Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag zetten we zes vrouwelijke fondsmanagers in de schijnwerpers die indruk hebben gemaakt. Deze experts hebben consistent laten zien dat ze deskundig zijn in het samenstellen van portefeuilles en hun klanten op de lange termijn goed van dienst zijn.
Wat betreft de fondsen die in Europa te koop zijn, prijzen we de volgende portefeuillebeheerders die bijdragen aan het succes van strategieën die op 31 december 2024 een Morningstar People Pillar rating van Above Average of High verdienen: Hilda Applbaum en Pilar Gomez-Bravo blijven indruk maken op allocatiefondsen, terwijl Susan Bao en Anne-Christine Farstad opvallen aan de aandelenkant, naast Kirstie Spence en Carly Wilson op vastrentende fondsen. De actief beheerde strategieën waar zij hun stempel op drukken, hebben allemaal een People Pillar rating van Above Average.
Allocatiefondsen - Best presterende vrouwelijke managers
Hilda Applbaum, Capital Group
Hilda Applbaum heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd bij Capital Group. Ze kwam in 1995 bij het bedrijf als aandelenanalist en is sindsdien uitgegroeid tot een vooraanstaand senior portefeuillebeheerder en principal investment officer die verantwoordelijk is voor het coördineren van de sleeves van multimanagerfondsen. Haar carrière bij het bedrijf omspant drie decennia en is internationaal. Ze is niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van een sleeve van verschillende vlaggenschipstrategieën, maar ze is ook principal investment officer van Capital Group Global Allocation en draagt bij aan verschillende andere Amerikaanse fondsen, waarbij ze zich richt op zowel obligaties als aandelen.
Applbaum is een gebalanceerde portefeuillebeheerder die de aandelenblootstelling actief verhoogt en verlaagt op basis van haar macrovisie, maar ook zwaar leunt op een 40% obligatie- en cashgedeelte. Grote of plotselinge verschuivingen in de assetallocatie komen echter zelden voor en het grootste deel van haar outperformance is te danken aan een vakkundige aandelenselectie binnen een benadering met hoge overtuiging, waardoor ze zich in de loop der tijd heeft kunnen onderscheiden van de concurrentie.
Applbaum levert een belangrijke bijdrage aan de Europese fondsen Capital Group American Balanced en Capital Group Global Allocation, respectievelijk sinds 2021 en 2014. Beide hebben een bovengemiddelde People Pillar rating. Daarnaast is Applbaum ook een benoemde manager van het American Balanced Fund, Income Fund of America en Capital Group Global Balanced Fund. Over de voortschrijdende periode van 10 jaar tot januari 2025 heeft de representatieve aandelenklasse van het Capital Group Global Allocation Fund een rendement van 5,9% op jaarbasis behaald, ongeveer 50 basispunten achter op de Morningstar USD Moderate Target Allocation benchmark van de categorie, maar ruim boven de 4,6% van de gemiddelde peer in de Amerikaanse gematigde allocatiecategorie.
Pilar Gomez-Bravo, MFS
Industrieveteraan Pilar Gomez-Bravo heeft een carrière van bijna drie decennia. Ze trad in maart 2013 in dienst bij MFS Investment Management als portefeuillebeheerder die zich richt op wereldwijde kredietportefeuilles. Sinds maart 2023 is ze ook co-chief investment officer voor vastrentende waarden, een rol die ze deelt met haar Amerikaanse collega Alex Mackey. Vanuit Londen houdt ze toezicht op de vastrentende wereldwijde aggregaat- en kredietstrategieën van het bedrijf.
Gomez-Bravo begon haar carrière in 1997 bij Lehman Brothers, eerst als kredietanalist en later als hoofd van het kredietresearchteam bij het bedrijf. Na negen jaar trad ze in dienst bij Neuberger Berman als Europees hoofd krediet en portefeuillemanager, waar ze zich richtte op wereldwijde vastrentende kredieten en inkomstenmandaten. Van 2010 tot 2013 verdiepte ze zich verder in credit tijdens haar periode bij Marengo Asset Management, Negentropy Capital en Imperial Capital, waar ze deze beleggingsklasse beheerde en verhandelde voordat ze bij MFS kwam.
Hoewel Gomez-Bravo haar vastrentende expertise aan verschillende strategieën bij MFS bijdraagt, vieren we haar bijdrage aan MFS Meridian Global Total Return, die een People Pillar rating van Above Average verdient. Gomez-Bravo’s aanwezigheid in deze allocatiestrategie dateert van 2013. Samen met collega Robert Spector houdt het duo toezicht op de 40% allocatie van de strategie naar wereldwijde vastrentende waarden. In deze sleeve hebben de managers de neiging om de nadruk te leggen op investment-grade obligaties met een lagere rating. Ze houden meestal 3 keer meer BBB-obligaties aan dan hun gemiddelde collega. De managers vertrouwen sterk op het vermogen van analisten om namen te spotten die op het punt staan een hogere rating te krijgen, wat vaak leidt tot een overeenkomstige prijsstijging.
Hoewel het rendement van 5,5% op jaarbasis van de representatieve aandelencategorie van MFS Meridian Global Total Return achterbleef bij de benchmark van de Morningstar-categorie (Morningstar US Moderate Target Allocation Index) tijdens de periode van 10 jaar tot januari 2025, presteerde het ongeveer 90 basispunten beter dan de gemiddelde peer in zijn categorie van gematigde allocatie in USD.
Aandelenfondsen - Best presterende vrouwelijke managers
Susan Bao, JPMorgan Chase
Susan Bao is een veteraan van topniveau in de sector, met drie decennia ervaring op de aandelenmarkten. Bao kwam in 1997 bij JPMorgan als analist en begon in 2001 geld te beheren toen ze haar strepen verdiende in de long-only strategie JPMorgan U.S. Equity, waar ze een 50% sleeve beheerde. Bao bleef de volgende twee decennia een actieve beheerder van dat fonds.
Bao beheert ook het JPMorgan U.S. Large Cap Core Plus Fund sinds de lancering in 2005 voor Amerikaanse beleggers en het US Select Equity Plus Fund sinds de lancering in 2007 voor Europese beleggers - en ze laat nog steeds zien dat ze in staat is om daar alfa te genereren. Ze is bijzonder bedreven in het volledig benutten van de uitgebreide bank van analisten van het bedrijf door longposities in te nemen in bedrijven die bovenaan staan terwijl ze short gaat in aandelen waar de analisten een hekel aan hebben. Het resultaat is een indrukwekkend record van succesvolle long/short pairtrades. Daarnaast heeft Bao ook haar thematische opvattingen gebruikt om succesvolle handelsideeën te genereren, terwijl ze altijd gefocust blijft op het aanhouden van een goed gediversifieerde portefeuille.
Bao’s huidige 18-jarige track record op het JPMorgan U.S. Select Equity Plus Fund (met een Above Average People Pillar rating) is werkelijk indrukwekkend. Vanaf de start in december 2007 tot en met januari 2025 heeft de representatieve aandelenklasse 13,5% op jaarbasis teruggegeven, waarmee het 12,3% rendement van de Morningstar US Large-Mid Index overtrof en ruim voor lag op het gemiddelde rendement van 10,3% van vergelijkbare beleggers in de Amerikaanse large-cap blend aandelencategorie. De consistente outperformance hier is een bewijs van Bao’s vermogen om waarde te genereren voor beleggers op de lange termijn.
Anne-Christine Farstad, MFS
Anne-Christine Farstad is een getalenteerde aandelenbelegger en portefeuillebeheerder bij MFS, met 22 jaar ervaring in slim beleggen. Farstad kwam in 2005 bij het fondshuis als analist Europees aandelen, maar onderscheidde zich al snel als een bekwame belegger. Van 2005 tot 2012 werkte ze mee aan het MFS European Research fonds dat door Europese analisten werd beheerd en aan het internationale fonds dat door analisten werd beheerd. Nadat ze van 2013 tot 2016 comanager was geweest van Britse aandelenportefeuilles, werd ze in 2016 aangesteld om een aparte contrarian value account te beheren. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde Farstad de contrarian value-filosofie die ze gebruikt om leiding te geven aan het vlaggenschipfonds van het bedrijf dat in 2019 wordt gelanceerd.
Farstad’s benadering van contrair beleggen wordt ondersteund door haar discipline en geduld, kwaliteiten die cruciaal zijn voor de strategie. Ze is niet bang om tegen de stroom in te gaan en te beleggen in controversiële gebieden of bedrijven met lage aandelenkoersen. Deze aanpak, waarbij ze in een vroeg stadium gedurfde tegendraadse keuzes maakt en vasthoudt aan haar overtuigingen, is een belangrijke succesfactor geweest, vooral in herstelperiodes. Hierdoor heeft het fonds kunnen profiteren van marktherlevingen en concurrerend kunnen blijven in stijgende markten.
De prestaties van MFS Meridian Contrarian Value onder Farstad’s bewind (dat een Above People Pillar rating verdient) zijn werkelijk opmerkelijk geweest. Sinds de oprichting, van september 2019 tot januari 2025, heeft de representatieve aandelenklasse van het fonds een verbazingwekkend rendement van 15,1% op jaarbasis behaald, tegenover 11,7% van de Morningstar Global Large-Cap Target Market Exposure Index en een voorsprong van 5,2% op de gemiddelde peer in de wereldwijde large-cap value equity-categorie. Dit soort outperformance tijdens een volatiele periode op de wereldmarkten benadrukt het vermogen van Farstad om door een breed scala aan marktcycli te navigeren.
Vastrentende fondsen - Best presterende vrouwelijke managers
Kirstie Spence, Capital Group
De Londense Kirstie Spence heeft een glansrijke carrière bij Capital Group opgebouwd die ongeveer drie decennia beslaat. Spence kwam in 1995 bij het bedrijf als stagiaire in hun tweejarige Associates Program, waarbij ze tussen verschillende gebieden binnen het bedrijf rouleerde. Ze ontwikkelde haar vaardigheden als vastrentende analist voor telecommunicatie-emittenten en stapte later over naar schuldpapier van opkomende markten, waarbij ze staatsobligaties in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika onderzocht voordat ze in 2013 verantwoordelijkheden kreeg op het gebied van portefeuillebeheer. Sindsdien heeft ze deel uitgemaakt van een aantal beleggings- en leiderschapscomités bij het bedrijf en momenteel is ze lid van het Capital Group Management Committee.
Met een People Pillar rating van Above Average heeft Spence haar sporen verdiend bij Capital Group Emerging Markets Local Currency Debt sinds ze in juli 2013 bij de groep kwam. Op de typische Capital Group-manier maakt de strategie gebruik van de multimanagerbenadering van het bedrijf, wat resulteert in drie onafhankelijk beheerde sleeves. Spence is niet alleen verantwoordelijk voor het beheer van een sleeve, maar heeft in oktober 2023 ook de rol van principal investment officer op zich genomen. In deze hoedanigheid ziet Spence erop toe dat de gecombineerde portefeuille binnen de krijtlijnen van de strategie blijft. Haar achtergrond als analist heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van haar stijl als portefeuillebeheerder, omdat ze geneigd is de nadruk te leggen op fundamentele waarderingen.
Hoewel het leeuwendeel van de portefeuilleactiva van de strategie wordt belegd in staatsobligaties in lokale valuta, hebben Spence en haar comanagers een bescheiden flexibiliteit om te beleggen in buiten de benchmark vallende harde valuta obligaties, inflatiegerelateerde obligaties en bedrijfsobligaties uit opkomende markten. Op het gebied van valuta is er ook flexibiliteit om dit actief te beheren. Hoewel het rendement van 2,1% op jaarbasis van de representatieve aandelencategorie van de strategie vlak was vergeleken met de categoriebenchmark (Morningstar Emerging Markets Government Bond Local Currency Index) in de periode van 10 jaar tot januari 2025, lag het ruim boven de gemiddelde 0,8% van de peer in de categorie wereldwijde obligaties van opkomende markten in lokale valuta.
Carly Wilson, BlackRock
Carly Wilson onderscheidt zich als een scherpzinnige belegger in haar rol als hoofd bankleningen bij BlackRock. Ze geeft leiding aan de assetallocatie van de groep en aan de marktoverstijgende relatieve waardevisies. Wilson is ook senior portefeuillemanager voor BlackRock’s strategieën voor leveraged loans en de wereldwijde long/short creditstrategie. Verder zit ze in de raad van bestuur van de Loan Syndications and Trading Association en heeft ze haar invloed op de sector vergroot als bestuurslid van de Women’s Bond Club.
Wilson heeft een succesvolle staat van dienst opgebouwd met zowel long- als shortbeleggingen in veel wereldwijde markten, waaronder kredieten, rentetarieven en aandelen, in contanten en derivaten. Haar focus op single-name effectenselectie en risicobudgettering in BlackRock Global Investment Series Income Strategies heeft sterke resultaten opgeleverd, versterkt door een solide allocatie tussen high yield en bankleningen. Ze is ook comanager van BlackRock’s vlaggenschip, het Global Long/Short Credit Fund en verschillende andere kredietfondsen. Voordat ze bij BlackRock kwam, beheerde Wilson portefeuilles bij het multistrategische hedgefonds R3 Capital en maakte ze deel uit van het arbitrageteam voor kapitaalstructuren bij Lehman Brothers.
Het BlackRock Global Investment Series Income Strategies fonds verdient een Above Average rating voor de People Pillar. Hier onderscheidt de allocatie aan bankleningen de strategie van vergelijkbare fondsen in de categorie hoogrentende bedrijfsobligaties, die doorgaans weinig of geen blootstelling hebben aan bankleningen. Wilson’s allocatie fungeert dus vaak als buffer tijdens perioden van marktturbulentie en helpt verliezen af te zwakken tijdens rentevolatiliteit of wanneer de high-yield markten verkopen, zoals in 2022. Sinds haar aantreden in september 2018 tot en met januari 2025 blijft het rendement van 6,3% op jaarbasis van de representatieve aandelenklasse van het fonds iets achter bij het rendement van 6,9% van de Morningstar US High-Yield Bond Index, maar is het beter dan het gemiddelde rendement van 5,4% van gelijken in de categorie hoogrentende obligaties in USD.
Klik hier om het volledige rapport Top Female Porfolio Managers to Invest With Now - Europe te lezen.
De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.