US groeiaandelen lijken duur en worden massaal gekocht. Zijn ze nog steeds interessant?

Mega-cap techbedrijven hebben jarenlang de rendementen geleid, maar nu de waarderingen opgerekt worden, prefereren sommige strategen een overstap naar waarde.

Sarah Hansen 10 februari, 2025 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn

Stylebox-illustratie voor groeifondsen

Belangrijkste conclusies

• Groeiaandelen hebben jarenlang buitensporige rendementen geboekt, maar de veranderende economische vooruitzichten en hoge waarderingen kunnen toekomstige winsten beperken.

• Nu de Federal Reserve in de wacht staat, kunnen hogere rentetarieven zwaarder wegen op veel groeiaandelen dan op waardeaandelen.

• De mega-cap technologieaandelen die deel uitmaken van de Magnificent Seven zouden een uitzondering kunnen blijven, omdat krachtige winstgroei en sterke balansen hen hebben geholpen om hogere rentes te weerstaan.

• Strategen raden aan om op zoek te gaan naar winstgevende, stabiele telers die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de rugwind in de sector.

Groeiaandelen hebben de aandelenmarkt het grootste deel van het afgelopen decennium hoger gestuwd, dankzij ongewoon lage rentetarieven en trage economische groei in de jaren voor de covid-19 pandemie. De schijnbaar onverzadigbare honger van beleggers naar technologie en kunstmatige intelligentie heeft het vuur de afgelopen jaren alleen maar aangewakkerd.

Maar de vooruitzichten zijn nu anders. De economische groei steeg na de crisis en blijft sterker dan velen hadden verwacht. De markten hebben hun verwachtingen voor renteverlagingen in 2025 drastisch teruggeschroefd door de dreigende hogere inflatie. Gecombineerd met historisch hoge waarderingen voor sommige van de grootste groeiaandelen, zeggen sommige strategen dat het tijd is om naar een nieuw scenario te kijken.

Natuurlijk zijn er al talloze gevallen geweest waarin groeiaandelen tot stilstand kwamen of instortten, om vervolgens weer te stijgen. Is deze keer anders?

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn over het algemeen bedrijven waarvan beleggers verwachten dat hun winst en waarde zullen toenemen. Beleggers houden van deze namen vanwege hun potentieel om het in de toekomst beter te doen dan de markt, en ze zijn vaak bereid om hogere prijzen te betalen en hogere waarderingen te accepteren om dat potentieel te ondersteunen.

Strategieën in groeibeleggen worden over het algemeen als risicovoller beschouwd dan waardestrategieën en zijn zeker volatieler. Value-strategieën richten zich meestal op aandelen met stabiele winsten en stabiele balansen waarvan beleggers denken dat ze worden verhandeld tegen een korting ten opzichte van hun intrinsieke waarde, zodat ze een buffer vormen als de aandelenmarkt omslaat.

De afgelopen jaren waren groeiaandelen verantwoordelijk voor een groot deel van de blockbusterrendementen van de markt. Mega-cap techbedrijven zoals Nvidia NVDA, Microsoft MSFT, Meta Platforms META, en Alphabet GOOGL worden over het algemeen beschouwd als groeiaandelen. In het afgelopen jaar is de Morningstar US Growth Index meer dan 26% teruggekeerd en overtrof daarmee de bredere markt met een kleine marge. De Morningstar US Value Index is in vergelijking achtergebleven met een rendement van 19,1%.

Zal een hogere rente groeiaandelen beïnvloeden?

Groeiaandelen zijn ook gevoeliger voor veranderingen in de rente dan waardeaandelen. “De conventionele wijsheid suggereert dat groei het goed kan doen als de economische groei positief is, maar mogelijk ook vertraagt. En dat komt voor een groot deel door de verwachting dat de rente kan dalen,” legt Kristy Akullian uit, hoofd iShares beleggingsstrategie Noord- en Zuid-Amerika bij BlackRock.

Veranderingen in rentetarieven betekenen veranderingen in hoe groeiaandelen worden gewaardeerd. Analisten gebruiken een maatstaf die de disconteringsvoet wordt genoemd om de waarde van de toekomstige kasstromen van een bedrijf te bepalen. Een hogere rente betekent een hogere disconteringsvoet, wat betekent dat toekomstige winsten minder waard zijn dan de huidige winsten. Beleggers verwachten dat groeiaandelen in de toekomst meer zullen verdienen, wat betekent dat veranderingen in de discontovoet een grotere impact hebben dan op waardeaandelen.

In de afgelopen zes maanden hebben analisten en financiële markten hun verwachtingen voor renteverlagingen door de Federal Reserve in 2025 drastisch teruggeschroefd, dankzij de aanhoudende inflatie en onzekere beleidsvooruitzichten. Aan het eind van de zomer verwachtten marktpartijen dat de rente tegen het einde van 2025 tot 2,75% zou dalen. Nu verwachten ze over het algemeen dat de rente tegen die tijd meer dan een vol procentpunt hoger zal zijn.

“Er is ongeveer een verschuiving van 125 of 150 basispunten naar boven in de verwachtingen voor de rente, wat volgens mij allemaal verklaard kan worden door verschuivingen in de inflatieverwachtingen”, zegt Scott Clemons, hoofd beleggingsstrateeg bij Brown Brothers Harriman. Die verschuiving zal volgens hem gevolgen hebben voor de waarderingen van groeiaandelen.

