Wat zijn de vooruitzichten voor opkomende markten obligaties in 2025?

Fondsbeheerders kijken naar de vooruitzichten voor emerging market debt in een wereld vol tarieven.

Valerio Baselli 05 februari, 2025 | 8:17
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-illustratie van taartdiagram met een investeerder die een verrekijker, een stapel munten en een whisker-diagram vasthoudt.

In 2025 creëren de afnemende inflatie, de verbeterende economische groei en het versoepelende monetaire beleid een potentieel gunstige macro-omgeving voor obligaties van opkomende markten. Toch blijven tarieven, handelsbelemmeringen, de kracht van de dollar en geopolitiek dit jaar nog zorgen baren. Maar ook lijken de fundamentele factoren voor deze beleggingscategorie te verbeteren.

Anders Persson, chief investment officer bij Nuveen, verwacht dat de wanbetalingspercentages voor high-yield bedrijfsobligaties uit opkomende markten zullen dalen tot 2,7%, het laagste niveau sinds 2019 en ruim onder het langetermijngemiddelde. Op dezelfde manier voorspelt hij dat de wanbetalingen van staatsobligaties met hoog rendement in 2025 minder dan 1% zullen bedragen, ruim onder het gemiddelde van bijna 7% van de afgelopen vijf jaar en het twintigjarige gemiddelde van ongeveer 2%.

En volgens Bank of America Merrill Lynch waren in 2024 73% van de wijzigingen in kredietratings voor opkomende markten upgrades. Vijf jaar geleden, in het jaar van de pandemie, waren 93% van de wijzigingen in opkomende markten-ratings verlagingen.

Bovendien staan de valuta’s van opkomende markten op een historisch dieptepunt na een sterke opmars van de dollar vorig jaar na de Amerikaanse verkiezingen. De schulddynamiek van landen blijft ook gezond, zeggen fondsbeheerders.

Qua prestaties zijn er tekenen van een ommekeer. De Morningstar Emerging Markets Sovereign Bond Index is dit jaar ongeveer 1% gestegen in dollartermen en bijna 6% sinds begin 2024. In 2024 werd de sterke stijging van de index gestopt na de verkiezing van Trump, die een rally in de dollar veroorzaakte, een belangrijke factor in het rendement van EM-aandelen en -obligaties.

Zijn Trump’s tarieven een grote bedreiging voor opkomende markten?

Een belangrijk risico is de verhoging van de tarieven door de nieuwe Trump-regering, maar er zijn enorme verschillen in de mogelijke impact afhankelijk van het land, deels door de toenemende handel binnen opkomende markten.

“China is het belangrijkste doelwit van de tarieven, maar de duivel zit vaak in de details”, zegt Fabrizio Santin, senior investment manager bij Pictet AM. Het eerste tariefbesluit van Trump “was minder hard dan verwacht door financiële handelaren” en was een positieve verrassing, zegt hij.

“Mexico blijft op de voorgrond vanwege zijn opgebouwde handelsoverschot met de VS, maar het land is nauw verbonden met de Noord-Amerikaanse gemeenschappelijke economische ruimte, en wij denken dat Trump vooral meer samenwerking zal eisen op het gebied van immigratiecontrole”, vervolgt de fondsbeheerder.

Paul McNamara, investment director emerging market debt bij GAM Investments, wijst echter op het verstorende risico van tarieven, vooral voor Mexico en China. Maar deze risico’s bedreigen ook de wereldeconomie: “Tarieven en, nog belangrijker, tegenmaatregelen van Amerikaanse handelspartners dreigen het wereldwijde handelssysteem en de globalisering in het algemeen te schaden.”

Volgens McNamara bepalen openheid voor handel en afhankelijkheid van de productie-export hoe kwetsbaar individuele landen zijn. Dit is echter niet gelijkmatig verdeeld. “Azië lijkt hier meer risico te lopen, terwijl de rol van Centraal-Europa binnen de EU niet ernstig zou worden aangetast”.

Let op de dollar en op de Fed

Beleggers verwachten geen serieuze versterking van de Amerikaanse dollar in 2025 na een sterke run in 2024. “Wij denken dat het grootste deel van de dollarkracht nu achter ons ligt”, zegt McNamara. “Grotere Amerikaanse tekorten in de toekomst lijken zeer waarschijnlijk (en als gevolg daarvan een sterke groei outperformance van de VS), maar dit zal zich alleen vertalen naar een sterkere dollar als het monetaire beleid strak is.”

Het dichten van het verschil in economische groei met Europa en China, samen met meer fiscale discipline dan verwacht, “zou kunnen leiden tot een geleidelijke verzwakking van de greenback”, zegt de Pictet-manager. De groeiverwachtingen, waarbij de VS beter presteren dan Europa en Azië, zijn een van de redenen waarom de dollar de laatste tijd steun heeft gekregen.

De belangrijkste rol op de emerging markets schuldmarkt is weggelegd voor de Federal Reserve. Na de verlagingen van vorig jaar is het monetaire beleid van de VS een pauzefase ingegaan, waarbij de Fed de rente vasthoudt tijdens de eerste beleidsvergadering van 2025.

Tot nu toe wachten beleidsmakers af om inzicht te krijgen in het effect van het nieuwe beleid van Trump op de inflatie en groei. “Deze fase zou het hele eerste deel van 2025 kunnen duren. Een nieuwe renteverhoging in de VS lijkt op dit moment onwaarschijnlijk, maar zou zeer negatieve gevolgen hebben voor alle beleggingscategorieën, waaronder schuldpapier van opkomende markten,” vervolgt Santin.

Waar liggen de kansen in obligaties van opkomende markten?

Anders Persson van Nuveen zegt dat de beleggingscategorie diversificatie biedt, terwijl bedrijfsobligaties uit de EM-sector alfakansen bieden als ze binnen portefeuilles worden gecombineerd met staatsobligaties.

Persson geeft de voorkeur aan bedrijfsobligaties uit stabiele landen zoals Mexico, Brazilië en Zuid-Afrika: “Brazilië biedt volop mogelijkheden voor wereldwijd concurrerende bedrijven met ervaren managementteams. De stabiliteit van de Zuid-Afrikaanse regering en de energieopwekking zorgen voor een beter ondernemingsklimaat. In Turkije, een achterblijvend land, kijken we positief naar bedrijven die goed gepositioneerd zijn om valutavolatiliteit te weerstaan. We blijven daarentegen sceptisch over de kansen voor bedrijven in Argentinië.”

Jason DeVito, senior portefeuillebeheerder schuldpapier van opkomende markten bij Federated Hermes, geeft de voorkeur aan een combinatie van obligaties uit opkomende en frontier-, of minder ontwikkelde, landen. Binnen de frontiermarkten geeft DeVito de voorkeur aan obligaties uit Afrika bezuiden de Sahara, zoals Ivoorkust en Kenia. “Ondersteund door verbeterende kredietprofielen en aantrekkelijke waarderingen bieden deze landen beleggers ook diversificatievoordelen tegen potentiële macro-economische tegenwind.”

Beheerder DeVito ziet ook enkele interessante verhalen in Latijns-Amerika: “Over het algemeen kan elke stimulans voor de Amerikaanse economische groei gunstig zijn voor grondstoffenexporteurs, waarvan er veel in Latijns-Amerika zijn gevestigd.”

Op het gebied van waarderingen en valuta’s zegt McNamara van GAM: “Voor een belegger die in euro’s belegt, zien EM-valuta’s en lokale activa er aantrekkelijk uit, omdat noch valuta’s noch obligaties hier duur lijken en de risico’s over het algemeen goed worden begrepen en redelijk geprijsd lijken”.

Fabrizio Santin zegt dat er kansen liggen in EM-obligaties in lokale valuta’s zoals Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika vanwege het inflatie- en renteprofiel: “De beleggingscase voor lokale valuta’s wordt ondersteund door het feit dat in verschillende opkomende landen de reële rente [nominale rendementen gecorrigeerd voor inflatie] zeer gunstig is en aanzienlijk hoger dan in de eurozone of in de VS. In de eurozone.”

Santin zegt in bredere zin dat centrale banken in opkomende economieën hebben geleerd van de fouten uit het verleden en politieke bemoeienis op afstand hebben gehouden. Landen in opkomende economieën hebben meer begrotingsdiscipline aan de dag gelegd dan hun ontwikkelde tegenhangers, vooral sinds de pandemie, voegt hij eraan toe.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten