangezien enerzijds de aankondiging van het defensie-uitgavenplan effectief moet worden geïmplementeerd en anderzijds we leven in een context vol onzekerheid over de economische groei, die verder zou kunnen vertragen door de tarievenoorlogen.
Howard Woodward, co-portfoliomanager van de Euro Corporate Bond-strategie van T. Rowe Price, ziet tekenen van stabiliteit te midden van de verkoopgolf. “Ondanks deze aanzienlijke beweging in de markten voor staatsobligaties bleven de spreads van Europese bedrijfsobligaties stabiel, wat duidt op een goede veerkracht in het investment grade segment”, zegt hij.
Een sterkere Europese economie?
Beleggers over de hele wereld vragen meer om schulden te kopen na de historische bestedingsplannen van het land, ook al weerspiegelt dit aantoonbaar een verbetering van de vooruitzichten voor de Duitse economie in plaats van zorgen over de houdbaarheid van de schuld. Berlijn heeft met slechts 63% een van de laagste schuld/BBP-ratio’s in Europa.
Het economische onderzoeksteam van Goldman Sachs heeft de Duitse groeiprognose aanzienlijk verhoogd, zelfs als we ervan uitgaan dat de uitgaven geleidelijk zullen worden verhoogd. “We verhogen onze groeiprognose met 0,2 procentpunt naar 0,2% in 2025, met 0,5 pp naar 1,5% in 2026 en met 0,6 pp naar 2% in 2027 ten opzichte van onze recent opgewaardeerde baseline”, zeggen ze in hun laatste paper dat op 5 maart is gepubliceerd.
Bovendien verlaagt het begrotingsnieuws de druk op de ECB om de rente te verlagen tot onder het neutrale niveau. Goldman Sachs verwacht niet langer dat het ECB-bestuur tijdens de vergadering in juli de rente zal verlagen en verhoogt zijn prognose voor de eindrente naar 2% in juni. Eerder voorspelde Goldman Sachs 1,75% in juli.
Wat is de volgende stap voor obligaties?
“Over het algemeen verwachten we dat de markten rekening blijven houden met een toename van het aanbod en mogelijk een stijging van de inflatiepremie”, zegt Annalisa Piazza, Fixed Income Research Analyst bij MFS Investment Management. “Steilere curves en enige stabilisatie van de rendementen op de huidige niveaus zijn voorlopig het meest waarschijnlijke scenario”, voegt ze eraan toe.
“Uiteraard zijn fiscale veranderingen slechts een van de factoren die de markten momenteel bewegen. De balans van de risico’s die zullen voortvloeien uit fiscale steun en de mogelijke tarieven die vanaf april uit de VS komen, zullen helpen om de marktprijzen te kalibreren.”
Volgens Serpico van Neuberger Berman “heeft de Europese rentemarkt nu te maken met de verwachting van een overvloed aan staatsschulden en moet daarom naar een hoger rendementsbereik dan in het recente verleden. Tegelijkertijd zijn wij echter van mening dat de Europese rentetarieven op de middellange termijn een afspiegeling moeten zijn van de fundamentele economische ontwikkelingen, zoals zwakke groei en afnemende inflatie.”
Hoewel de volatiliteit extreem hoog is, is er de afgelopen dagen al veel ingeprijsd, vindt Felipe Villarroel van TwentyFour. “We verwachten dat de bunds steun zullen vinden in de buurt van 2,9%-3%. Bunds die zijn afgedekt naar dollars behoren nu tot de best renderende ontwikkelde staatsobligatiemarkten ter wereld.”
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.