Groeiaandelen lijken duur

Of je nu kijkt naar forward of trailing koers/winst verhoudingen, of naar Morningstar’s beoordeling van de intrinsieke waarde van groeiaandelen, deze namen zien er prijzig uit. In de laatste week van januari werden de Amerikaanse groeiaandelen van Morningstar-analisten verhandeld tegen een premie van 14%. Aan het einde van 2024, vóór de beursschommelingen van januari, was die premie gestegen tot 20%, terwijl waardeaandelen werden verhandeld tegen een korting van 8%.

Dat verschil betekent dat sommige strategen, waaronder Dave Sekera, Morningstar’s hoofdstrateeg voor de Amerikaanse markt, verder kijken dan de groeicategorie voor kansen. “Sinds 2010 hebben groeiaandelen minder dan 10% van de tijd met een dergelijke premie of hoger gehandeld,” schreef Sekera in zijn marktvooruitzichten voor 2025. “Hoewel beleggers enige blootstelling aan groeiaandelen in hun portefeuille moeten behouden, denken we dat het nu een goed moment is om wat winsten vast te zetten en de groeicategorie te onderwegen om waardeaandelen te overwegen, die tegen een aantrekkelijke korting op onze waarderingen blijven en kernaandelen met een marktgewicht blijven.”

Anderen zeggen dat de enorme reikwijdte van de waardering en winstgroei die groeiaandelen de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, betekent dat het onwaarschijnlijk is dat de trend zich zal voortzetten - nog een argument voor een rotatie naar waarde. “Het is moeilijk om hetzelfde type rendementsprofiel te zien dat je de afgelopen tien jaar hebt gezien bij groeiaandelen”, zegt Matt Miskin, co-hoofd beleggingsstrateeg bij John Hancock Investment Management, die zegt dat hij steeds meer kijkt naar waardeaandelen en mid-cap aandelen.

Wat is er vandaag anders aan groeiaandelen?

Het traditionele verhaal over groeiaandelen, rentetarieven en opgerekte waarderingen wordt gecompliceerd door de Amerikaanse megabedrijven die de markt blijven domineren. De zogenaamde Magnificent Seven: Nvidia, Tesla TSLA, Meta, Apple AAPL, Amazon AMZN, Microsoft en Alphabet worden algemeen beschouwd als groeiaandelen. Maar hun schijnbaar onstuitbare winstgroei en een krachtige meewind van AI betekent dat ze niet zo gevoelig zijn geweest voor rentewijzigingen als sommige van hun kleinere tegenhangers.

“Wat we de afgelopen jaren hebben gezien, daagt de conventionele wijsheid een beetje uit, want de bedrijven met de grootste groei zijn ook enkele van de bedrijven met de meeste kapitaal”, zegt Akullian. “Het concept dat groeibedrijven geld moeten lenen om kapitaaluitgaven en investeringen in toekomstige generaties te financieren, klopt niet helemaal” voor de grootste spelers in de markt, zegt ze.

De sterke winstgroei van de Mag Seven in de afgelopen jaren heeft beleggers ook geholpen om hoge multiples te tolereren. “Je krijgt drie keer zoveel winstgroei van de Mag Seven als van de rest van de markt”, zegt Jeff Buchbinder, hoofd aandelenstrateeg bij LPL Financial. “Die groep aandelen zou duurder moeten zijn.”

Akullian zegt dat, hoewel hoge waarderingen zeker een reden kunnen zijn voor voorzichtigheid, “een deel van onze voorkeur om in large-cap te blijven, in groei te blijven en in hogere kwaliteit te blijven, is dat we daar hebben gezien dat die rendementen worden ondersteund door fundamentals”.

De markt lijkt die boodschap begrepen te hebben. Zelfs nu de rente in 2023 en 2024 zijn hoogtepunt heeft bereikt en de waarderingen stijgen, zijn de Magnificent Seven gestegen terwijl andere delen van de markt, waaronder waardeaandelen, zijn weggezakt.

De meeste analisten verwachten niet dat deze aandelen binnenkort dramatisch zullen instorten, maar ze zeggen wel dat de omvang van hun outperformance de komende maanden kan afnemen. Voor sommigen heeft alleen al de populariteit van de Magnificent Seven deze namen naar het terrein van overbought aandelen geduwd en het risico voor beleggers vergroot.

“Zoveel kapitaal heeft het groeisegment overspoeld; er liggen daar triljoenen en triljoenen dollars vast,” zegt Miskin. “Elke beweging van dat kapitaal naar andere delen van de markt kan een grote [impact op] de prestaties hebben.”

Nadere blik op groeiaandelen

De ongewone dynamiek van de huidige aandelenmarkt zorgt ervoor dat veel strategen terughoudend zijn om de groeicategorie met een brede kwast af te schilderen. Sommigen leggen de nadruk op groeiaandelen van “goede kwaliteit”, die winstgevender zijn, stabielere kasstromen hebben en aantrekkelijke rendementen zien. Analisten zeggen dat een focus op kwaliteit een onderscheid waard is omdat aandelen die aan de criteria voldoen zich anders zullen gedragen dan aandelen die daar niet aan voldoen wanneer de wind voor rente verandert, zelfs binnen de bredere groeicategorie.

Voor Akullian zijn een lage leverage en een sterke balans vandaag de dag de meest relevante kwaliteiten voor groeiaandelen. “Dat blijft belangrijk als we verwachten dat de rente hoog blijft”, zegt ze.

Anderen wijzen op een sectorbenadering naarmate de marktdynamiek dit jaar evolueert, vooral gezien de aanhoudende onzekerheid over de impact van tarieven en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI. “Het is een sectorgewijze kwestie waarbij beleggers moeten opletten in welke toeleveringsketen ze zitten, in welk segment ze zitten,” zegt Buchbinder.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten