Inflatie eurozone stijgt opnieuw nu EU zich schrap zet voor Amerikaanse tarieven

Prijzen in het valutagebied stijgen voor vijfde maand op rij.

Sara Silano 03 februari, 2025 | 12:04
Facebook Twitter LinkedIn

Een collage-illustratie met het gebouw van de Europese Centrale Bank, omringd door opblazende bellen die elk delen van een eurobankbiljet bevatten.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in januari op jaarbasis met 2,5% gestegen, zo blijkt uit de flash-schatting van Eurostat van vandaag. Dit is boven verwachting en hoger dan de 2,4% van december. De bekendmaking van de gegevens komt op een moment dat de Europese markten reageren op de Amerikaanse handelstarieven voor Canada en Mexico, evenals op de verwachte tarieven voor de Europese Unie die nog moeten worden aangekondigd.

“Ondanks de marktverwachtingen van een daling van de inflatie, is de meting van januari in feite de andere kant op gegaan en gestegen naar 2,5%. De aandelenmarkten waren al geschokt door het nieuws van de Amerikaanse invoerrechten, maar de aankondiging van vandaag geeft nog meer olie op het vuur en zal waarschijnlijk vragen oproepen over het tempo van de Europese renteverlagingen in 2025”, aldus Michael Field, hoofd aandelenmarktstrateeg voor Europa bij Morningstar.

De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, steeg in januari met 2,7% op jaarbasis, hetzelfde niveau als in december.

“Hoewel dit cijfer ruim boven de doelstelling van 2% van de centrale bank ligt, vertoont de kerninflatie over het algemeen een neerwaartse trend,” aldus Field.

In januari leverden de diensten met +3,9 procentpunt de grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP), gevolgd door voedingsmiddelen, alcohol en tabak met +2,3 procentpunt, energie met +1,8 procentpunt en niet-energetische industriële goederen met +0,5 procentpunt.

Inflatie in de eurozone: gemengd beeld

De landen van de eurozone rapporteerden wisselende inflatiecijfers voor januari. De Duitse nominale HICP-inflatie bedroeg in januari 2,8% op jaarbasis, in lijn met de consensusverwachtingen. De flash-schatting van de Franse HICP-inflatie in januari was 1,82% op jaarbasis, lager dan de consensusverwachtingen, onder invloed van een neerwaartse trek van de diensteninflatie, waarbij een stijging van de verzekeringsprijzen werd gecompenseerd door zwakke transportdiensten.

De Spaanse geactualiseerde HICP-inflatie lag met 2,9% op jaarbasis in januari boven de consensusverwachtingen, 0,1 pp boven de cijfers van december, waarbij de kerninflatie minder vertraagde dan verwacht.

“Voorlopige Europese inflatiecijfers over januari lieten een positief verloop van de inflatie in de eurozone zien. Met name de Duitse inflatiecijfers bevestigden de neerwaartse trend in de inflatiedruk, in lijn met de prognoses van de Europese Centrale Bank”, aldus Fabio Castaldi, senior investment manager bij Pictet Asset Management.

Hij voegde eraan toe dat president Christine Lagarde tijdens de vergadering van de ECB op 30 januari haar vertrouwen had uitgesproken in het stabiliseren van de inflatie in de richting van de doelstelling van 2%, waarbij ze deze verbetering toeschreef aan gematigde prijsstijgingen in verschillende sectoren, waaronder de dienstensector.

Zal de ECB de rente weer verlagen tijdens de volgende vergadering?

De volgende vergadering van de ECB over het monetaire beleid vindt plaats op 5 maart en er worden meer renteverlagingen verwacht, maar Lagarde bevestigde dat de ECB een data-afhankelijke en vergadering-per-vergadering benadering zal volgen en zich niet zal vastleggen op een bepaald rentepad.

“Tot nu toe is de gematigde en methodische aanpak van de ECB bij het verlagen van de rentetarieven de juiste geweest. Maar de verlaging van 75 basispunten die in de loop van dit jaar wordt verwacht, is gebaseerd op de voorwaarde dat de inflatie onder controle blijft. Verrassende cijfers zoals vandaag, die laten zien dat de inflatie de verkeerde kant op gaat, kunnen de ECB aan het denken zetten, wat uiteindelijk negatief zou zijn voor de Europese aandelenmarkten,” zei Field.

De markten houden echter ook rekening met de economische verschillen binnen de eurozone en het risico van tarieven. “De zwakker dan verwachte Duitse inflatie heeft de accommoderende weddenschappen van de Europese Centrale Bank (ECB) versterkt, die vanochtend sterker zijn door de angst dat Trump op een ochtend wakker wordt en ook enorme tarieven zal heffen op Europese import,” zei Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote.

In haar eerste vergadering van het jaar verlaagde de ECB haar depositorente naar 2,75% voor de vijfde keer sinds juni 2024, te midden van onzekere economische vooruitzichten en angst voor Amerikaanse tarieven.

“De Duitse inflatiecijfers bevestigden de neerwaartse trend in de inflatiedruk, in lijn met de prognoses van de Europese Centrale Bank”, aldus Fabio Castaldi, senior investment manager bij Pictet Asset Management.

Hij voegde eraan toe dat president Christine Lagarde tijdens de vergadering van de ECB op 30 januari haar vertrouwen had uitgesproken in het stabiliseren van de inflatie in de richting van de doelstelling van 2%, waarbij ze deze verbetering toeschreef aan gematigde prijsstijgingen in verschillende sectoren, waaronder de dienstensector.

Wat is de invloed van Amerikaanse invoerrechten op de inflatie?

De regering Trump heeft net uitvoerende orders getekend om een extra tarief van 25% te heffen op de meeste import uit Canada en Mexico, evenals een extra tarief van 10% op alle import uit China. Hij heeft ook gezegd dat hij zeer binnenkort de tarieven op goederen uit de Europese Unie zal verhogen, verwijzend naar het grote tekort met de EU.

“Tarieven dwingen, en in sommige gevallen lokken ze de reactie uit van landen die concurreren met de VS, die de neiging hebben om hun valuta te devalueren om het negatieve effect dat tarieven hebben op de export op te vangen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de inflatie in deze gebieden, omdat devaluatie tot hogere prijzen leidt,” aldus Saverio Berlinzani, senior analist bij ActivTrades.


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  is editorial manager bij Morningstar in Italië.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten