Dit zijn de nieuwste lanceringen van Europese actieve ETF’s

Fondsbeheerders zijn druk bezig met de lancering van nieuwe fondsen, maar de voordelen voor beleggers blijven onduidelijk

James Gard 19 februari, 2025 | 17:32
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie van algemene voorwerpen en biljetten flottant au-dessus d'un graphique, met "FNB" in het midden.

Europa zit midden in een bloeiperiode voor de lancering van actieve ETF-producten. Vorig jaar verdrievoudigde de instroom in actieve ETF’s in Europa in een jaar waarin aandelenindices, vooral die gericht op de VS, behoorlijke rendementen opleverden.

Mijn collega’s Valerio Baselli en Francesco Paganelli keken naar deze trends in een recente video, Wat zijn actieve ETF’s en waarom zijn ze nu zo populair? Ze leggen uit hoe actieve ETF’s aan populariteit wonnen in de VS en nu ook marktaandeel beginnen te winnen in Europa.

Kunnen deze trends zich voortzetten in 2025? Nieuw onderzoek van Carne Group peilde bij 200 wereldwijde fondsbeheerders naar de verwachtingen voor 2025: 81% van de beheerders voorspelt een toename van de instroom in hun fondsen, zowel actief als passief, in 2025, terwijl 84% een toename voorspelt van het aantal fondslanceringen in hun sector.

“Beursverhandelde producten blijven het belangrijkst voor zowel institutionele beleggers als vermogensbeheerders die in 2025 aan de vraag van hun klanten willen voldoen”, aldus het Carne Group onderzoek 2025.

De meerderheid van de ondervraagde fondsbeheerders zei te verwachten dat ETF’s in 2030 een groter deel van het beheerde vermogen zullen uitmaken, nu is dat ongeveer 10-15%.

Profiteren beleggers van actieve ETF’s?

Kenneth Lamont, passief-expert bij Morningstar, stelde in plaats daarvan dat de hausse in actieve ETF’s wordt gestimuleerd door vermogensbeheerders die graag de nieuwste trend volgen:

“De toename in actieve ETF’s lijkt meer gedreven door angst om iets te missen dan door een duidelijk voordeel van de ETF-structuur, terwijl de voordelen voor beleggers bescheiden blijven.”

“Voor beleggers zijn de voordelen van actieve ETF’s marginaal. Velen profiteren bijvoorbeeld niet significant van intraday trading. Het meest tastbare voordeel is een grotere transparantie, vooral in de vergoedingsstructuren, omdat ETF’s doorgaans uniforme prijzen hanteren voor alle beleggers.”

Hij merkt ook op dat de verdubbeling van het Europese actieve ETF-marktaandeel in de afgelopen twee jaar “een potentiële reddingslijn is voor geplaagde vermogensbeheerders”.

“Zowel Jupiter als Schroders hebben te maken gehad met aanhoudende koersdalingen omdat ze worstelen om hun marges op peil te houden te midden van een aanhoudende druk op vergoedingen en hevige concurrentie van grotere, in de VS gevestigde rivalen.”

Nieuwkomers in het segment actieve ETF’s

Op het gebied van actieve ETF’s worden JP Morgan, Fidelity en Janus Henderson dominante spelers. In Europa hebben we onlangs introducties gehad van de in het VK genoteerde fondsbeheerder Jupiter JUP, in samenwerking met HANetf, en de Amerikaanse investeringsbank en vermogensbeheerder Goldman Sachs GS. De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco lanceerde vorig jaar vier actieve ETF’s en is van plan om in het eerste kwartaal van 2025 een op EM gericht product te lanceren. De Britse fondsbeheerder Schroders SDR is ook van plan om deze markt te betreden.

In het geval van Jupiter is het de eerste actieve ETF van het bedrijf.

Deze lijst is niet volledig, maar geeft wel een idee van de omvang van recente productlanceringen:

Europese actieve ETF-markt blijft achter bij groei in VS

Er zijn voordelen voor actieve beheerders om deze ruimte te betreden, maar de markt blijft klein:

“Voor veel vermogensbeheerders bieden actieve ETF’s een manier om interne expertise te benutten of bestaande strategieën opnieuw te verpakken om nieuwe beleggers aan te trekken via nieuwe distributiekanalen”, aldus Lamont.

“Ondanks alle groei blijft de Europese actieve ETF-markt echter minder dan 0,5% van de bredere Europese fondsenmarkt en het aantal nieuwe beleggers dat voor ETF’s kiest blijft klein, terwijl de druk op de kosten even groot (zo niet groter) is in de ETF-ruimte.”

Nieuwkomers moeten ook een prijsdilemma oplossen, stelt hij:

Als je de kosten te hoog vaststelt, zullen beleggers zich misschien tot goedkopere concurrenten wenden.

Als de vergoedingen te laag zijn, bestaat het risico dat bestaande strategieën worden gedevalueerd of worden gekannibaliseerd.

Lamont benadrukt ook de kloof tussen de VS en Europa:

“In de VS zijn actieve ETF’s tot bloei gekomen, deels vanwege hun belastingvoordelen ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen - een voordeel dat zich niet uitstrekt tot Europa.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  is senior editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten